Reisadvies Indonesië
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 17-11-2024
In het kort
- Op het eiland Flores zijn uitbarstingen van de vulkaan Lewotobi Laki Laki. Deze vulkaanuitbarstingen kunnen het vliegverkeer verstoren. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de vulkanen Merapi, Marapi, Anak Krakatau, Semeru, Karangetang en Ruang. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor de provincies Papoea, Papoea-Hooglanden, Centraal- en Zuid-Papoea. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van Indonesië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Indonesië?
Op het eiland Flores zijn uitbarstingen van de vulkaan Lewotobi Laki Laki. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over vulkanen en veiligheidszones op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Indonesisch).
De vulkaanuitbarstingen kunnen het vliegverkeer op de luchthavens van Labuan Bajo (Lombok) en Denpasar (Bali) verstoren.
Reist u via één van deze luchthavens?
- Check de status van uw vlucht bij de luchtvaartmaatschappij of uw touroperator.
- Blijf op de hoogte van het lokale nieuws.
Kunt u Flores niet per vliegtuig verlaten? Dan kunt u per schip van Labuan Bajo naar Bali of Lombok reizen. Neem hiervoor contact op met PT. PELNI Branch Labuan Bajo: (+62)81288412229.
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende vulkanen geldt kleurcode rood:
- de Merapi op Midden-Java
- de Marapi op West-Sumatra
- de Anak Krakatau op de Krakatau-eilanden
- de Semeru en de Karangetang op het eiland Siau
- de Ruang op het eiland Noord-Sulawesi
Het is te gevaarlijk om deze vulkanen en omliggende gebieden te bezoeken. Ze kunnen onverwacht uitbarsten, zonder voortekenen. Bent u in de buurt van een vulkaan tijdens een uitbarsting? Houd er rekening mee dat vliegverkeer niet mogelijk is.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende provincies geldt kleurcode oranje:
- Papoea
- Papoea-Hooglanden
- Centraal-Papoea
- Zuid-Papoea
In deze provincies komen gewapende incidenten voor tussen onafhankelijkheidsbewegingen, burgers en de Indonesische autoriteiten, zoals het leger en de politie. Er vallen regelmatig burgerslachtoffers. Gewapende groepen hebben aangegeven dat ook buitenlanders een doelwit zijn.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Indonesië is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Indonesië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Wees in het hele land alert op drukke plaatsen. Vooral overheidsgebouwen, gebedshuizen, hotels, restaurants, winkelcentra, ambassadegebouwen en stembureaus kunnen het doelwit van aanslagen zijn. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Zakkenrollers en diefstal
In Indonesië komt criminaliteit voor. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken en in winkelcentra. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Drogeren
Let op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. Neem geen eten, drinken of sigaretten aan van vreemden. U kunt daarna worden beroofd.
Drankvergiftiging
In Indonesië zijn personen, ook toeristen, overleden of ernstig ziek geworden na het drinken van alcoholische drank waaraan methanol is toegevoegd. Methanol is giftig en kan dodelijk zijn. Ook andere giftige stoffen kunnen zijn toegevoegd, bijvoorbeeld muggenspray of spiritus.
Deze alcoholische dranken heten Arak/Arrack of Oplosan, een lokale rijst- of palmlikeur. Criminelen gebruiken hiervoor vaak flessen met etiketten van bekende drankmerken. Wees vooral voorzichtig op Bali, Lombok, de Gillis-eilanden en Sumatra:
- Neem geen drank aan van vreemden.
- Koop geen lokaal gemaakte alcoholische drank op straat.
- Koop alcoholische drank bij bekende bedrijven of supermarkten met een vergunning. Of drink alcohol alleen in officiële horeca.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Indonesië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Indonesië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een hoge boete, een lange gevangenisstraf en zelfs de doodstraf krijgen.
Controles immigratiedienst
De Indonesische immigratiedienst voert regelmatig controles uit om illegaal verblijf in Indonesië op te sporen. Zorg dat u altijd een geldig paspoort met een geldig visum, verblijfsstempel of verblijfsvergunning bij u heeft. Heeft u dit niet? Dan kunt u gearresteerd worden.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Indonesië reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. In de provincie Atjeh kunt u bestraft worden, bijvoorbeeld voor seksuele handelingen met personen van hetzelfde geslacht. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Foto's maken
Fotografeer of film in Indonesië geen militaire objecten en overheidsgebouwen. Dit is verboden en strafbaar.
Sharia-wet in de provincie Atjeh
In de provincie Atjeh (Aceh) geldt de Sharia-wet. De wet geldt voor iedereen, ook voor buitenlanders. Dit betekent onder andere het volgende:
- Drink geen alcohol.
- Draag kleding die de schouders, armen, borsten en benen bedekt.
- Vermijd lichamelijk contact.
- Beledig het islamitische geloof niet.
- Doe niet mee aan gokspelen.
- Uitingen van lhbtiq+ zijn verboden.
Houd u zich in Atjeh niet aan deze regels? U kunt een geldboete, stokslagen of een gevangenisstraf krijgen.
Seks met minderjarigen
U mag in Indonesië geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
Aardbevingen en tsunami's
De afgelopen jaren hebben meerdere aardbevingen plaatsgevonden in Indonesië. Ook zijn er een aantal tsunami’s geweest. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Indonesia Tsunami Early Warning System (informatie in het Engels).
Actieve vulkanen
In Indonesië liggen actieve vulkanen. Deze vulkanen kunnen onverwachts uitbarsten. Lees informatie over vulkanen en veiligheidszones op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Indonesisch).
Overstromingen
Het regenseizoen (moesson) loopt in Indonesië van november tot april. Zware regenval kan in deze periode overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Lees informatie over de weersomstandigheden in Indonesië op de website Tropical Storm Risk (informatie in het Engels). Of lees actuele informatie over het weer op de website van het Global Disaster Alert and Coordination System (informatie in het Engels).
Bosbranden
Van april tot november komen bosbranden voor in Indonesië. De rook van de bosbranden veroorzaakt slechte luchtkwaliteit. Dit gebeurt vooral in het noordwestelijke deel van Indonesië en op de eilanden Kalimantan en Sumatra.
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
Is er natuurgeweld op het moment dat u in Indonesië bent?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Indonesië zijn dagelijks demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wegverkeer
Het wegverkeer in Indonesië is druk en chaotisch. In het hele land en vooral op Bali gebeuren regelmatig dodelijke verkeersongelukken. Ook toeristen die een motor of scooter huren lopen een groot risico. Verkeersdeelnemers houden zich vaak niet aan de regels.
Gaat u een scooter, brommer of motor huren? Bereid u voor:
- Draag een motorhelm van goede kwaliteit. Veel helmen in Indonesië voldoen niet aan de veiligheidsregels.
- Controleer de technische staat van het voertuig dat u huurt. Veel huurvoertuigen zijn in een slechte staat.
- Check of uw reisverzekering voldoende dekking biedt.
Bootvervoer
Het bootvervoer tussen de Indonesische eilanden is onveilig. Boten zijn vaak van slechte kwaliteit, hebben niet de juiste navigatiemiddelen en vervoeren te veel passagiers. Bij slecht weer is de kans op een ongeluk groot.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Indonesië? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 110
- Brandweer: 113
- Ambulance: 118
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Indonesië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Indonesië en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Indonesië
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Jakarta.
Hoe bereid ik mijn reis naar Indonesië voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Indonesië is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want vooral buiten de grote steden is de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar Singapore, Maleisië of Thailand worden overgebracht voor medische zorg.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Indonesië te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
- Is uw paspoort beschadigd? Dan kunt u Indonesië niet binnenkomen of verlaten. De Indonesische overheid ziet waterschade, kleine scheurtjes of scheuren in de pagina’s als een beschadiging.
Visum
U heeft een visum nodig voor Indonesië als u met een Nederlands paspoort reist. Welk visum u nodig heeft, hangt af van het doel van uw reis.
Reist u naar Indonesië met 1 van de volgende doelen?
- toeristisch bezoek
- officieel bezoek
- zakelijk bezoek
- bezoek voor het kopen van lokale producten
- overstap
Dan heeft u een visum bij aankomst nodig (visa on arrival). Lees informatie over het visum bij aankomst op de website van de Indonesische ambassade (informatie in het Engels). U kunt dit visum alleen krijgen als u via 1 van de aangegeven grensposten Indonesië binnenkomt. Het visum is maximaal 30 dagen geldig vanaf de dag dat u aankomt in Indonesië.
U mag het visum 1 keer verlengen met maximaal 30 dagen, zolang uw visum nog niet verlopen is. Verleng uw visum op tijd bij de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels). Heeft u een vraag over dit visum? Neem contact op met de ambassade van Indonesië in Den Haag (informatie in het Engels).
Reist u naar Indonesië met een ander doel? Vraag een e-visum aan via de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels). Heeft u een vraag over dit visum? Neem contact op met de ambassade van Indonesië in Den Haag of neem contact op met de Indonesische immigratiedienst (informatie in het Engels).
U mag niet langer in Indonesië blijven dan uw visum geldig is. Doet u dit wel? Dan kunt u een boete krijgen van 1.000.000 Indonesische roepia per dag dat u te lang bent gebleven. U kunt ook een gevangenisstraf krijgen of het land worden uitgezet.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Indonesië . Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Registratie voor aankomst
U moet 48 uur voor aankomst in Indonesië een online verklaring invullen. Vul het Electric Customs Declaration in op de website van de Indonesische overheid (informatie in het Engels). U krijgt een QR-code die u aan de douane moet laten zien.
Gezondheidsverklaring
U moet voor aankomst in Indonesië de SATUSEHAT Health Pass (SSHP) invullen (informatie in het Engels).
Rijbewijs
In Indonesië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. U heeft ook een Indonesisch rijbewijs nodig. Vraag dit aan bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Lees meer over rijden in Indonesië op de website van de ANWB.
Toeristenbelasting Bali
Op Bali moet u toeristenbelasting betalen. Dit is ongeveer 150.000 Indonesische roepia per persoon. U kunt de belasting vooraf betalen via de website LoveBali (informatie in het Engels).
Sommige reizigers hoeven geen toeristenbelasting te betalen. Lees of dit ook voor u geldt op de website van de provincie Bali (informatie in het Engels).
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Indonesië op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Indonesië.
- Sommige medicijnen zijn verboden in Indonesië. Zelfs als u een recept heeft, kunt u een zware straf krijgen. Het is ook verboden om voorgeschreven medicijnen online te kopen, of zonder Indonesisch recept. Zorg ervoor dat u een geldig Indonesisch recept heeft.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Indonesië?
Check wat u mag meenemen naar Indonesië op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Indonesië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?