NederlandWereldwijd

Reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Papoea-Nieuw-Guinea? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 29-10-2024
Nog steeds geldig op: 22-12-2024

In het kort

  • In de provincie Enga geldt een avondklok vanwege oplopend geweld. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het gebied rond de Panguna-mijn op het eiland Bougainville. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Papoea-Nieuw-Guinea geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Papoea-Nieuw-Guinea of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Papoea-Nieuw-Guinea

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Papoea-Nieuw-Guinea?

In de provincie Enga lopen de gewelddadige conflicten tussen lokale stammen verder op. Sinds 17 september 2024 geldt er in Enga een avondklok van 18.00 uur tot 6.00 uur. De lokale overheid kan verdere (reis)beperkingen invoeren. Houd hier rekening mee.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode rood geldt voor de Panguna-mijn en omgeving, op het eiland Bougainville.

De Panguna-mijn en omgeving is door de lokale autoriteiten aangewezen als ‘no go zones’. Er is hier onrust en risico op geweld. Regelmatig zijn er gewelddadige incidenten tussen groepen. De politie en andere overheidsdiensten van Bougainville kunnen geen hulp bieden in geval van nood.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Papoea-Nieuw-Guinea is oranje.

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn conflicten tussen stammen onderling, en tussen stammen en aanhangers van politieke partijen. Regelmatig zijn er gevechten, rellen en plunderingen. Bij ernstig geweld kan de lokale overheid reisbeperkingen en een avondklok instellen.

Gewelddadige stammenconflicten vinden plaats in onder andere Hela, Enga en de hooglanden van Papoea-Nieuw-Guinea. Ook in andere delen van het land, inclusief de steden, kan plotseling geweld ontstaan. Let op:

  • Vermijd gebieden met stammengeweld.
  • Houd het lokale nieuws goed in de gaten.
  • Vraag vooraf naar de veiligheid van het gebied waar u naartoe reist.

Lees verder in het reisadvies met welke andere risico’s u te maken kunt krijgen.

Geweld

In Papoea-Nieuw-Guinea is veel gewelddadige criminaliteit. Zoals overvallen, berovingen, diefstal, ontvoeringen en seksueel geweld. Wees extra waakzaam in en rond de hoofdstad Port Moresby en de steden Lae en Mount Hagen. Vooral in de buurt van bezienswaardigheden, in afgelegen gebieden en langs wandelroutes zoals de Kokoda Trek.

Houd er rekening mee dat de lokale politie of andere overheidsinstanties niet of nauwelijks kunnen helpen. Er zijn gebieden waar u geen bereik heeft met uw mobiele telefoon.
Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Loop in de steden niet na zonsondergang over straat.
  • Bezoek geen onbekende wijken of afgelegen plekken. Of vraag na of het er veilig is, bijvoorbeeld bij de lokale overheidsinstanties of uw accommodatie.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.

Criminaliteit in het openbaar vervoer

Reis niet met taxi’s of ‘public motor vehicles’ (PMV’s). U kunt beroofd worden. Ook is er een risico op seksueel geweld tegen vrouwen.

Overvallen op automobilisten

In Papoea-Nieuw-Guinea komen gewapende overvallen voor op automobilisten. Auto’s worden soms tegengehouden met wegversperringen.

Bereid u goed voor als u met de auto reist:

  • Vraag advies over uw reisroute aan mensen die u vertrouwt en het gebied goed kennen, lokale overheidsinstanties of een betrouwbaar beveiligingsbedrijf.
  • Houd ramen gesloten en deuren op slot.
  • Rijd niet na zonsondergang.
  • Reist u naar een afgelegen gebied? Rijd in konvooi of reis met beveiligers. Dit geldt vooral voor vrouwelijke reizigers.

Piraten

In de wateren rond Papoea-Nieuw-Guinea zijn piraten actief. Ook boten die voor de kust voor anker liggen, kunnen doelwit zijn. Bijvoorbeeld zeiljachten.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Papoea-Nieuw-Guinea geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Papoea-Nieuw-Guinea zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Papoea-Nieuw-Guinea reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Gedragsregels

In Papoea-Nieuw-Guinea gelden strenge gedragsregels. Als u zich niet aan deze regels houdt, kunt u een gevangenisstraf krijgen. Verboden is onder andere:

  • lichamelijk contact in het openbaar
  • overspel en seks buiten het huwelijk
  • bezit en verkoop van seksartikelen en pornografisch materiaal

Schadevergoeding

In Papoea-Nieuw-Guinea gelden strenge aansprakelijkheidsregels. Rijdt u een dier aan of beschadigt u iemands eigendom? U moet dan vaak meteen de schade vergoeden aan de eigenaar.

Orkanen en tropische stormen

In Papoea-Nieuw-Guinea komen orkanen en tropische stormen voor. Vooral van november tot juni. Houd rekening met zware regenval, stormvloeden, overstromingen en aardverschuivingen.

Reist u tijdens het orkaanseizoen?

  • Check regelmatig de weersverwachting op de website Windy.com (informatie in het Engels).
  • Houd het lokale nieuws in de gaten.
  • Volg bij een storm altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Overstromingen

Na hevige regenval kunnen er overstromingen ontstaan. Houd rekening met ‘flash floods’. Een rivier of een beekje verandert dan plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend. Check de weersverwachting voor u op pad gaat op de website Windy.com (informatie in het Engels).

Aardbevingen en tsunami’s

In Papoea-Nieuw-Guinea is een risico op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees wat u kunt doen:

  • Voelt u een aardbeving? Of ziet u dat de zee zich plotseling snel terugtrekt? Ga direct naar hoger gelegen gebied, ook als u nog geen tsunamiwaarschuwing heeft gekregen.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lokale tsunamiwaarschuwingen worden via de radio gegeven.
  • Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels). En lees informatie over tsunami’s op de website van het Tsunami Information Centre (informatie in het Engels).

Actieve vulkanen

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn actieve vulkanen die onverwachts kunnen uitbarsten. Bekijk het overzicht van actieve vulkanen in Papoea-Nieuw-Guinea op de website van het Global Volcanism Program (informatie in het Engels). 

Krokodillen en haaien

Pas op als u in de zee of een rivier gaat zwemmen. Er leven krokodillen en haaien die mensen kunnen aanvallen. Zwem nooit alleen en ook niet in het donker.  

In Papoea-Nieuw-Guinea zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan, bijvoorbeeld rellen en plunderingen. De politie treedt vaak hard op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Papoea-Nieuw-Guinea liggen niet-ontplofte bommen en granaten, overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschuwingsborden zijn er niet. Wees vooral alert langs de Kokoda Trek, in Milne Bay en in Rabaul en omgeving. Raak explosieven, munitie of (verroeste) metalen voorwerpen die uit de grond of de zeebodem steken nooit aan. Deze kunnen spontaan ontploffen.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Papoea-Nieuw-Guinea? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 112
  • Ambulance: 111
  • Brandweer: 110

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Papoea-Nieuw-Guinea en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea

Er is geen Nederlandse ambassade in Papoea-Nieuw-Guinea. Neem in geval van nood contact op met het Nederlandse consulaat-generaal in Sydney, Australië.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de ambassade van Frankrijk in Port Moresby (informatie in het Engels).

Hoe bereid ik mijn reis naar Papoea-Nieuw-Guinea voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt, ook in de hoofdstad Port Moresby. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar Australië worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Papoea-Nieuw-Guinea te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Papoea-Nieuw-Guinea als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum voor Papoea-Nieuw-Guinea aan bij de Immigration and Citizenship Services Authority (ICSA) (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Papoea-Nieuw-Guinea is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Papoea-Nieuw-Guinea op de website van de ANWB.

Rijdt u zelf in Papoe-Nieuw-Guinea? Houd er rekening mee dat wegen en voertuigen slecht onderhouden zijn. Er komen veel ongelukken voor. Het rijgedrag van andere weggebruikers kan onvoorspelbaar zijn. Reis niet na zonsondergang.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Papoea-Nieuw-Guinea op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals malaria, dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts.
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Papoea-Nieuw-Guinea?

Check wat u mag meenemen naar Papoea-Nieuw-Guinea op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Papoea-Nieuw-Guinea mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?