NederlandWereldwijd

Reisadvies Frankrijk

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Frankrijk? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 01-11-2024
Nog steeds geldig op: 22-01-2025

In het kort

  • De Franse overheid schat de terrorismedreiging in het land in als ‘waarschijnlijk’. Het alarmniveau is 3. De Franse overheid voert bij alle landsgrenzen tijdelijk controles uit. Lees meer onder Actueel.
  • Het zuidoosten van Frankrijk en delen van Midden-Frankrijk zijn in oktober 2024 getroffen door zware regenval en overstromingen. Lees meer onder Natuurgeweld.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Frankrijk of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Frankrijk

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Frankrijk?

Verhoogde terrorismedreiging

Sinds 22 maart 2024 geldt in Frankrijk voor terrorismedreiging alarmniveau 3 (het hoogste niveau). De Franse overheid schat de kans op een terroristische aanslag op dit moment in als ‘waarschijnlijk’. Dit geldt vooral voor de grotere steden.

U kunt naar Frankrijk reizen, maar wees alert. Volg de aanwijzingen van de Franse autoriteiten. Lees informatie over de veiligheidssituatie op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).

De Franse overheid gebruikt meer veiligheidsmaatregelen om burgers te beschermen. Bijvoorbeeld bij musea, scholen, in het openbaar vervoer, in warenhuizen en bij sportevenementen zoals voetbalwedstrijden.

Grenscontroles

Reist u naar Frankrijk? Houd er rekening mee dat de Franse autoriteiten uw identiteit aan de grens kunnen controleren. Deze maatregel geldt voorlopig tot eind april 2025 en kan bij elke grensovergang naar Frankrijk worden uitgevoerd. 

Houd rekening met extra reistijd. Neem altijd een geldig paspoort of een geldige ID-kaart mee. Let op: uw Nederlandse rijbewijs geldt in Frankrijk niet als officieel identiteitsbewijs.

Sinds 22 maart 2024 geldt in Frankrijk voor terrorismedreiging alarmniveau 3 (het hoogste niveau). Dit geldt vooral voor de grotere steden. In 2023 hebben in Frankrijk 2 aanslagen met dodelijke afloop plaatsgevonden, in Arras en Parijs.

Houd in heel Frankrijk rekening met de verhoogde kans op een terroristische aanslag.

  • Wees in heel Frankrijk extra waakzaam, zeker op plaatsen waar veel mensen zijn.
  • Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen bij grote culturele en sportevenementen.
  • Musea, monumenten en andere publieke locaties kunnen worden ontruimd bij een dreiging. Bijvoorbeeld bij achtergelaten bagage of verdachte pakketten.
  • De Franse autoriteiten voeren verscherpte (identiteits-)controles uit. Werk daar altijd aan mee.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de Franse autoriteiten.
  • Blijf voor en tijdens uw reis op de hoogte van de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen.
  • Volg het lokale nieuws.
  • Lees wat u kunt doen bij een terroristische aanslag op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).

In Frankrijk komt criminaliteit voor. Vooral in grote steden als Parijs, Marseille en Lyon. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Frankrijk geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Frankrijk zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Identificatieplicht

In Frankrijk bent u strafbaar als u zich niet kunt identificeren met een geldig paspoort of geldige ID-kaart.

Overstromingen

Het zuidoosten van Frankijk en delen van Midden-Frankrijk zijn in oktober 2024 getroffen door zware regenval. Houd rekening met de gevolgen van overstromingen. Straten en autowegen kunnen onbegaanbaar zijn.

Lees actuele informatie over het weer in Frankrijk op de website van de Franse Meteorologische dienst (informatie in het Frans). Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Bosbranden

In Frankrijk en op het eiland Corsica komen bosbranden voor. Vooral in de zomer als het lang droog is. Lees informatie over bosbrandgevaar in Frankrijk op de website van Météo des forêts (informatie in het Frans).

Bekijk het actuele risico op bosbranden voor de Franse departementen waar de kans op bosbranden het grootst is op de websites van de Franse overheid (informatie in het Frans):

Lawines

Er is een hoog risico op lawines in de winter, vooral als u gaat skiën of snowboarden buiten de officiële skipistes (off-piste). Lees informatie over lawines op de website van de European Avalanche Warning Services (informatie in het Engels).

In Frankrijk zijn regelmatig demonstraties. Vooral in de grotere steden, en op en rond belangrijke verkeerswegen en pleinen. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Frankrijk? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 112
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Frankrijk en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Frankrijk

Bekijk de contactgegevens van de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Parijs.

Hoe bereid ik mijn reis naar Frankrijk voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

  • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Frankrijk te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet nog geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Frankrijk als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Frankrijk. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Frankrijk. Lees meer over rijden in Frankrijk (onder andere over milieustickers) op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Frankrijk?

Check wat u mag meenemen naar Frankrijk op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Frankrijk mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?