NederlandWereldwijd

Reisadvies Spanje

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Spanje? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-11-2024
Nog steeds geldig op: 22-11-2024

In het kort

  • De regio Valencia en de omgeving van Murcia en Malaga zijn getroffen door zware regenval. Er zijn overstromingen en aardverschuivingen. Lees meer onder Actueel.
  • Alle accommodaties in Spanje zijn bij het inchecken verplicht een kopie van uw reisdocument te maken. Dit geldt ook voor autoverhuurbedrijven in Spanje. Lees meer onder Wetten en gebruiken.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Spanje of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Spanje

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Spanje?

De regio Valencia en de omgeving van Murcia en Malaga zijn getroffen door zware regenval. De regenval heeft overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. De opruim-en herstelwerkzaamheden in de getroffen gebieden zijn nog niet afgerond. Straten en autowegen kunnen onbegaanbaar zijn en treinverkeer is beperkt. Zware regenval kan ook voorkomen in andere gebieden langs de Spaanse kust. Houd hier rekening mee.

Lees het weerbericht van Spanje op de website Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (informatie in het Spaans). Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Actuele informatie over afgesloten wegen vindt u op de website van de Spaanse verkeersdienst DGT (informatie in het Engels).

De Spaanse overheid heeft een alarmnummer geopend voor vragen over vermissingen: +34 900365112. Houd er rekening mee dat dit nummer slecht bereikbaar kan zijn.

Vluchten die vertrekken van vliegvelden in de getroffen gebieden kunnen geannuleerd zijn. Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Volgens de Spaanse autoriteiten is de kans op een terroristische aanslag in Spanje groot.

Wat kunt u doen?

Berovingen automobilisten

In Spanje gebruiken criminelen trucs om automobilisten te beroven. Bijvoorbeeld door te doen alsof ze politieagent zijn. Ze laten u stoppen omdat er iets mis is met uw auto. Of ze rijden met opzet tegen uw auto, of gooien er iets tegenaan.

Dit gebeurt vooral in Noordoost-Spanje, bij de Spaans-Franse grens en op de snelweg van Barcelona naar Valencia.

Wat kunt u doen?

  • Doe de autodeuren op slot en houd de ramen dicht.
  • Bel meteen de noodnummers van de politie: 112 (Policía) of 062 (Guardia Civil).
  • Volg de aanwijzingen van de politie.

Berovingen en zakkenrollers

Houd rekening met zakkenrollers, vooral in Barcelona. Ook gewelddadige berovingen komen voor. Wees alert op drukke plaatsen, zoals in de metro, op terrassen, in winkelstraten en op het strand.

Kijk in de grote steden uit voor de ‘spuugtruc’. Hierbij spuugt iemand op u, een ander biedt 'hulp' aan. En intussen steelt een dief uw tas of telefoon.

Bent u beroofd? Doe aangifte bij het lokale politiebureau. Of doe online aangifte bij de politie in het Spaans, Engels, Frans of Duits op de website van de Spaanse overheid. Daarna moet u binnen 72 uur naar het politiebureau om de aangifte te ondertekenen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Spanje geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. U kunt hiervoor een zware straf krijgen. Dit geldt ook voor softdrugs.

Alcoholgebruik

U mag in Spanje geen alcohol drinken op straat. U kunt hiervoor een boete krijgen. In sommige badplaatsen mag u wel alcohol drinken op straat, zolang u niet voor overlast zorgt.

Gebruik van headset tijdens het rijden

U mag in Spanje geen voertuig besturen als u een headset, koptelefoon of airpods draagt.

Verplichte kopie paspoort of ID-kaart

Alle accommodaties in Spanje zijn bij het inchecken verplicht een kopie van uw paspoort of ID-kaart te maken. Huurt u een auto of motor? Ook autoverhuurbedrijven in Spanje vragen om een kopie van uw reisdocument.

De Spaanse overheid kan sancties of boetes geven aan accommodaties en verhuurbedrijven als zij zich niet aan de wet houden.

Bosbranden

In Spanje zijn bijna elk jaar bosbranden. Vooral in de zomermaanden als het lang droog is. Bekijk de actuele bosbranden op de website van de European Forest Fire Information System (EFFIS) (informatie in het Engels).

Vulkanen

Op de Canarische Eilanden liggen actieve vulkanen. Lees actuele informatie over vulkanen op de website van:

In Spanje kunnen demonstraties of politieke bijeenkomsten worden gehouden, vooral in grote steden.

Wat kunt u doen?

  • Volg het nieuws in de lokale media.
  • Blijf uit de buurt van demonstraties en grote groepen mensen.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Spanje? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Spanje en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Spanje

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Madrid.

Hoe bereid ik mijn reis naar Spanje voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een extreme sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort of ID-kaart

U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Spanje te reizen.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Spanje als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Spanje te reizen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Blijft u langer dan 90 dagen in Spanje? Vraag bij de gemeente in Spanje waar u verblijft of u zich moet registreren.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Spanje. Lees meer over rijden in Spanje (onder andere over de verplichte milieusticker) op de website van de ANWB.

Voor Spanje heeft u geen vaccinaties nodig.

Gebruikt u medicijnen?

Bankzaken

Voor het regelen van bankzaken is het verplicht dat u een geldig reisdocument. Heeft u dit niet? Dan kan de bank uw rekening blokkeren of betalingen die u op uw bankrekening ontvangt terugstorten.

Wat mag ik meenemen naar Spanje?

Check wat u mag meenemen naar Spanje op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Spanje mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?