NederlandWereldwijd

Reisadvies Frans-Polynesië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Frans-Polynesië? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 29-04-2024
Nog steeds geldig op: 30-12-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Frans-Polynesië is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Frans-Polynesië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Frans-Polynesië

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Frans-Polynesië?

De kans op diefstal of beroving in Frans-Polynesië is klein. Neem wel voorzorgsmaatregelen: bewaar uw paspoort, geld en waardevolle bezittingen op een veilige plek.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Frans-Polynesië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Frans-Polynesië zijn straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Frans-Polynesië reizen? De wetten en de gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. In Frans-Polynesië geldt de Franse wetgeving. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Orkanen en tropische stormen

Vooral tussen november en april komen in Frans-Polynesië orkanen en tropische stormen voor. Deze stormen leiden vaak tot zware regenval, overstromingen, stormvloeden en aardverschuivingen.

Reist u tijdens het orkaanseizoen?

  • Check regelmatig de weersverwachting op de website van Meteo Polynésie Française (informatie in het Frans). Of bekijk de windkaart op de website Windy.com (informatie in het Engels).
  • Houd het lokale nieuws in de gaten.
  • Volg bij een storm de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen en flash floods

Na hevige regenval kunnen er overstromingen ontstaan. Houd bij hevige regenval op bergachtige eilanden, zoals Tahiti en Moorea, ook rekening met ‘flash floods’. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.

Gaat u wandelen? Check de weersverwachting voor u op pad gaat (informatie in het Frans).

Aardbevingen en tsunami’s

In Frans-Polynesië is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees wat u kunt doen bij een aardbeving, aardverschuiving of tsunami:

  • Voelt u een aardbeving? Of ziet u dat de zee zich plotseling snel terugtrekt? Ga direct naar hoger gelegen gebied, ook als u nog geen tsunamiwaarschuwing heeft gekregen.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Sterke stromingen

Houd rekening met gevaarlijke stromingen in de zee. Vooral langs riffen, bij riviermondingen en bij uitgaand tij. Vraag waar en wanneer u veilig kunt zwemmen en snorkelen. Of ga met iemand zwemmen of snorkelen die de lokale omstandigheden goed kent.

In Frans-Polynesië komen demonstraties voor, vooral in de hoofdstad Papeete. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Frans-Polynesië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 17
  • Ambulance: 15
  • Brandweer: 18

De enige decompressiekamer voor duikers is in de hoofdstad Papeete.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Frans-Polynesië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Frans-Polynesië

Er is geen Nederlandse ambassade in Frans-Polynesië. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Wellington, Nieuw-Zeeland.

Hoe bereid ik mijn reis naar Frans-Polynesië voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Frans-Polynesië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de medische zorg op Tahiti is duur. Ook is de gezondheidszorg buiten het hoofdeiland Tahiti beperkt. Als u medische zorg nodig heeft, moet u mogelijk naar een ziekenhuis op Tahiti of naar Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten van Amerika (VS) worden overgebracht.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Frans-Polynesië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit Frans-Polynesië.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Frans-Polynesië als u met een Nederlands paspoort reist. Lees informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van Frans-Polynesië (informatie in het Frans).

Reist u via de VS naar Frans-Polynesië? Dan heeft u een elektronische inreisvergunning (ESTA) of een visum voor de VS nodig. Ook als u alleen overstapt in de VS. Lees het reisadvies voor de VS voor meer informatie.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Frans-Polynesië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Frans-Polynesië? Registreer u bij de gemeente waar u verblijft. Lees meer over de registratieplicht op de website van de overheid van Frans-Polynesië (informatie in het Frans).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Frans-Polynesië. Lees meer over rijden in Frans-Polynesië op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

In afgelegen gebieden in Frans-Polynesië is geen of weinig telefoon- en internetbereik. Breng familie of vrienden op de hoogte van uw reisplannen voordat u naar een afgelegen regio reist.

Wilt u ook in afgelegen gebieden bereikbaar zijn? Of wilt u dat familie of vrienden weten waar u bent? Gebruik dan een satelliettelefoon of gps-tracker.

Wat mag ik meenemen naar Frans-Polynesië?

Check wat u mag meenemen naar Frans-Polynesië op de website van de overheid van Frans-Polynesië (informatie in het Frans). Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar Frans-Polynesië.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Frans-Polynesië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland? Houd ook rekening met de regels van andere landen waar u doorheen reist onderweg naar Nederland.