NederlandWereldwijd

Reisadvies Congo, Democratische Republiek

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Democratische Republiek Congo (DRC)? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 16-10-2024
Nog steeds geldig op: 21-11-2024

In het kort

  • In de DRC zijn meldingen van het apenpokkenvirus. In buurland Rwanda zijn meldingen van het marburgvirus. Lees meer onder Actueel.

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het oosten van de DRC (behalve de steden Kindu, Goma en Bukavu, en Idjwi-eiland). En voor de grensgebieden van de DRC met Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
    ​​​​​​​
  • Voor de rest van de DRC geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in de DRC of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij het reisadvies Democratische Republiek Congo

Welke veiligheidsrisico's zijn er in de DRC?

Mpox-virus (apenpokken)

In de Democratische Republiek Congo zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Lees wat u kunt doen om besmetting te voorkomen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Lees meer over mpox op de website van het RIVM.

Marburgvirus

In buurland Rwanda zijn meldingen van het marburgvirus. De DRC grenst in het oosten aan Rwanda. Controleer als u van DRC naar Rwanda reist of de grens open is. In de DRC wordt op het vliegveld en ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen uw temperatuur gemeten.

Blijf op de hoogte van de situatie via de lokale autoriteiten. Lees meer over het Marburgvirus op de website van het RIVM.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende provincies geldt kleurcode rood:

  • Ituri
  • Maniema (behalve de stad Kindu)
  • Noord-Kivu (behalve de stad Goma)
  • Zuid-Kivu (behalve de stad Bukavu en Idjwi-eiland)
  • Tanganyika
  • Haut-Uélé
  • het noorden van de provincie Bas-Uélé
  • de grens met de Centraal-Afrikaanse Republiek in de provincies Noord-Ubangi en Zuid-Ubangi

In deze provincies zijn regelmatig gevechten tussen gewapende groepen en het leger van de Democratische Republiek Congo (DRC). Het leger krijgt steun van de vredesmacht van de Verenigde Naties en andere Afrikaanse troepen. De situatie is in deze provincies onvoorspelbaar.

In Noord-Kivu en Ituri zijn sinds mei 2021 militairen aan de macht. Bij militaire acties vindt regelmatig geweld plaats. Delen van Noord-Kivu zijn bezet door M23-rebellen.

In de gebieden met kleurcode rood zijn ook regelmatig spanningen met buurlanden. Langs de grens met Uganda en verder landinwaarts zijn terroristische groepen actief. Rebellen uit Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek wijken soms uit naar de DRC. Dit kan spanningen veroorzaken in de gebieden die grenzen aan Zuid-Sudan, vooral in de provincies Ituri, Haut-Uele en Bas-Uélé.  De overheid van de DRC heeft te weinig middelen om hier de controle te houden. Alle aandacht gaat uit naar de strijd in het oosten van het land.

In en om de natuurparken zoals het Virunga Nationaal Park, het Kahuzi Biega Nationaal Park, en het Garamba Nationaal Park zijn gewapende groepen actief.
 

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van de DRC is oranje. Dit geldt ook voor de steden Goma, Kindu, Bukavu en Idjwi-eiland.

Ook in steden en gebieden met kleurcode oranje komen gewelddadige conflicten voor. Wees vooral alert in Goma, Bukavu en Maï-Ndombe.

Goma:
De situatie in de stad Goma is onvoorspelbaar. Er zijn gewapende groepen actief, inclusief het leger, buitenlandse troepen en de VN-vredesmacht. Blijf alert en volg het lokale nieuws.

Bukavu:
De troepen van de VN-vredesmacht in DRC (MONUSCO) zijn vertrokken uit de stad Bukavu. Door gevechten tussen gewapende groepen om de stad Bukavu blijft de situatie onvoorspelbaar.

Maï-Ndombe:
In de provincie Maï-Ndombe vindt al enige tijd een gewelddadig conflict plaats tussen verschillende bevolkingsgroepen. De gewapende groepen zijn actief op de Route National 1 tussen Kinshasa en Kikwit. Vermijd deze weg.

Verblijft u in een van deze gebieden? Blijf alert en volg het lokale nieuws. Zorg voor genoeg water en voedsel, zodat u een aantal dagen binnen kunt blijven. Houd een tas met belangrijke documenten, medicijnen en mobiele telefoon paraat.

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u in de DRC te maken kunt krijgen.

 

In heel de Democratische Republiek Congo (DRC) komen demonstraties voor, soms onaangekondigd. Deze kunnen gewelddadig zijn. In hoofdstad Kinshasa vinden regelmatig demonstraties plaats die zich kunnen richten tegen buitenlanders. Ook in de stad Goma komen demonstraties voor die gericht zijn tegen de internationale gemeenschap en de VN-vredesmacht MONUSCO.

Wees waakzaam en vermijd grote bijeenkomsten en demonstraties.

Berovingen en ontvoeringen

In het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) komen berovingen, plunderingen, autodiefstallen, verkrachtingen, ontvoeringen en moorden voor. Gewapende groepen kunnen overal opduiken.

In de hoofdstad Kinshasa is er veel criminaliteit. Vermijd de drukke wijken buiten Gombe. Op klaarlichte dag worden mensen bedreigd en beroofd. Ook in de stad Goma is de criminaliteit sinds begin 2024 ernstig toegenomen. Wees alert als u de straat op gaat.

Criminele soldaten en agenten

Sommige soldaten en politieagenten maken zich schuldig aan criminaliteit. Zij werken bijvoorbeeld samen met criminelen. Soms zetten zij wegblokkades op. Voorbijgangers moeten dan geld, benzine of voedsel geven. Stap nooit in bij vreemden in de auto: vaak zijn het dieven die zich voordoen als politie.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in de Democratische Republiek Congo (DRC) geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de DRC zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de DRC reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in de DRC geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Foto's maken

Maak in de DRC geen foto’s van militaire objecten. Dit geldt ook voor wegen, bruggen, vliegvelden of andere belangrijke verbindingen. U kunt een gevangenisstraf krijgen.

Identificatieplicht

U moet u altijd kunnen identificeren in de DRC. Neem bij voorkeur een kopie van uw paspoort mee als u ergens heengaat. In de DRC worden reisdocumenten regelmatig gestolen. Een kopie bij u dragen is daarom veiliger. Maak ook digitale kopieën. Dat voorkomt problemen.

Gesloten grenzen

De grensovergangen naar de buurlanden van de DRC zijn beperkt open. Ze kunnen ook gesloten worden, zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt.

Vulkanen

In de Democratische Republiek Congo (DRC) liggen actieve vulkanen, die plotseling kunnen uitbarsten. Een waarschuwing vooraf van de autoriteiten komt vaak niet. De meest actieve vulkanen zijn de Nyiragongo en de Nyamulagira in Noord-Kivu.

Reist u naar een gebied vlakbij een actieve vulkaan?

  • Check de situatie over vulkanen op de website van het ministerie van Wetenschappelijk Onderzoek en Technologische Innovatie in de DRC (informatie in het Frans).
  • Blijf op de hoogte van de laatste vulkanische ontwikkelingen via de lokale media.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Aardbevingen

De DRC ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen in de oostelijke provincies van het land, vooral in de gebieden aan de rand van de Oost-Afrikaanse Riftvallei.

Reist u naar deze gebieden?

  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
  • Check vooraf de informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in de Democratische Republiek Congo (DRC)? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie (in Kinshasa): +243 998 53 34 98 of +243 821 54 36 57

Een oproep wordt niet altijd beantwoord.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in de DRC en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in de DRC en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in de DRC

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Kinshasa.

Hoe bereid ik mijn reis naar de DRC voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar de Democratische Republiek Congo (DRC) is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt, vooral buiten Kinshasa en Lubumbashi. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Democratische Republiek Congo (DRC) te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor de DRC als u met een Nederlands paspoort reist. Neem voor informatie over visa contact op met de ambassade van de Democratische Republiek Congo in Den Haag of het consulaat-generaal van de Democratische Republiek Congo in Antwerpen, België.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar de DRC. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In de DRC is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in de DRC op de website van de ANWB onder ‘Congo-Kinshasa’.

Reisvaccinaties

Gele koorts en polio

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts en polio is verplicht als u naar de DRC reist.
  • Bij aankomst in het land kunt u hierop gecontroleerd worden.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

  • Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
  • Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar de Democratische Republiek Congo.
  • Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.

Wat mag ik meenemen naar de Democratische Republiek Congo (DRC)?

Check wat u mag meenemen naar de DRC op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de DRC mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?