Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Op vakantie of tijdens een zakelijke reis loopt u het risico dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees hoe u zich voorbereidt om dit risico te verkleinen. En wat u moet doen als u toch slachtoffer wordt van criminaliteit.
Voor vertrek
Maak voor vertrek kopieën van belangrijke documenten. Zoals uw paspoort, rijbewijs en reisverzekering. U kunt de documenten uitgeprint meenemen of opslaan in uw mailbox of cloud. Wordt u bestolen? Dan kunt u mogelijk nog wel bij uw digitale of geprinte kopieën.
Laat uw familie of vrienden in Nederland weten dat u op reis gaat. Geef bijvoorbeeld uw vluchtnummers door, of welke route u rijdt. En wanneer u waar verblijft.
Stuur ook kopieën van belangrijke documenten, zoals uw paspoort en reisverzekering. Familie of vrienden in Nederland kunnen u dan makkelijker helpen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland in de problemen komt.
Sla het alarmnummer op van het land waarheen u reist. Binnen de EU is dit 112. U vindt het lokale alarmnummer van het land in het reisadvies, onder ‘In geval van nood’. Ook de contactgegevens van de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal staan hier.
Bent u slachtoffer van criminaliteit? Bel het alarmnummer en doe altijd aangifte.
In het buitenland
Laat waardevolle spullen thuis of op een veilige plek in uw accommodatie. Denk aan dure sieraden, horloges of apparaten zoals een tablet of laptop. Laat waardevolle spullen en paspoorten nooit in een (huur)auto liggen. Houd uw spullen ook in de gaten op het strand of in een park.
Bewaar uw telefoon en portemonnee op een plek waar zakkenrollers niet bij kunnen. Bijvoorbeeld in een stevige rugzak, diepe broekzak of tasje onder uw kleding. Draag ze niet in het zicht, zoals in uw achterzak.
Zakkenrollers zijn actief op drukke plekken. Wees extra alert in het openbaar vervoer, bij toeristische bezienswaardigheden of op een markt. Een bekende truc is dat iemand tegen u aanloopt en een ander u besteelt.
Babbeltrucs
Let ook op voor (babbel)trucs. U wordt dan door iemand aan de praat gehouden of afgeleid. Een ander steelt uw portemonnee of telefoon.
Bijvoorbeeld: iemand knoeit expres op uw kleding of spuugt op u. Een ander komt ‘helpen’ schoonmaken, en ondertussen wordt u bestolen. Wantrouw ‘vriendelijke helpers’ op toeristische plekken en wees alert bij onverwachte situaties.
Wees alert voor oplichters. Oplichters verkopen bijvoorbeeld (nep)artikelen voor een te hoge prijs. Of ze vragen geld voor een goed doel, maar steken dat in eigen zak. Bijvoorbeeld: u wordt gevraagd een petitie te tekenen, of een donatie te doen aan dove of gehandicapte kinderen.
Let ook op bij bedelaars. Veel bedelaars werken voor bendes die het geld opstrijken.
Nepagenten
Oplichters doen zich soms voor als agent. Ze houden u aan en u moet een hoge boete betalen voor iets wat u niet heeft gedaan. Enkele tips:
- Vraag altijd om legitimatie en stel vragen.
- Controleer het uniform en kijk of er een politielogo op de auto staat.
- Bel de lokale politie om na te vragen of het echte agenten zijn.
- Rijd door als het kan.
U kunt ook zeggen dat u geen contant geld heeft. En dat u naar het dichtstbijzijnde politiebureau rijdt om daar te pinnen.
(Nep)taxi’s
Neem altijd een officiële taxi. Controleer of de taximeter werkt en vraag naar de ritprijs. Op sommige plekken zijn neptaxi’s actief. Zij rekenen een te hoge prijs en lichten u op. Taxichauffeurs rijden soms om voor een hogere ritprijs, of zeggen dat de taximeter kapot is.
Valse verhuurders
Wees alert als u een auto, motor of scooter huurt. Geef nooit uw paspoort af, maar alleen een kopie. Maak altijd foto’s van alle kanten van het huurvoertuig voordat u het gebruikt. Laat schade noteren, of vraag een ander voertuig. Zet het huurvoertuig altijd goed op slot.
Zo verkleint u de kans dat de verhuurder onterecht hoge kosten bij u in rekening brengt. Bijvoorbeeld voor schade of diefstal.
Op sommige plekken is de kans op beroving groter. Bezoek geen onbekende wijken of afgelegen plekken. Of vraag vooraf na of het er veilig is. Bijvoorbeeld bij uw reisorganisatie of accommodatie. Informeer ook op welke tijden het veilig is. En of u in het donker over straat kunt.
Bagsnatching
In drukke steden komt ‘bagsnatching’ voor. Dieven rijden op brommers of motors vlak langs u en grijpen uw telefoon of tas. Let dus op als u op drukke plekken met uw telefoon in uw hand loopt. En houd er rekening mee dat dieven een handtas makkelijk kunnen grijpen.
Carjacking
In sommige landen en steden is er kans op ‘carjacking’. Bij verkeerslichten trekken criminelen de autodeur open. Zij trekken u uit de auto – soms onder bedreiging van een vuurwapen – en gaan er met uw auto vandoor. Doe uw autodeuren op slot als u rijdt op plekken waar dit voorkomt.
Wees alert als u geld pint. Kijk of de geldautomaat in een veilige straat staat. Binnen in de bank pinnen is veiliger. Enkele tips:
- Scherm uw pincode af en let op voor ‘meekijkers’.
- Vertrouw 'helpers' nooit.
- Berg uw geld en portemonnee goed op en let op dat niemand u volgt.
- Tel uw geld niet waar iedereen het kan zien.
Laat anderen nooit in uw portemonnee kijken, zeker niet als er veel geld in zit.
Vals geld en wisselgeld
Op sommige plekken is vals geld in omloop. Wissel nooit geld op straat, maar altijd bij een bank of officieel wisselkantoor. Kijk bij straatverkopers, winkels en bars uit dat u geen vals wisselgeld terugkrijgt. Tel ook na of u genoeg terugkrijgt.
Een bekende truc is toeristen te weinig geld teruggeven. Zeker bij vreemde valuta zijn toeristen een makkelijk slachtoffer.
De meeste mensen hebben hun mobiele telefoon mee op reis. Bescherm uw toestel goed tegen zakkenrollers en dieven. Beveilig uw toestel met een pincode. Let op dat niemand meekijkt als u de code invoert.
Wifi en bluetooth
Maak geen gebruik van onbeveiligde wifi-netwerken. Daarmee loopt u het risico dat criminelen bij uw gegevens kunnen. Zet bluetooth uit als u het niet nodig heeft. Dieven achterhalen via bluetooth snel of u een apparaat bij u heeft, en wat voor toestel het is. Zorg voor back-ups en sla belangrijke gegevens en foto’s op in de cloud.
Hulp bij nood
Bent u slachtoffer van criminaliteit in het buitenland? Bel de lokale hulpdiensten. Doe altijd aangifte bij de lokale politie en vraag om een schriftelijk bewijs. Wat u nog meer kunt doen hangt af van de situatie.
Bekijk wat u kunt doen in een noodsituatie
Lees het reisadvies
Heeft u reisplannen? Lees het reisadvies om te weten welke veiligheidsrisico’s er zijn op uw bestemming.