NederlandWereldwijd

Reisadvies Belarus (Wit-Rusland)

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Belarus (Wit-Rusland)? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 09-01-2025
Nog steeds geldig op: 21-01-2025

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Belarus geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Belarus of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Belarus (Wit-Rusland)

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Belarus?

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor het grensgebied tussen Belarus en Oekraïne geldt kleurcode rood (20 kilometer tot de grens). De situatie in dit grensgebied is gevaarlijk en onvoorspelbaar. Dit komt door de oorlog die Rusland is begonnen in Oekraïne. In het grensgebied zijn militairen aanwezig. Ook liggen er landmijnen en andere explosieven. De grens met Oekraïne is gesloten.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Belarus is oranje. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Willekeurige arrestaties

Belarus heeft strenge en breed geformuleerde veiligheidswetten, die willekeurig worden toegepast. Uitingen die de Belarussische overheid als kritiek beschouwt, worden streng bestraft. Ook als u deze in het verleden of buiten Belarus heeft gedaan. U riskeert arrestatie en gevangenisstraf. Dit geldt ook voor buitenlanders. Let op:

  • Doe geen kritische uitspraken. Wees ook voorzichtig met wat u deelt op sociale media.
  • Bezoek geen websites die kritisch zijn op de Belarussische overheid. Vermijd activiteiten die kunnen worden gezien als steun aan de oppositie. Zoals het dragen van rode en witte kleding.
  • Houd er rekening mee dat de Belarussische veiligheidsdiensten uw bezittingen, telefoons en laptops kunnen doorzoeken.

Foto’s en filmopnames

De Belarussische overheid kan het maken van foto’s en video’s zien als spionage. Houd rekening met het volgende:

  • Neem geen drones mee naar Belarus. Drones zijn verboden.
  • Fotografeer of film geen overheidsgebouwen. Vooral niet het kantoor van de president. Maak ook geen opnames van militaire objecten en personen of van demonstraties.
  • Maakt u wel opnames? U riskeert arrestatie en inbeslagname van uw foto- of filmapparatuur.

Drugs

U mag in Belarus geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Belarus zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Belarus reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Verboden gebieden

De lokale autoriteiten hebben gebieden in het zuidoosten van Belarus afgesloten vanwege radioactieve straling. Bijvoorbeeld het Paleski-reservaat in de provincie Homel. Deze gebieden zijn besmet sinds de kernramp bij Tsjernobyl (Oekraïne). Alleen met speciale toestemming van de lokale overheid mag u naar deze gebieden.

Grens tussen Europese Unie en Belarus

Reist u over land naar Belarus vanuit de Europese Unie, bijvoorbeeld via Letland, Litouwen of Polen? Of vanuit Belarus naar de Europese Unie?

  • Houd er rekening mee dat grensovergangen gesloten kunnen zijn.
  • Check voordat u naar de grens reist wat de actuele situatie is.
  • Houd aan de grens rekening met lange wachttijden.

Grens tussen Belarus en Rusland

Reist u over land vanuit Belarus naar Rusland? Of omgekeerd? En heeft u niet de Belarussische of Russische nationaliteit? Dan mag u de landsgrens tussen beide landen niet passeren. Ook niet als u voor beide landen een visum heeft. Reis via een andere route, bijvoorbeeld met het vliegtuig.

Dubbele nationaliteit

Heeft u naast de Nederlandse ook de Belarussische nationaliteit? De Belarussische autoriteiten zien u alleen als Belarussisch staatsburger. Daarom kan het Nederlandse ambassadekantoor u niet helpen als dat nodig is.

Heeft u afstand gedaan van de Belarussische nationaliteit? Neem documenten mee waaruit dit blijkt. Bijvoorbeeld de brief met akkoord van de Belarussische autoriteiten.

In Belarus kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de grotere steden. Belarussische veiligheidsdiensten treden hard op. Ze gebruiken geweld tegen demonstranten en voorbijgangers. Bent u in de buurt geweest van een demonstratie? Dan kunt u jaren later nog gevangenisstraf krijgen. 

Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
 

In Belarus komt criminaliteit voor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Belarus? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 112 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)
  • Politie: 102
  • Ambulance: 103
  • Brandweer: 101

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Belarus en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met het Nederlandse ambassadekantoor.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Belarus en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van het Nederlandse ambassadekantoor. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlands ambassadekantoor in Belarus

Bekijk de contactgegevens van het Nederlandse ambassadekantoor in Minsk.

Hoe bereid ik mijn reis naar Belarus voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Belarus is een goede reisverzekering extra belangrijk. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Belarus te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Belarus blijft:

  • Blijft u 30 dagen of korter in Belarus? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u tot en met 31 december 2025 geen visum nodig om het land binnen te komen of te verlaten. Lees meer over reizen zonder visum naar Belarus op de website van het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
  • Blijft u langer dan 30 dagen in Belarus? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem contact op met de ambassade van Belarus in Den Haag voor meer informatie over visa (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Belarus. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Belarus. Lees meer over rijden in Belarus op de website van de ANWB, onder 'Wit-Rusland'.

Gebruikt u medicijnen?

Houd rekening met problemen als u in Belarus geld betaalt, of pint of wisselt. Het kan gebeuren dat Belarussische banken uw Europese bankpas niet accepteren. Neem voldoende contant geld mee (euro’s of Amerikaanse dollars) om bij banken of wisselkantoren te wisselen naar Belarussische roebels.

Wat mag ik meenemen naar Belarus?

Check wat u mag meenemen naar Belarus op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Belarus mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?