Over reisadviezen en kleurcodes
Lees meer over reisadviezen en kleurcodes. Bijvoorbeeld hoe een reisadvies wordt gemaakt en wat de kleurcodes betekenen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen voor 226 landen en gebieden wereldwijd. In het reisadvies leest u welke veiligheidsrisico’s er zijn in een land of gebied. En hoe u zich daarop voorbereidt.
Met kleurcodes geven wij een advies: wel reizen (groen/geel), alleen noodzakelijke reizen (oranje) en niet reizen (rood). Door het reisadvies te volgen verkleint u de kans dat u in de problemen komt op reis.
Elk reisadvies heeft een kleurcode: groen, geel, oranje of rood. In sommige reisadviezen komen meerdere kleurcodes voor. De kleurcode geeft de ernst van de veiligheidsrisico’s aan: van groen (u kunt erheen reizen) tot rood (niet reizen). Bij elke kleurcode geldt een vast reisadvies.
Reis voor vakantie alleen naar landen of gebieden met kleurcode groen of geel. Naar welk land of gebied u ook gaat, de veiligheidssituatie kan onverwacht veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten. Ook als u al in het buitenland bent.
Groen: u kunt erheen reizen
U kunt reizen naar het land of gebied. Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn.
Geel: let op, er zijn risico's
U kunt reizen naar het land of gebied. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar het land of gebied als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar het land of gebied. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Een reisadvies is niet bindend. Het is een advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is uw eigen verantwoordelijkheid of u dit advies volgt. U bepaalt zelf of u een reis wel of niet laat doorgaan. Wij kunnen u niet verbieden naar een land of gebied te reizen. En ook niet verplichten om een land of gebied te verlaten.
Zelf verantwoordelijk
U bent altijd zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid. U kunt in elk land in de problemen komen. U kunt bijvoorbeeld slachtoffer worden van criminaliteit, of met een natuurramp te maken krijgen. Ook kan in een land plotseling geweld ontstaan. Denk aan gewelddadige demonstraties, een staatsgreep of een (burger)oorlog.
De Nederlandse ambassade kan u waar mogelijk helpen als u in de problemen komt. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid. Houd er rekening mee dat de ambassade u niet, of minder goed, kan helpen in landen of gebieden met kleurcode oranje en rood. In gevaarlijke situaties bent u op uzelf aangewezen.
Geen rechten ontlenen
U kunt geen rechten ontlenen aan een reisadvies. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door het volgen van een reisadvies.
Elk reisadvies bestaat uit een korte samenvatting (‘In het kort’), een kaart van het land of gebied en daarna 3 vaste onderdelen:
1. Welke veiligheidsrisico's zijn er?
In dit onderdeel leest u met welke risico’s u als Nederlander te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld terrorisme, criminaliteit en natuurgeweld. Bij elk risico krijgt u advies hoe u zich voorbereidt.
2. Wat kan ik doen in een noodsituatie?
In dit onderdeel vindt u de alarmnummers van de lokale hulpdiensten, adviezen in geval van een nood- of crisissituatie, en de contactgegevens van de Nederlandse ambassade.
3. Hoe bereid ik mijn reis voor?
In dit onderdeel leest u wat u moet regelen voordat u op reis gaat. U krijgt informatie over: reisverzekering, paspoort of ID-kaart, visum, rijbewijs, reisvaccinaties, en regels voor medicijnen en bagage. De informatie is geschreven voor Nederlanders. Voor reizigers met een andere nationaliteit gelden mogelijk andere regels.
Let op: De informatie in dit onderdeel gaat vaak over de regels van een ander land. Bijvoorbeeld hoelang uw paspoort geldig moet zijn, visumzaken of andere regels voor het binnenkomen van een land. Wij hebben geen verdere informatie over de inhoud van deze regels.
Neem bij vragen contact op met de overheid van het land waar u naartoe reist. Vaak staat een website of contactadres in het reisadvies. Het Nederlandse ministerie is niet verantwoordelijk voor deze informatie en kan u hierover niet adviseren.
In reisadviezen geven we vooral informatie over veiligheidsrisico’s voor Nederlanders in een land. Hierover informeren is de taak van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Daarom vindt u in een reisadvies geen:
- laatste nieuws of weerbericht
- uitleg bij politieke ontwikkelingen
- verkeersinformatie, bijvoorbeeld over vliegverkeer of wegverkeer
- bagageregels van luchtvaartmaatschappijen
- informatie over praktische zaken, zoals de munteenheid, visumkosten of de kwaliteit van de telefoon- en internetverbinding
- toeristische informatie
Gebruik voor deze informatie andere bronnen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt een reisadvies samen met verschillende partijen. Verandert er iets in de veiligheidssituatie in een land of gebied? Dan onderzoeken wij of we het reisadvies moeten aanpassen.
Het ministerie houdt de reisadviezen zo actueel mogelijk. Het kan voorkomen dat de laatste ontwikkelingen nog niet in een reisadvies staan. Bijvoorbeeld omdat het ministerie nieuwe informatie eerst goed moet controleren. Of omdat er tijd nodig is om zorgvuldig af te wegen of een kleurcode moet worden aangepast.
Het reisadvies wordt gemaakt in 3 stappen:
Stap 1: Informatie verzamelen
Nederlandse ambassades volgen de situatie in het land of gebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Ze reizen naar gebieden om te controleren of de veiligheidssituatie is veranderd. Ook hebben ze contact met de lokale overheid, veiligheidsexperts, ambassades van andere landen, (Nederlandse) hulporganisaties en lokale pers.
Bij het beoordelen van de situatie wordt ook gekeken naar de manier waarop de lokale autoriteiten reageren. Bijvoorbeeld of de situatie na een incident snel weer onder controle is.
Als de situatie verbetert of verslechtert, delen de ambassades deze informatie met het ministerie.
Stap 2: Informatie controleren
Het ministerie controleert alle informatie die is verzameld door de ambassade. Is het beeld compleet? En wat betekent dit voor de Nederlanders in het land of gebied? Moet de kleurcode worden aangepast, of is alleen een aanpassing in de tekst nodig?
Stap 3: Reisadvies aanpassen
Na controle van alle informatie besluit het ministerie of een update van het reisadvies nodig is. Vervolgens wordt het reisadvies aangepast op de website en in de Reisapp. Bij belangrijke wijzigingen verstuurt het ministerie een e-mail via de Informatieservice en een notificatie via de Reisapp.
Bij elk reisadvies staat een landkaart. Op de kaart ziet u welke kleurcode geldt. Als er meerdere kleurcodes in een land zijn, geeft de kaart u een beeld waar welke kleurcode geldt. Maar let op: de tekst in het reisadvies is leidend en geeft de volledige uitleg.
De kaarten worden gemaakt met een QGIS-applicatie. Binnen elk land kunnen provincies, gebieden en steden worden ingekleurd. Als specifieke gebieden een andere kleurcode moeten krijgen, is er maatwerk nodig. Het kan dan langer duren voor een kaart actueel is. De tekst van het reisadvies is altijd leidend.
Voor de indeling van de kaarten is gebruikgemaakt van kaarten van de Verenigde Naties. De grenzen, namen en tekens op de kaarten betekenen niet dat Nederland deze grenzen, namen en tekens officieel accepteert of erkent.
Lees het reisadvies voor het land waar u naartoe reist voor meer informatie over reisverzekeringen. Bijvoorbeeld of u voor dat land een speciale reisverzekering nodig heeft.
Reist u naar een land of gebied met kleurcode oranje of rood? Dan bent u vaak niet verzekerd. Neem contact op met uw verzekeraar voor informatie over uw dekking. Heeft u uw reis geboekt met een reisorganisatie? En is de kleurcode van het reisadvies gewijzigd naar oranje of rood nadat u uw reis geboekt heeft? Neem contact op met de reisorganisatie.