NederlandWereldwijd

Reisadvies Zuid-Sudan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Zuid-Sudan? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 12-11-2024
Nog steeds geldig op: 21-11-2024

In het kort

  • De veiligheidssituatie in Zuid-Sudan is instabiel en kan op elk moment verslechteren. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Zuid-Sudan is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Zuid-Sudan of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Zuid-Sudan

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Zuid-Sudan?

De veiligheidssituatie in Zuid-Sudan is instabiel en kan op elk moment verslechteren. De politieke spanningen en conflicten tussen Zuid-Sudan en Sudan houden aan. Er is veel wapengeweld in het land. Door de slechte economische situatie is er veel criminaliteit.

In het grensgebied tussen Zuid-Sudan en Sudan neemt het aantal vluchtelingen toe. In en rondom de vluchtelingenkampen (ook die in Juba) is de situatie gespannen. Geweld kan ieder moment uitbarsten.

In Zuid-Sudan is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Geweld

In Zuid-Sudan is veel gewelddadige criminaliteit, vooral in de hoofdstad Juba en andere grote steden. Zoals overvallen, berovingen, carjackings, schietpartijen, inbraken, diefstal, seksueel geweld en ontvoeringen.

Wat kunt u doen?

  • Wees overdag waakzaam voor gewapende overvallen op doorgaande wegen, bij supermarkten, winkels en hotels.
  • Houd altijd autodeuren op slot en ramen dicht. Houd waardevolle spullen uit het zicht.
  • Ga na zonsondergang niet de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Reis niet alleen. Dit geldt vooral voor vrouwen.

Afpersing

Door de slechte economische situatie en de lage salarissen komt afpersing veel voor. Wees waakzaam. Vooral op vliegvelden en bij controleposten. Leger en politie kunnen u zonder duidelijke redenen aanhouden en u dwingen geld te betalen.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Willekeurige arrestatie en vervolging

De autoriteiten van Zuid-Sudan kunnen buitenlanders om onduidelijke redenen arresteren en vervolgen. Heeft u naast de Nederlandse ook de Zuid-Sudanese nationaliteit? De Zuid-Sudanese autoriteiten zien u dan als Zuid-Sudanees staatsburger. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als dat nodig is.

Drugs

U mag in Zuid-Sudan geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Zuid-Sudan zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Foto’s maken

Maak in Zuid-Sudan, en vooral in de hoofdstad Juba, geen foto's of video's. Het maken van foto's en video's van militairen, militaire installaties, vliegvelden en het John Garang Mausoleum in Juba is verboden en strafbaar. Houd rekening met de aanwezigheid van militairen en veiligheidspersoneel in burgerkleding.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Zuid-Sudan reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een gevangenisstraf of een boete krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

In Zuid-Sudan kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

In Zuid-Sudan liggen landmijnen en andere niet-ontplofte munitie. Vooral in de grensgebieden. Neem voorzorgsmaatregelen:

  • Blijf op de hoofdwegen of aangegeven wegen en paden.
  • Volg de aanwijzingen op de waarschuwingsborden.

Overstromingen

Het regenseizoen in Zuid-Sudan is van april tot november. Overstromingen komen vooral voor langs de oevers van de Nijl. Sommige gebieden zijn dan onbereikbaar. Reist u tijdens deze periode? Volg het (lokale) nieuws.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Zuid-Sudan? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 777

Let op: Houd er rekening mee dat hulpdiensten niet beschikbaar zijn. U bent dan op uzelf aangewezen.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Zuid-Sudan en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp:+31 6 82 38 77 96.

Bent u in Zuid-Sudan en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Zuid-Sudan

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Juba.

Hoe bereid ik mijn reis naar Zuid-Sudan voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Zuid-Sudan is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is zeer slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Zuid-Sudan te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Zuid-Sudan als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag online een aan visum bij de overheid van Zuid-Sudan (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Zuid-Sudan. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Registratieplicht

Registreer u binnen 72 uur na aankomst in Zuid-Sudan bij de lokale immigratiedienst. U moet persoonlijk langskomen bij de Immigration Head Office in Kololo, Juba.

Rijbewijs

In Zuid-Sudan is uw Nederlandse rijbewijs officieel alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. De verkeerspolitie is vaak niet bekend met internationale rijbewijzen. Bij controles kunt u in de problemen komen. Vraag daarom om een tijdelijk Zuid-Sudanees rijbewijs aan bij het Ministry of Interior, Directorate of Traffic Police. Lees meer over rijden in Zuid-Sudan op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Zuid-Sudan op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Zuid-Sudan reist.
  • Let op: de gelekoortsvaccinatie mag niet langer dan 10 jaar geleden gegeven zijn. De Zuid-Sudanese overheid accepteert de levenslange geldigheid van een gelekoortsvaccinatie niet.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Zuid-Sudan?

Check wat u mag meenemen naar Zuid-Sudan op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Zuid-Sudan mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?