Reisadvies China
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-11-2024
In het kort
De kleurcode van het reisadvies voor China is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Reist u naar Hongkong, Macau of Taiwan? Lees het reisadvies Hongkong SAR, het reisadvies Macau SAR of het reisadvies Taiwan.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in China?
Zakkenrollers en diefstal
Houd in China rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Let goed op uw geld en uw bezittingen.
Oplichting
Wees alert op Chinese jongeren die goed Engels spreken en zich als ‘gids’ aanbieden. En pas ook op voor personen die u uitnodigen om naar een (thee)winkel, massagesalon of bar te gaan. De kans is groot dat u achteraf een hoge rekening krijgt. En dat u onder dreiging van geweld gedwongen wordt om deze te betalen.
Zakelijke conflicten
Zakelijke conflicten die eindigen met geweld komen voor. Bent u hiervan slachtoffer geworden? Doe altijd aangifte bij de politie.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van
criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de
kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe
voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in China geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In China zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een zware gevangenisstraf of zelfs de doodstraf krijgen.
De Chinese politie controleert actief op het gebruik van drugs in bijvoorbeeld nachtclubs, bars, op straat, bij mensen thuis of aan de grens. De politie voert drugstesten uit via een bloedtest, een urinetest of een haartest. Bij een positieve testuitslag maakt het niet uit of u de drugs in China of in het buitenland (voor aankomst in China) heeft gebruikt.
Willekeurige arrestaties
Als buitenlander in China kunt u gearresteerd worden om onduidelijke of politieke redenen. Bijvoorbeeld omdat u wordt verdacht van spionage of het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Wordt u hiervan verdacht? Dan kan de Nederlandse ambassade u geen of slechts beperkt hulp bieden. Dit geldt vooral als u naast de Nederlandse ook de Chinese nationaliteit heeft of heeft gehad.
Strenge rechtspraak
Verdachten van een misdrijf en arrestanten worden in China anders behandeld dan in Nederland. Verdachten worden lang vastgehouden zonder dat ze officieel van een misdrijf zijn beschuldigd. De lokale autoriteiten kunnen iemand ook verbieden het land uit te reizen. Buitenlandse arrestanten komen vaak niet op borgtocht vrij.
Identificatieplicht
Iedereen van 16 jaar en ouder moet in China een
geldig identificatiebewijs kunnen laten zien.
Draag altijd uw
paspoort bij u.
Foto’s maken
Fotografeer of film in China geen demonstraties, overheidsgebouwen, militaire objecten, het leger of de politie. Dit is verboden. De lokale overheid kan u verdenken van spionage. U riskeert een gevangenisstraf.
Strenge controles regio Xinjiang
Reist u naar de regio Xinjiang? Houd er rekening mee dat de Chinese autoriteiten u streng kunnen controleren, bijvoorbeeld door foto’s van u te nemen, uw persoons- en contactgegevens te noteren en uw mobiele telefoon en andere apparatuur op informatie te controleren.
Prostitutie
Seks tegen betaling is strafbaar in China. U kunt worden gearresteerd en riskeert een boete of gevangenisstraf.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar China reizen? Er gelden geen bijzondere risico’s voor lhbtiq+ personen die naar China reizen. Houd er wel rekening mee dat een huwelijk of partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht in China niet wettelijk wordt erkend. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Telefonie en internet
De autoriteiten in China controleren het internetverkeer in het land. Sommige internetdiensten zijn geblokkeerd. Bijvoorbeeld: Google, Facebook, Instagram, WhatsApp, YouTube, Twitter en veel Nederlandse en internationale nieuwsmedia. Ook heeft de Chinese overheid volgens de wet het recht om uw mobiele telefoon en andere apparatuur te controleren. U kunt bij binnenkomst of tijdens het reizen door China mogelijk te maken krijgen met dit soort controles.
Aardbevingen
In China is er een risico op aardbevingen, vooral in het westen van het land. Lees meer over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Orkanen
Vooral tussen mei en november komen in de Chinese kustprovincies orkanen en tropische stormen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, stormvloeden, overstromingen en aardverschuivingen. Volg het lokale nieuws over de weersomstandigheden in China op de website van de China Meteorological Administration (informatie in het Engels).
Overstromingen
Vooral tussen februari en oktober valt in het zuiden van China veel regen. Door de hevige regenval kunnen overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen ontstaan.
Is er natuurgeweld op het moment dat u in China bent?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In China komen demonstraties voor. De Chinese autoriteiten kunnen hard optreden. Als u aanwezig bent bij een demonstratie kunt u gearresteerd worden voor het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Vermijd demonstraties en grote bijeenkomsten. Fotografeer of film protesten niet. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in China? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 110
- Ambulance: 120
- Brandweer: 119
- Verkeersongevallen: 122
Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels. Houd hier rekening mee.
Nood- of crisissituatie
- Bent u in China en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in China en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in China
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassades en consulaten-generaal in China.
Hoe bereid ik mijn reis naar China voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Ook als u verzekerd bent, vragen ziekenhuizen in China vaak onmiddellijke betaling van de behandelingskosten. De medische kosten van privéklinieken zijn hoog. Neem direct contact op met uw verzekeraar. Buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt en is alleen basishulp mogelijk.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar China te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
Reist u naar China met een Nederlands paspoort? Of u een visum nodig heeft, hangt af van waar in China u naartoe reist, wanneer u naar China reist, de reden van uw reis en hoelang u in China blijft.
U reist voor 31 december 2025 naar China:
- Blijft u 15 dagen of korter in China? En reist u voor een toeristische reis, zakelijk bezoek, familie- of vriendenbezoek of doorreis (transit)? Dan heeft u geen visum nodig. Als voorwaarde geldt wel dat u een retour- of doorreisticket heeft.
- Blijft u langer dan 15 dagen in China? Of reist u naar China met een ander reisdoel? Dan heeft u een visum nodig.
U reist na 31 december 2025 naar China:
- U heeft een visum nodig.
Let op: Voor de provincie Hainan gelden andere regels. Reist u direct vanuit het buitenland of via Hongkong SAR naar de provincie Hainan? Dan is de periode dat u visumvrij kunt reizen onder bepaalde voorwaarden langer dan 15 dagen. Lees hierover meer informatie op de website van de Chinese ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).
Let op: Het is niet toegestaan om uw reisdoel tijdens uw reis te veranderen. Geef altijd uw primaire reisdoel aan.
Heeft u vragen over het visumvrij reizen naar China of twijfelt u of u onder de regeling voor visumvrij reizen valt? Neem contact op met het visumaanvraagcentrum in Den Haag via het e-mailadres haguecenter@visaforchina.org. Lees meer informatie over visa voor China en visumvrij reizen op de website van het Chinese Visa Application Service Center (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar China. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Heeft u de Nederlandse en de Chinese nationaliteit?
Als u zowel de Nederlandse als de Chinese nationaliteit heeft, dan erkennen de Chinese autoriteiten uw Nederlandse nationaliteit niet. Heeft u hulp nodig van de Nederlandse ambassade? Dan kunnen de Chinese autoriteiten de Nederlandse ambassade verbieden om u te helpen.
Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit?
Heeft u afstand gedaan van de Chinese nationaliteit? En reist u China in met een Nederlands paspoort? Dan kunnen de Chinese autoriteiten u nog steeds zien als een Chinees staatsburger. Neem altijd de documenten mee waaruit blijkt dat u afstand heeft gedaan van de Chinese nationaliteit, zoals de bevestiging van de Chinese autoriteiten.
Bent u van Oeigoerse afkomst en genaturaliseerd tot Nederlander?
Houd rekening met verscherpte controles bij aankomst in China. De autoriteiten kunnen uw paspoort inhouden of u voor onbepaalde tijd vasthouden.
Reizen naar Tibet (Autonome Regio)
Wilt u naar Tibet reizen? Dan heeft u een inreisvergunning nodig. Deze vraagt u aan via de reisorganisatie waarmee u Tibet bezoekt. Houd er rekening mee dat de Chinese autoriteiten de vergunning soms niet afgeven. U kunt alleen naar delen van Tibet reizen die zijn opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Dit geldt ook voor Tibetaanse gebieden buiten de Autonome Regio waar u geen inreisvergunning voor nodig heeft.
Registratieplicht
Na aankomst in China moet u zich binnen 24 uur registreren. Verblijft u in een hotel? Dan regelt het hotel de registratie voor u. Verblijft u niet in een hotel? Dan moet u zichzelf registreren bij een lokaal politiekantoor, het Public Security Bureau of online via de website van de gemeente waar u verblijft. Bent u in 1 van de grote steden? Gebruik dan de volgende websites van de Chinese gemeentes:
- Registreer u in Peking (informatie in het Engels)
- Registreer u in Shanghai (informatie in het Engels)
- Registreer u in Guangzhou (informatie in het Engels).
Rijbewijs
In China is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Lees meer over rijden in China op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor China op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals hondsdolheid (rabiës).
- In de bergen kunt u last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar China.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar China, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld. U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank.
- Contant geld wordt niet overal geaccepteerd, maar alleen digitaal (via de mobiele telefoon). Neem, als het kan, verschillende creditcards mee.
Wat mag ik meenemen naar China?
Check wat u mag meenemen naar China op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit China mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?