NederlandWereldwijd

Veelgestelde vragen over de situatie in Israël / Palestijnse Gebieden

Sinds 7 oktober 2023 vinden er gevechten plaats tussen Hamas en Israël. Na de grootschalige raket- en drone-aanval van Iran op Israël van 14 april 2024 is de veiligheidssituatie in de hele regio verder verslechterd. Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie in Israël / Palestijnse Gebieden.

Sinds 7 oktober 2023 wordt in Gaza hevig gevochten tussen Hamas en Israël. Er wordt rekening gehouden met een aanval van Iran, of groepen die Iran steunen, op Israël. Er is kans op verdere regionale escalatie.
In heel Israël is er een verhoogde kans op raket- en drone-aanvallen en terroristische aanslagen. Niet alleen in de grensgebieden tussen Israël en Gaza, Israël en Libanon en op de Golanhoogten, maar ook op andere plekken in Israël is het risico van een aanval groot. 

Ook de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, is instabiel en  kan verslechteren. Op de Westelijke Jordaanoever komen gewelddadige incidenten voor. Zoals steek- en schietincidenten bij controleposten (checkpoints), in Israëlische nederzettingen en rond vluchtelingenkampen. 

De kleurcode van de reisadviezen voor Israël en voor de Palestijnse Gebieden is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is te gevaarlijk om erheen te reizen. En als u er bent, verlaat het land nu dat nog kan.

We hopen dat u zich op een veilige locatie bevindt. Houd het lokale nieuws in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bent u tijdelijk in Israël? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. Houd er rekening mee dat verschillende luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Israël hebben opgeschort. Vluchten van maatschappijen die wel vliegen, kunnen snel volgeboekt zijn. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u kan helpen het land te verlaten.

Woont u in Israël? Volg de aanwijzingen van de Israëlische autoriteiten via de website van Home Front Command https://www.oref.org.il/eng (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël). Overweeg of u Israël wilt verlaten.

De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Overweeg goed wat uw opties zijn. Wacht niet tot het te laat is. 

Houd het reisadvies voor Israël in de gaten voor updates en registreer uw verblijf bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u bereiken als dat nodig is.

Bent u tijdelijk op de Westelijke Jordaanoever, dat deel uitmaakt van de bezette Palestijnse Gebieden? Vertrek als veilig kan. De openingstijden van de checkpoints en grensovergangen zijn onzeker en onvoorspelbaar en kunnen op elk moment veranderen.

Bekijk de actuele openingstijden van de checkpoints via de website van Access Coordination Unit (informatie in het Engels):

Houd het reisadvies Palestijnse Gebieden in de gaten voor updates en registreer uzelf bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan kunnen wij u bereiken als dat nodig is.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar Israël geannuleerd, voor korte of langere tijd. Andere maatschappijen vliegen nog wel. Bekijk hoe u zo snel mogelijk naar een veilig land kunt reizen. Houd er rekening mee dat vluchten snel volgeboekt kunnen zijn. En dat u 1 of meer overstappen moet maken. Houd rekening met extra kosten.

Gaan er geen vluchten? Bekijk of u veilig over het land of per veerboot naar een veilig land kunt reizen.

Houd voor de actuele situatie op de luchthavens het lokale nieuws in de gaten. Volg altijd de aanwijzingen van de Israëlische autoriteiten. Kijk voor meer informatie over dreigingen en wat u kunt doen op de website van de Israëlische overheid (informatie in het Engels; website is alleen vanuit Israël bereikbaar).

  • Nee, evacuatie door de Nederlandse overheid is niet aan de orde. Het advies van de Nederlandse overheid is daarom: vertrek nu dat nog mogelijk is met commerciële luchtvaartmaatschappijen. 
  • De keuze om te blijven of vertrekken is uw eigen verantwoordelijkheid. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u kan helpen het land te verlaten.

We hopen dat uw familieleden of vrienden op een veilige locatie zijn. Dring er bij uw familie/vrienden op aan dat zij zo snel mogelijk het land verlaten. En het is belangrijk dat zij staan geregistreerd bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Hebben zij zich nog niet geregistreerd? Vraag hen dit zo snel mogelijk te doen. U mag dit ook namens hen doen en contactpersoon zijn voor uw Nederlandse familieleden of vrienden. Zorg dat de gegevens actueel en volledig zijn.

Als uw familieleden geregistreerd staan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met hen opnemen als er belangrijke nieuwe informatie is.

De situatie bij de grenzen is onzeker. Grensovergangen worden regelmatig gesloten. Bekijk de actuele openingstijden van de checkpoints via de website van Access Coordination Unit (informatie in het Engels).
Bekijk de actuele openingstijden van de grensovergangen: 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen informatie over de exacte aantallen Nederlanders die zich in Israël en de Palestijnse Gebieden bevinden. Dit komt omdat er geen registratieplicht is voor Nederlanders in het buitenland. We zien wel dat mensen hun registratie bij de Informatieservice in de afgelopen weken bijwerken. Bijvoorbeeld door aan te geven dat ze het land verlaten hebben. Dat is voor het ministerie belangrijk om te weten.

VFS Global in Tel Aviv is open voor publiek. U kunt hier een visum voor kort verblijf naar Nederland aanvragen.

U kunt via het afsprakensysteem van de ambassade een afspraak maken om een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aan te vragen.

U kunt een visum aanvragen bij VFS Global in Ramallah. Bereid uw documenten voor en maak online een afspraak.

Voor het maken van een afspraak voor het aanvragen van een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) kunt u een e-mail sturen naar ram-ca@minbuza.nl.