NederlandWereldwijd

Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)? Bijvoorbeeld naar Abu Dhabi of Dubai? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 26-04-2024
Nog steeds geldig op: 21-11-2024

In het kort

  • De actuele spanningen in het Midden-Oosten kunnen invloed hebben op het vliegverkeer naar en vanuit de VAE. Vluchten kunnen vertraagd zijn of geannuleerd worden. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de eilanden Abu Musa en Tunb. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van de VAE geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in de VAE of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Verenigde Arabische Emiraten

Welke veiligheidsrisico's zijn er in de VAE?

Verstoringen in het vliegverkeer

Het vliegverkeer naar en vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) kan verstoord worden. Dit heeft te maken met de actuele spanningen in het Midden-Oosten, waardoor landen soms hun luchtruim sluiten en luchtvaartmaatschappijen vluchtroutes wijzigen.

Wat kunt u doen?

  • Volg het lokale nieuws.
  • Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie.
  • Houd rekening met wachttijden op het vliegveld.

Maritieme veiligheid Rode Zee

Begin 2024 hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk doelen aangevallen in gebieden in Jemen waar de Houthi’s het gezag hebben. De operatie werd door verschillende landen gesteund, waaronder Nederland. De internationale steun aan deze acties kan gevolgen hebben voor Westerse doelen en personen in de regio.

Bent u op dit moment in de VAE? Wees u bewust van eventuele negatieve gevolgen van deze militaire acties voor Westerse doelen en personen. Houd hier rekening mee en wees alert.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende eilanden geldt kleurcode rood:

  • Abu Musa
  • Tunb

Vaar niet naar de eilanden Abu Musa en Tunb als u een boottocht maakt in de Perzische Golf. Zowel Iran als de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) eisen de eilanden op. Komt u in de kustwateren rond de eilanden? Dan kan Iran u beschuldigen van spionage.

Geel: let er, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van de VAE is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) liggen in een politiek onrustige regio met een verhoogde terrorismedreiging. Er is kans op een aanslag. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Raketten en drones vanuit Jemen

Begin 2022 zijn er vanuit Jemen aanvallen met drones en raketten geweest, onder andere op het vliegveld en andere infrastructuur in Abu Dhabi. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen. Er zijn ook drones onderschept. Wees waakzaam en volg het lokale nieuws.

Drugs

U mag in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de VAE zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de VAE reizen? Seksuele handelingen tussen lhbtiq+ personen zijn in de VAE volgens de wet verboden en strafbaar. U kunt te maken krijgen met strenge gevangenisstraffen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Islamitische wetten en gebruiken

De VAE is een islamitisch land. Kledingvoorschriften zijn conservatiever dan in Nederland.

Het volgende gedrag is verboden en strafbaar:

  • lichamelijk contact in het openbaar
  • openbare dronkenschap
  • topless zonnen en nudisme
  • seks buiten het huwelijk
  • prostitutie
  • pornografisch materiaal meenemen, bezitten en verkopen

Respecteer lokale tradities, wetten en gebruiken. Vooral tijdens de ramadan.

Ongehuwd en zwanger in de VAE

Bent u ongehuwd en krijgt u een kind in de VAE? U riskeert langdurige administratieve problemen, bijvoorbeeld dat u geen geboorteakte kunt krijgen. Houd rekening met een langer verblijf dan gepland.

Internet en sociale media

De lokale autoriteiten kunnen uw activiteiten op internet en sociale media controleren. Gratis bel-apps zoals Skype en WhatsApp zijn in de VAE geblokkeerd.

Kritiek uiten

Uit in de VAE geen kritiek op personen, het land en de lokale autoriteiten. U kunt een gevangenisstraf krijgen.

Verkeersregels

Automobilisten in de VAE rijden vaak hard en gevaarlijk. Hierdoor gebeuren vaak dodelijke ongelukken.

Rijdt u zelf in de VAE? Houd rekening met het volgende:

  • U kunt extreem hoge geldboetes krijgen bij een verkeersovertreding. Bijvoorbeeld: als u door een rood stoplicht rijdt, krijgt u in Dubai een boete van omgerekend € 12.500.
  • In steden hangen overal camera’s die automatisch een foto nemen bij een overtreding.
  • Ga niet rijden als u alcohol op heeft. U kunt een hoge geldboete krijgen en een gevangenisstraf. U mag dan het land niet verlaten totdat uw zaak behandeld is bij de rechtbank.

Foto’s maken

Fotografeer of film in de VAE geen overheidsgebouwen, ambassades, vliegvelden en vliegtuigen. De politie kan u aanhouden en ondervragen. Fotografeer ook geen mensen zonder hun toestemming. Dit wordt meestal niet gewaardeerd. U loopt kans op een veroordeling of gevangenisstraf

Overstroming van wadi’s

Als het in korte tijd veel regent, kunnen wadi’s (droge rivierbeddingen) snel volstromen.

Bent u tijdens een overstroming in de VAE?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn demonstraties verboden. Doet u toch mee met een demonstratie? Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten u kunnen arresteren.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE)? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 999
  • Ambulance: 998
  • Brandweer: 997

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in de VAE en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in de VAE en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in de VAE

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi.

Nederlands consulaat-generaal in Dubai

Bekijk de contactgegevens van het Nederlands consulaat-generaal in Dubai.

Hoe bereid ik mijn reis naar de VAE voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

U kunt de VAE niet binnenkomen in de volgende situaties:

  • In uw paspoort staat bij het geslacht een ‘X’.
  • Uw paspoort heeft geen volledige geboortedatum. De geboortedatum is niet volledig als er ‘00’ of ‘XX’ staat bij uw geboortedag, -maand of -jaar.

Visum

U heeft geen visum nodig voor de VAE als u met een Nederlands paspoort reist. U krijgt een gratis visumstempel in uw paspoort die 90 dagen geldig is. U mag maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de VAE blijven.

Neem contact op met de ambassade van de VAE in Den Haag als u langer dan 90 dagen in de VAE wilt blijven (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar de VAE. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in de VAE. Lees meer over rijden in de VAE op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar de VAE?

Check wat u mag meenemen naar de VAE op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de VAE mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?