Stappenplan auto importeren bij een verhuizing naar Nederland
Wilt u een auto importeren bij uw verhuizing naar Nederland? Volg de stappen om te zien hoe u dat doet.
Voorwaarden bij import
Om een auto te importeren moet u minimaal 18 jaar zijn en ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Neemt u een camper, caravan, motor of ander voertuig mee bij uw verhuizing? Op kleine verschillen na gaat het importeren op dezelfde manier.
Stappenplan auto importeren
Soms moet u de spullen die u meeneemt al voor uw verhuizing aangeven bij de Douane. Dat hangt af van waar u vandaan verhuist: een land in of buiten de Europese Unie (EU).
Ik verhuis vanuit een EU-land
Binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat u uw auto niet hoeft aan te geven bij de Douane. U hoeft ook geen invoerrechten te betalen voor uw auto.
Ik verhuis vanuit een land buiten de EU
U hoeft geen invoerrechten te betalen, omdat uw auto hoort bij de spullen die u meeverhuist. U moet wel aangifte voor invoer doen bij de Douane. Hierin geeft u aan dat u de spullen die u meeverhuist belastingvrij wilt invoeren. Op de site van de Douane leest u hoe u invoeraangifte doet en wat de voorwaarden zijn.
Lees meer over invoeraangifte doen (Douane)
Met de auto vanuit Rusland naar de EU
Is uw auto of ander motorvoertuig in Rusland geregistreerd? En reist u met dit voertuig vanuit Rusland naar een land in de Europese Unie (EU)? De autoriteiten van het EU-land waar u naartoe reist kunnen u tegenhouden bij de grens, vanwege sancties tegen Rusland. Ook kunnen de autoriteiten uw voertuig en de goederen die u bij zich heeft in beslag nemen. Houd hier rekening mee.
Vraag voordat u vanuit Rusland vertrekt meer informatie bij de autoriteiten van het EU-land waar u naartoe reist.
Maak een keuringsafspraak
U moet uw auto laten keuren door de RDW bij een RDW-keuringsstation. De RDW kijkt dan of uw auto voldoet aan alle Europese eisen voor voertuigen.
Maak een keuringsafspraak (RDW)
Bekijk de locaties van de RDW-keuringsstations (RDW)
Bepaal hoe u naar het keuringsstation gaat
Als u staat ingeschreven in de BRP mag u niet in Nederland rijden in een auto die op uw naam staat en een buitenlands kenteken heeft. Bepaal daarom ook hoe u met uw auto naar het keuringsstation van de RDW gaat. U heeft 3 opties:
- Vraag een vrijstelling aan voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik. Dit is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb). Met deze vrijstelling mag u maximaal 2 weken in Nederland rijden, vanaf de dag dat u voor het eerst in Nederland rijdt met uw auto. U hoeft in deze periode nog geen belasting te betalen. Uw auto moet nog wel verzekerd zijn bij uw verzekeraar in het buitenland. U kunt de vrijstelling online aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dat voordat u met uw auto in Nederland gaat rijden. Bij uw aanvraag heeft u uw burgerservicenummer (BSN) nodig.
Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik aanvragen (Belastingdienst) - Regel een eendagskenteken bij de RDW. Dit is een kenteken dat alleen op de dag van uw keuringsafspraak geldig is. Hiermee kunt u vanaf uw adres naar het RDW-keuringsstation rijden en terug. U kunt dit kenteken gratis aanvragen met uw DigiD. Doe dat als u een keuringsafspraak maakt bij de RDW. Het kenteken krijgt u dan via een link in uw e-mail. Maak zelf kentekenplaten voor op uw auto (bijvoorbeeld van karton) met daarop de letters en cijfers van het kenteken. U heeft ook een WA-verzekering voor die dag nodig. Die kunt u afsluiten bij een verzekeraar.
Eendagskenteken aanvragen (RDW) - Huur een autoambulance. Dit is een wagen of aanhanger waarmee u uw auto kunt (laten) vervoeren. En heet ook wel een autotransporter of autotrailer. Met een autoambulance heeft u geen verzekering nodig voor uw auto.
Verzamel de volgende documenten en neem deze mee naar uw keuringsafspraak:
- Uw legitimatiebewijs.
- Het complete en originele buitenlandse kentekenbewijs en een kopie daarvan
- Optioneel: Certificaat van Overeenstemming (CVO). Dit is een ‘geboortebewijs’ van een auto, met technische gegevens over het voertuig. Hiermee kunt u aantonen dat het voertuig voldoet aan de gestelde toelatingseisen.
- Als u verhuist vanuit een land buiten de EU: een invoerdocument van de Belastingdienst (Douane) dat niet ouder is dan 12 maanden en waarop staat dat uw auto hoort bij de spullen die u meeverhuist (zie stap 1).
Als eigenaar van de auto moet u zelf naar uw afspraak bij het RDW-keuringsstation. Iemand anders kan dit niet voor u doen. Neem alle documenten uit de vorige stap mee. Tijdens uw afspraak controleert de RDW de auto en alle documenten. Is alles in orde? Dan registreert de RDW uw auto in het Nederlandse kentekenregister. Als u vanuit een EU-land verhuist, meldt de RDW uw auto af in het land van herkomst.
Voor de keuring en registratie moet u betalen. Hoeveel u moet betalen hangt onder meer af van waar uw auto vandaan komt, het type auto en het bouwjaar van uw auto. De klantenservice van de RDW kan u een schatting geven van de kosten.
Neem contact op met de RDW klantenservice (RDW)
Apk uit het buitenland overnemen
Verhuist u vanuit een land in de EU en heeft uw auto nog een geldige apk (verplichte keuring)? Dan kan de RDW de vervaldatum daarvan overnemen. Geef dit aan tijdens uw afspraak. Neem dan ook een origineel apk-rapport mee, een vermelding op het buitenlandse kentekenbewijs of een sticker op de buitenlandse kentekenplaat.
Omdat u naar Nederland verhuist en uw auto meeneemt, hoeft u geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) te betalen. U moet wel aangifte doen voor de bpm. U kunt de bpm-aangifte alleen op papier doen, niet online. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
Aangifte bpm doen (Belastingdienst)
Bekijk het overzicht van de bpm-vrijstellingen (Belastingdienst)
Na uw aangifte
Als de Belastingdienst en de RDW akkoord zijn met uw bpm-aangifte, krijgt u van de RDW binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs. Een werkdag later volgt de brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar deze goed, de code heeft u nodig als u ooit uw auto verkoopt.
Apk verplicht
- Is de apk uit een ander EU-land overgenomen? Dan blijft uw buitenlandse apk-rapport geldig. De RDW neemt de vervaldatum op in het Nederlandse kentekenregister.
- Heeft de RDW een nieuwe apk-keuring gedaan? Dan ontvangt u een Nederlands apk-rapport.
- Heeft u de apk-keuring niet door de RDW laten doen en heeft u ook geen geldig buitenlands apk-bewijs? Dan moet u de apk-keuring na ontvangst van het kentekenbewijs laten doen door een garage in de buurt. Doe dit 1 dag na ontvangst van het kentekenbewijs, anders kunt u een boete krijgen.
In Nederland betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb) als u een auto op uw naam heeft gezet. Dit heet ook wel wegenbelasting. Hoeveel motorrijtuigenbelasting u betaalt hangt onder meer af van de brandstof en het gewicht van de auto. U betaalt de mrb per maand of kwartaal.
U hoeft niet apart aangifte te doen voor de mrb. De Belastingdienst krijgt namelijk uw gegevens van de RDW. U ontvangt dus automatisch een bericht van de Belastingdienst. Daarin staat welk bedrag u moet betalen voor welke datum.
Lees meer over de motorrijtuigenbelasting (Belastingdienst)
Uw auto moet in Nederland verzekerd zijn vanaf het moment dat de auto op uw naam staat in het kentekenregister. Sluit daarom een WA-verzekering af. Dit staat voor Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Hiermee bent u verzekerd als uw auto schade veroorzaakt. U kunt de verzekering afsluiten bij een Nederlandse verzekeraar.
Had u nog een autoverzekering in het buitenland? Dan kunt u die opzeggen.
Laat Nederlandse kentekenplaten maken voor op uw auto. Dat doet u bij een erkende fabrikant van kentekenplaten. Neem het kentekenbewijs mee.
Zoek een fabrikant van kentekenplaten (RDW)
De weg op
Heeft u alle stappen doorlopen? En zitten de Nederlandse kentekenplaten op uw auto? Dan mag u met uw auto de weg op.
Contact
Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons
Ook nuttig
Hoelang mag ik in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken?