NederlandWereldwijd

Reisadvies Iran

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Iran? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 08-10-2024
Nog steeds geldig op: 20-01-2025

In het kort

  • De veiligheidssituatie in Iran is verder verslechterd, mede door het conflict met Israël. Door de actuele ontwikkelingen in de regio is de situatie onvoorspelbaar. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Iran is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt. Bent u op dit moment in Iran? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan.
  • Bekijk de veelgestelde vragen over de situatie in Iran
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Iran of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Iran

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Iran?

Spanningen in het Midden-Oosten

Door het conflict tussen Iran en Israël zijn de spanningen in het hele Midden-Oosten verder toegenomen. Iran heeft op 1 oktober 2024 raketaanvallen uitgevoerd op Israël. Israël heeft aangekondigd te zullen reageren op de Iraanse aanval. De veiligheidssituatie in Iran is erg onvoorspelbaar.

Wat uw situatie ook is: reis niet naar Iran. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Bent u op dit moment in Iran?

  • Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. Houd er rekening mee dat vluchten elk moment geannuleerd kunnen worden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer van en naar Iran.
  • Blijft u in Iran? Verblijf op een veilige plaats. Zorg als het kan voor voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en eventueelbrandstof. Lees meer over wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Registreer uw verblijf in Iran via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in Iran bent.
  • Wees altijd waakzaam.
  • Blijf bij een (aangekondigde) aanval binnen en weg bij de ramen.
  • Volg het lokale nieuws of vraag bij uw hotel om informatie.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Sinds 7 oktober 2022 geldt kleurcode rood voor heel Iran.

Willekeurige arrestaties

De Iraanse autoriteiten kunnen zonder duidelijke reden personen arresteren en (voor lange tijd) gevangen zetten. Ook Nederlanders lopen dit risico.

De mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om Nederlanders in deze situatie te helpen zijn zeer beperkt.

Risico’s bij dubbele nationaliteit

Iran erkent geen dubbele nationaliteit. De Nederlandse ambassade ontvangt daarom geen informatie van de Iraanse autoriteiten als Nederlanders met (ook) de Iraanse nationaliteit worden gearresteerd of op een andere manier in de problemen komen. De Nederlandse ambassade kan geen consulaire hulp geven aan Nederlanders die ook de Iraanse nationaliteit hebben.

Maritieme veiligheid Rode Zee

Begin 2024 hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelen aangevallen in gebieden in Jemen waar de Houthi’s het gezag hebben. De operatie werd door verschillende landen gesteund, waaronder Nederland. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio.

Bent u op dit moment in Iran? Wees u bewust van eventuele negatieve gevolgen van deze militaire acties voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.

In Iran vinden demonstraties plaats. De politie grijpt soms in met veel geweld. Blijf uit de buurt van demonstraties. Doe geen politieke uitspraken. U kunt hiervoor gearresteerd worden of gevangengenomen.

In heel Iran bestaat het risico op een terroristische aanslag. In de provincie Sistan Baluchestan is de radicale islamitische beweging Jundallah actief. In het verleden zijn in deze provincie aanslagen gepleegd. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Aanvallen op schepen

In de Golf van Oman en de Perzische Golf zijn verschillende commerciële schepen aangevallen. Ook zijn in de Straat van Hormuz schepen in beslag genomen.

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Iran rekening met zakkenrollers, vooral in de grote steden op drukke plaatsen. In de hoofdstad Teheran kunnen toeristen ook slachtoffer worden van diefstal door nepagenten. Dit gebeurt vooral in de buurt van hotels. Vraag altijd naar een identiteitsbewijs van de politieagent. Geef uw paspoort en geld niet af en stap niet in de auto van de politieagent.

Ontvoering

Let op in de Iraanse gebieden die grenzen aan Afghanistan en Pakistan. Hier vinden ontvoeringen plaats.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Iran geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Iran zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt de doodstraf krijgen. De omstandigheden in de Iraanse gevangenissen zijn slecht.

Foto’s en filmpjes

U mag in Iran geen foto’s of filmpjes maken van demonstraties, overheidsgebouwen en militaire objecten. De politie kan u vragen foto’s die u heeft gemaakt te laten zien. Ook kan uw camera, telefoon of tablet in beslag worden genomen.

Internet en sociale media

De Iraanse overheid controleert e-mails, posts op sociale media en filmpjes over Iran. Wees voorzichtig met wat u schrijft. De Iraanse autoriteiten kunnen u bestraffen voor alles wat u zegt of schrijft over Iran.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Iran reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn streng verboden. U kunt in Iran te maken krijgen met strenge straffen, en zelfs de doodstraf. En ook met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Abu Musa en Tumb

Vermijd de wateren rondom de eilanden Abu Musa en Tumb in de Perzische Golf. Dit is voor een deel militair gebied. In het verleden zijn toeristen hier opgepakt en veroordeeld tot zware gevangenisstraffen.

Rechtspraak in Iran

In Iran kunnen mensen worden vastgehouden zonder verdenking, en zonder juridische bijstand. Ook buitenlanders. De straffen zijn in vergelijking met Europese landen zeer streng. De doodstraf komt regelmatig voor.

Kledingvoorschriften

Vrouwen en meisjes vanaf 9 jaar moeten in Iran een hoofddoek dragen. Kleding mag de lichaamsvormen niet laten zien. Draag bij voorkeur een broek met daar overheen een jas die ruim valt. Blote armen en benen zijn niet toegestaan. Draag daarom geen korte rok of jurk en geen korte mouwen. En ook geen open schoenen. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen, maar geen korte broeken.

Voldoet u niet aan de kledingvoorschriften? Dan kunt u een waarschuwing of gevangenisstraf krijgen. In het noordelijke deel van de hoofdstad Teheran is minder controle op kledingvoorschriften.

Ouderlijk gezag

Bent u als Nederlandse vrouw met een Iraanse man getrouwd? Houd er dan rekening mee dat uw kinderen uit dit huwelijk vanaf de geboorte de Iraanse nationaliteit hebben. Bij onenigheid of een ongeval in Iran kan dit tot problemen leiden.

Volgens de Iraanse wet ligt het ouderlijk gezag over een kind vanaf 7 jaar exclusief bij de vader. Als de vader overlijdt, komt dit gezag bij de grootvader te liggen, enzovoort. Tot de leeftijd van 7 jaar kunnen kinderen bij de moeder blijven, als de moeder met hen in Iran verblijft.

Dienstplicht

Bent u man en heeft u naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit? En heeft u uw dienstplicht in Iran niet vervuld? U kunt tijdens uw bezoek aan Iran een oproep voor dienstplicht krijgen van de Iraanse autoriteiten. Dit betekent dat u alsnog in dienst moet of dat u de dienstplicht moet afkopen.

Drones

Het gebruik van drones en satelliettelefoons is strafbaar in Iran.

Controleposten

Op verschillende plaatsen zijn controleposten van de Iraanse autoriteiten. Laat bij een controle uw autopapieren, rijbewijs en identiteitsbewijs zien. Ga niet in discussie met de politie.

Overstromingen en aardverschuivingen

Door hevige regen kunnen in Iran overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Bent u tijdens een overstroming of aardverschuiving in Iran?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Aardbevingen

Iran ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op zware aardbevingen en aardverschuivingen. Vooral in Teheran. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

In het grensgebied tussen Iran en Irak liggen mijnen. De Iraanse autoriteiten hebben in dit gebied veiligheidsmaatregelen getroffen.

Wegverkeer

In Iran zijn veel dodelijke verkeersongevallen. Het verkeer is chaotisch. Wees altijd alert in het verkeer.

Vliegverkeer

Het aantal ongelukken op binnenlandse vluchten in Iran is hoog. Dat komt doordat de vliegtuigen oud zijn en slecht onderhouden. Wees u hiervan bewust als u een binnenlandse vlucht boekt.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Iran? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112
  • Politie: 110
  • Ambulance: 115
  • Brandweer: 125

Wat moet u doen in een nood- of crisissituatie?

  • Bent u in Iran en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Iran en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Iran

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Teheran.

Hoe bereid ik mijn reis naar Iran voor?

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Iran is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want vooral buiten de grote steden is de gezondheidszorg slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Iran te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
  • Heeft u ook een Iraans paspoort? Dan moet u Iran binnenkomen en verlaten met uw Iraanse paspoort.

Visum

U heeft een visum nodig voor Iran als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan bij de ambassade van Iran in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Iran. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Iran is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Iran op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Iran is afgesloten van het internationale betaalverkeer. U kunt uw Nederlandse bankpas en creditcard niet gebruiken om te betalen. Geld overmaken naar Iran kan ook niet. Neem genoeg contant geld mee.

Wat mag ik meenemen naar Iran?

Check wat u mag meenemen naar Iran op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Iran mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?