NederlandWereldwijd

Reisadvies Guyana

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Guyana? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 03-06-2024
Nog steeds geldig op: 16-11-2024

In het kort

  • Op 3 december 2023 hield Venezuela een referendum over het inlijven van de Essequibo regio. De spanningen in het betwiste grensgebied zijn sinds dat moment toegenomen. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor het grensgebied tussen Guyana en Venezuela is oranje. Reis alleen hierheen als dat noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Guyana geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Guyana of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Guyana

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Guyana?

Sinds het referendum van 3 december 2023 in Venezuela over het mogelijke inlijven van de regio Essequibo bij Venezuela zijn de spanningen in het grensgebied tussen Guyana en Venezuela toegenomen. De situatie kan plotseling verslechteren. Ook is de grens tussen Guyana en Venezuela gesloten.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor het grensgebied tussen Guyana en Venezuela geldt kleurcode oranje.

De veiligheidssituatie in het grensgebied tussen Guyana en Venezuela is onvoorspelbaar. Er is langlopend grensconflict tussen Guyana en Venezuela over de Essequibo regio.

Reist u naar dit gebied?

  • Wees waakzaam.
  • Blijf op de hoogte over de plaatselijke situatie via de lokale media.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Guyana is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In Guyana komt gewelddadige criminaliteit voor, vooral in en rond de hoofdstad Georgetown. Bijvoorbeeld gewapende overvallen, berovingen, zakkenrollers en diefstal (ook vanuit rijdende auto’s).

Georgetown

Criminaliteit komt vooral voor in Stabroek, de Bourda Markets en in de wijken Sophia, South Ruimsveldt en Tigerbay van de hoofdstad Georgetown.

Wat kunt u doen?

  • Vermijd deze gebieden.
  • Ga na zonsondergang niet meer lopend de straat op.
  • Reis niet met het openbaar vervoer.
  • Neem een taxi van een betrouwbaar taxibedrijf.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Guyana geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Guyana zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Guyana reizen? In Guyana zijn seksuele activiteiten tussen mannen strafbaar. Relaties en seksuele activiteiten tussen vrouwen zijn volgens de wet niet verboden, maar worden in de praktijk onder de ‘any indecent act’ strafbaar gesteld. In de praktijk worden hier seksuele activiteiten tussen personen van hetzelfde geslacht onder verstaan. U kunt hiervoor in Guyana streng bestraft worden met een lange gevangenisstraf. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Fotografeer of film geen militaire objecten in Guyana. Dit is verboden en strafbaar.

Overstromingen

Het regenseizoen in Guyana is van december tot januari en van mei tot juni. Door hevige regenval kunnen overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Dit geldt vooral voor het kustgebied.

Krijgt u in Guyana te maken met natuurgeweld?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Hoe bereid ik mijn reis naar Guyana voor?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Guyana? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Ambulance: 913
  • Brandweer: 912

Let op: Ambulances zijn beperkt beschikbaar in de afgelegen gebieden van Guyana. Gewonde of ernstig zieke reizigers worden dan per taxi of privé-voertuig naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Guyana en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Guyana

Er is geen Nederlandse ambassade in Guyana. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Suriname.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Georgetown, Guyana.

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Guyana is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. In Guyana is een groot tekort aan artsen en sanitaire voorzieningen. Particuliere klinieken leveren redelijke medische zorg. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Medische kosten moeten meestal met contant geld vooruit betaald worden. Neem daarom genoeg contant geld mee.
  • Ambulances zijn beperkt beschikbaar, vooral in afgelegen gebieden van Guyana. Gewonde of ernstig zieke reizigers worden vaak per taxi of privé-voertuig naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Guyana te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Guyana als u met een Nederlands paspoort reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Guyana. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Guyana is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Guyana op de website van de ANWB.

 

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Guyana op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals gele koorts, dengue (knokkelkoorts), zikakoorts, hondsdolheid (rabiës) en malaria.
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Guyana?

Check wat u mag meenemen naar Guyana op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Guyana mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?