Reisadvies Burundi
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-01-2025
In het kort
- In Burundi zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Houd tijdens het regenseizoen rekening met de kans op overstromingen. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grens van Burundi met de Democratische Republiek Congo (DRC), en voor het grensgebied tussen het noordwesten van Burundi en Rwanda. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Burundi geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Burundi?
Mpox-virus (apenpokken)
In Burundi zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Lees wat u kunt doen om besmetting te voorkomen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Lees meer over mpox op de website van het RIVM.
Kans op overstromingen
Eind september begint in Burundi het regenseizoen. Dit seizoen eindigt eind april. Tijdens het regenseizoen kunnen er overstromingen en aardverschuivingen ontstaan. Wees voorzichtig als u door het land reist. Wegen kunnen afgesloten of in slechte staat zijn. Lees meer onder Natuurgeweld.
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
- de gebieden in de provincies Cibitoke en Bubanza die grenzen aan de Democratische Republiek Congo (DRC), ten westen van de RN5
- het gebied in het noordwesten van Burundi dat grenst aan Rwanda, ten noorden van de RN10
- het Kibira National Park
In deze gebieden plegen rebellengroepen regelmatig aanslagen. Ook vinden in de gebieden geweldsincidenten plaats. De rebellengroepen strijden met de lokale autoriteiten.
Reis ook niet op de RN9 (tussen Bubanza en Bukinanyana, langs het Kibirawoud) en op de RN5 (tussen Bujumbura en Bukavu) tussen 18.00 uur ‘s avonds en 8.00 uur ’s ochtends. Deze wegen zijn onveilig.
Geel: let er, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Burundi is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Burundi is een terroristische dreiging niet uitgesloten. Al-Shabaab heeft in het verleden bedreigingen geuit tegen Burundi, omdat het land meedoet aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië.
Burundi is een arm land. Als buitenlander kunt u doelwit zijn van zakkenrollers en dieven. Bezoek geen afgelegen wijken, straten of parken en vermijd plekken waar veel mensen samenkomen. Ga na zonsondergang de straat niet meer op.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Wegblokkades en controles in Bujumbura
In de hoofdstad Bujumbura organiseren het leger en de politie regelmatig wegblokkades en onaangekondigde controles. De meeste controles vinden plaats in de volkswijken Kayosha, Musaga, Kamenge, Cibitoke, Ngagara en Nyakabiga. Volg de aanwijzingen van de lokale overheid.
Drugs en alcohol
U mag in Burundi geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. De Burundese overheid kan gevangenisstraffen geven tot 10 jaar met hoge geldboetes.
Voor openbare dronkenschap kunt u in Burundi een gevangenisstraf krijgen tot 8 maanden met een geldboete.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Burundi reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele contacten tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Burundi verboden. Hierop staat een gevangenisstraf tot 2 jaar. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Fotograferen
Maak geen foto’s of filmopnames van personen, overheidsgebouwen, vliegvelden en militaire objecten. U kunt worden gearresteerd en bestraft.
In Bujumbura is de veiligheidssituatie onvoorspelbaar. Er kunnen plotseling spanningen ontstaan, die leiden tot spontane demonstraties en gewelddadige incidenten. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Aardbevingen
Aardbevingen kunnen voorkomen in Burundi. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Overstromingen
In Burundi kunnen tijdens het regenseizoen (van september tot april) overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Wegen zijn hierdoor (soms lange tijd) afgesloten of in slechte staat. Dit geldt voor het hele land, inclusief de hoofdstad Bujumbura.
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
In Burundi is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Burundi? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 112
- Brandweer en ambulance: 113
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Burundi en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuis of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer+31 247 247 247 of WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Burundi en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Burundi
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Bujumbura.
Hoe bereid ik mijn reis naar Burundi voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Burundi is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is beperkt, vooral buiten de hoofdstad Bujumbura. Basishulp is wel mogelijk. Maar als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Burundi te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.
Visum
U heeft een visum nodig voor Burundi als u met een Nederlands paspoort reist. Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen:
- Vraag online een visum aan op de website van de Burundese overheid (informatie in het Frans).
- Koop een visum bij aankomst op het vliegveld in Bujumbura of bij een andere grensovergang via de website van het Burundese commissariaat van migratie (informatie in het Engels en het Frans). Lees welke voorwaarden gelden op de website van het Burundese commissariaat van migratie (informatie in het Frans).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig voor een reis naar Burundi. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Burundi. Lees meer over rijden in Burundi op de website van de ANWB.
Reisvaccinaties
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Burundi op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
- Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Burundi reist.
- Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
- Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Burundi.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Betalingen in Burundi gaan vaak met contant geld. Neem daarom voldoende contant geld mee.
Wat mag ik meenemen naar Burundi?
Check wat u mag meenemen naar Burundi op de website van IATA (informatie in het Engels)
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Burundi mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?