Reisadvies Australië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 22-01-2025
In het kort
De kleurcode van het reisadvies voor Australië is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Australië?
In Australië is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Houd in Australië rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken in de grotere steden en in afgelegen gebieden in het binnenland.
In het Noordelijk Territorium komt veel criminaliteit en overmatig alcoholgebruik voor. Wees extra alert in de grotere steden. Ga na zonsondergang niet de straat op.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Australië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Australië reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Bosbranden
In Australië komen bosbranden voor. Vooral als het lang droog is. De kans op bosbranden is het grootst op deze plekken en momenten:
- tussen december en mei in Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, Zuid-Australië en het zuiden van West-Australië
- tussen mei en oktober in Queensland, het Noordelijk Territorium en het noorden van West-Australië
- tussen augustus en maart in het Noordelijk Territorium en het noorden van Zuid-Australië
Bent u tijdens een van deze periodes in een gebied met een groot risico op bosbranden? Dan kunt u het volgende doen:
- Bekijk wat de borden over brandgevaar betekenen op de website van het Australian Fire Danger Rating System (informatie in het Engels).
- Bereid u voor, zodat u weet wat u kunt doen bij een bosbrand. Vooral als u gaat wandelen of kamperen in een afgelegen natuurgebied.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Check de luchtkwaliteit per regio op de website van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels).
Check de actuele overheidsinformatie over bosbranden in de verschillende regio’s (informatie in het Engels):
- Australisch Hoofdstedelijk Territorium
- Nieuw-Zuid-Wales
- Noordelijk Territorium
- Queensland
- Tasmanië
- Victoria
- West-Australië
- Zuid-Australië
Download de apps met actuele informatie, adviezen en meldingen over bosbranden van de volgende regio’s (informatie in het Engels):
Droogte en hittegolven
Reis van december tot maart niet naar de droge (woestijn)gebieden. Deze zijn te heet om te bezoeken. Ook komen tussen december en mei regelmatig hittegolven voor in Australië. Bekijk de waarschuwingen voor hittegolven op de website van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels).
Tropische stormen, cyclonen en overstromingen
In Australië is een risico op tropische stormen, cyclonen en overstromingen. De kans hierop is het grootst tussen november en april in Queensland, het Noordelijke Territorium en Noordwest-Australië.
In de regio’s Nieuw-Zuid-Wales, het Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Victoria, Tasmanië en Zuid-Australië is de kans op stormen en hevige onweersbuien het hele jaar groot.
U kunt het volgende doen als u in Australië met natuurgeweld te maken krijgt:
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Check de waarschuwingen over het weer per regio op de website van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels).
- Download de app van het Australisch overheidsbureau voor meteorologie (informatie in het Engels). Deze app geeft actuele informatie, adviezen en meldingen over overstromingen, tropische stormen en cyclonen.
Of download de apps van de volgende regio’s (informatie in het Engels):
Muistromen
Langs de hele kust van Australië komen muistromen voor. Dit zijn stromingen die zwemmers en watersporters van het strand de zee in trekken. Dit kunt u doen:
- Vraag vooraf waar u veilig het water in kunt. Let op de veiligheidsborden.
- Blijf tussen de rode en gele vlaggen.
- Ga alleen het water in bij bewaakte stranden met een strandwacht.
In Australië komen ernstige verkeersongevallen voor. Bijvoorbeeld doordat wilde dieren, zoals kangoeroes, plotseling de weg oversteken.
Gaat u rijden in Australië? Denk dan aan het volgende:
- Rijd links.
- Rijd niet tijdens en na zonsondergang. Het risico op een aanrijding met wilde dieren is dan groot.
- Bij een verkeersongeval kan het lang kan duren voordat de hulpdiensten er zijn.
- Houd er rekening mee dat er buiten de grote steden meestal geen bereik is voor mobiele telefonie.
- Neem voldoende water en voedsel mee.
- De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering in Australië biedt dekking bij persoonlijk letsel en overlijden. Schade aan de auto en persoonlijk letsel van de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt, vallen buiten de dekking. Rechtszaken bij verkeersongevallen duren erg lang en kosten veel geld.
Lees meer over rijden in Australië op de website van de ANWB.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Australië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 000
- Bij natuurgeweld: 132 500
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Australië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Bent u in een gebied waar de noodtoestand geldt, bijvoorbeeld bij een bosbrand of overstroming? Dan krijgt u een waarschuwingsbericht via sms van de Australische overheid (telefoonnummer +61 444 444 444). Lees meer over de sms-waarschuwing bij noodsituaties (informatie in het Engels).
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse consulaat-generaal.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Australië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse consulaat-generaal in Australië
Bekijk de contactgegevens van het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney.
Hoe bereid ik mijn reis naar Australië voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Geef aan familie en vrienden door bij welke maatschappij u verzekerd bent.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Australië te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in Australië bent. Let op: maakt u tijdens uw heen- of terugreis een overstap in een ander land? Check in het reisadvies voor dat land hoelang uw paspoort daar nog geldig moet zijn.
Visum
U heeft een visum nodig voor Australië als u met een Nederlands paspoort reist. Check welk visum u nodig heeft op de website van de Australische overheid (informatie in het Engels). Op deze website kunt u het visum ook aanvragen.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Australië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Passagierskaart
- Bij aankomst in Australië moet u een passagierskaart (Incoming Passenger Card) invullen. U krijgt deze kaart aan boord van het vliegtuig of het schip waarmee u reist. Of van de douane in de aankomsthal van het vliegveld of de haven.
- Lees meer over de Incoming Passenger Card op de website van de Australische douane (informatie in het Engels).
Rijbewijs
In Australië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Australië op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Australië op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts) en Japanse encefalitis.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Australië.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Australië?
Check wat u mag meenemen naar Australië op de website van de Australische douane (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Australië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?