Reisadvies Bolivia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 15-01-2025
In het kort
- Op dit moment zijn er in Bolivia wegblokkades in de regio Cochabamba. Politieke demonstraties kunnen leiden tot blokkades in heel Bolivia. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor sommige gebieden in de provincie Chapare ten oosten van de stad Cochabamba. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Bolivia geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Bolivia?
Demonstraties en wegblokkades
In Bolivia vinden regelmatig demonstraties en stakingen plaats. Daarbij worden wegen vaak zonder waarschuwing geblokkeerd. De blokkades verstoren ook het openbaar vervoer. Hierdoor kunnen busdiensten uitvallen tussen grote steden, en van en naar vliegvelden.
De meeste wegblokkades zijn op dit moment in de regio Cochabamba. Politieke demonstraties kunnen leiden tot blokkades in heel Bolivia. Bij een wegblokkade kunt u vast komen te zitten. Vliegvelden, snelwegen en internationale grenzen kunnen tijdelijk dicht zijn. Houd daar rekening mee.
Vermijd gebieden waar demonstraties en wegblokkades zijn. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Check actuele informatie over wegblokkades op de website van de Boliviaanse wegenautoriteit (informatie in het Spaans). Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag uw hotel om informatie voordat u op reis gaat.
Brandstoftekort
In heel Bolivia is een brandstoftekort. Rijdt u in een voertuig met een niet-Boliviaans kenteken? Dan kunt u op sommige plaatsen geen brandstof kopen. Houd hier rekening mee.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de gebieden in de provincie Chapare ten oosten van de stad Cochabamba geldt kleurcode oranje. Hier wordt coca verbouwd. Door illegale cocateelt en drugshandel kunnen hier gewelddadige confrontaties zijn tussen drugsbendes onderling, en tussen bendes en de politie. De veiligheidssituatie is onvoorspelbaar.
Blijf op de hoofdwegen. Bezoek de nationale parken in de regio, zoals Parque Nacional Carrasco, alleen met een lokale gids. U kunt de stad Villa Tunari bezoeken, maar wees alert.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Bolivia is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Berovingen en overvallen
In Bolivia komen regelmatig berovingen en overvallen voor, vooral in La Paz en Santa Cruz. Soms gebeurt dit met geweld. Vermijd sloppenwijken. En ga na zonsondergang niet de straat op. Blijf ook overdag alert.
Gebruik alleen officiële taxi’s. En stap niet in bij een chauffeur die u een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt. Ze kunnen u een korte tijd ontvoeren. Of u dwingen om geld te pinnen of bezittingen af te staan, onder bedreiging van een wapen.
Reis vanaf het vliegveld alleen met een officiële luchthaventaxi en daarbuiten met een radio-taxi. U herkent de radiotaxi’s aan een groot bord op het dak met het telefoonnummer van de taxicentrale. U kunt ook uw accommodatie of het restaurant waar u bent vragen om een taxi voor u te bestellen. Laat taxichauffeurs geen andere passagiers ophalen en niet stoppen zonder logische reden.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Bolivia geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Bolivia zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen, ook voor hele kleine hoeveelheden. De omstandigheden in Boliviaanse gevangenissen zijn zwaar.
Foto’s maken
Maak geen foto’s van militaire gebouwen of objecten. Dit is verboden in Bolivia. Vraag vooraf toestemming als u van iemand een foto wilt maken, vooral van kinderen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Bolivia reizen? Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht en liefde uiten in het openbaar zijn in Bolivia niet strafbaar. U kunt wel te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Aardbevingen, overstromingen en bosbranden
In Bolivia komen aardbevingen voor. Vooral in het grensgebied met Chili, Peru en Argentinië. Het regenseizoen loopt van november tot en met april. Hevige regen kan overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen veroorzaken. En wegen en bruggen onbegaanbaar maken. Reizen naar provincies die lager liggen kan dan moeilijk zijn.
In het droge seizoen, van juli tot oktober, is er een risico op bosbranden. Vooral in het Amazonegebied.
Krijgt u te maken met natuurgeweld in Bolivia?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
- Vraag vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe reist.
- Lees actuele informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
- Check de weersvoorspellingen op de website van de Boliviaanse meteorologische dienst (informatie in het Spaans).
- Check de staat van de wegen op de website van de Boliviaanse wegenautoriteit (informatie in het Spaans).
Wegverkeer
In Bolivia komen veel verkeersongevallen met auto’s en bussen voor, vooral op toeristische routes en op lange afstanden. Wegen zijn vaak in slechte staat of hebben geen verlichting. Weggebruikers houden zich niet altijd aan verkeersregels. En veel voertuigen zijn niet goed onderhouden.
Reis niet na zonsondergang. En check de staat van de wegen voordat u vertrekt op de website van de Boliviaanse wegenautoriteit (informatie in het Spaans).
Reist u met een bus? Ongelukken met langeafstandsbussen komen regelmatig voor. Buschauffeurs rijden vaak lang achter elkaar. Reis met een busmaatschappij met 2 chauffeurs aan boord.
Luchtverkeer
Boliviaanse luchtvaartmaatschappijen zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Op de website van de internationale luchtvaartorganisatie IATA leest u welke luchtvaartmaatschappij lid is van IATA. En daarmee voldoet aan de veiligheidseisen.
Check of de luchtvaartmaatschappij lid is van IATA (informatie in het Engels)
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Bolivia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 110
- Ambulance: 165
- Brandweer: 119
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Bolivia en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Geen Nederlandse ambassade in Bolivia
Er is geen Nederlandse ambassade in Bolivia. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Lima, Peru.
In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in La Paz of bij de honorair consul van Nederland in Santa Cruz (informatie in het Engels).
Hoe bereid ik mijn reis naar Bolivia voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Bolivia is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Op afgelegen toeristische plekken kan het dagen duren voordat hulp ter plaatse is. Vooral in het nationaal park Abaro en op de zoutvlakte Salar de Uyuni. Bij opname in een ziekenhuis in Bolivia moet u de kosten zelf betalen of voorschieten, vaak vooraf of na uw behandeling. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Bolivia te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
- Zorg ervoor dat de autoriteiten uw paspoort stempelen bij aankomst in Bolivia. Zonder stempel kunt u een boete krijgen bij vertrek uit het land.
Reist u over land naar Bolivia?
- In uw paspoort heeft u een uitreisstempel nodig van het land dat u verlaat en een inreisstempel van Bolivia. Wijs de (bus)chauffeur erop dat u deze stempels nodig heeft. Zonder stempels kunt u een boete krijgen bij vertrek uit Bolivia.
- Reis niet ’s nachts. Dan zijn grensbewakers en politie mogelijk niet aanwezig en kunt u geen stempels krijgen.
- De lokale bevolking heeft geen paspoortstempels nodig om tussen Peru en Bolivia te reizen. Om tijd te besparen zeggen chauffeurs soms tegen grensbewakers dat er geen toeristen aan boord zijn. Wees hier alert op.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Bolivia blijft en uw reisdoel:
- Blijft u 90 dagen of korter in Bolivia voor vakantie? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Blijft u langer dan 90 dagen in Bolivia of reist u met een ander doel dan vakantie? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.
Neem contact op met de Boliviaanse ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa (informatie in het Engels en Spaans).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Bolivia. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Bolivia is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Bolivia op de website van de ANWB.
Reist u met een auto of motor naar Bolivia? En heeft dit voertuig een niet-Boliviaans kenteken?
- Registreer uw voertuig vooraf bij de Boliviaanse douane (informatie in het Spaans).
- Ga naar ‘Para viajeros’ en ‘Vehículos de turísmo’ en vul het formulier in. U kunt ook de app ‘An sivetur’ downloaden. Op het formulier staat hoelang u uw voertuig in Bolivia mag houden. Overschrijdt u die datum? Dan wordt uw voertuig in beslag genomen.
- Hulp nodig? Lees de handleiding om uw voertuig te registreren op de website van de Boliviaanse douane (informatie in het Spaans).
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Bolivia op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts enhondsdolheid (rabiës).
- Veel gebieden in Bolivia liggen boven 3.000 meter. Zoals de steden La Paz, Oruro en Potosi, de zoutvlakte Salar de Uyuni en het Titicameer. U kunt daar last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Bolivia.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Bolivia?
Check wat u mag meenemen naar Bolivia op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Neem bij vertrek uit Bolivia geen cocabladeren mee, of producten die hiervan zijn gemaakt. Bekijk wat u vanuit Bolivia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?