NederlandWereldwijd

Reisadvies Egypte

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Egypte? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 17-12-2024
Nog steeds geldig op: 14-01-2025

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor Noord-Sinaï, de grenzen met Libië en Sudan, de Hala’ib-driehoek en Bir Tawil. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor het westen van Egypte, het midden en noordwesten van Sinaï en het gebied rond de Hala’ib-driehoek. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Egypte geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Egypte of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Egypte

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Egypte?

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • Noord-Sinaï (ten noorden van de lijn Suez-Taba).
    In dit gebied is het risico op een terroristische aanslag groot. In het grensgebied tussen Egypte en Israël en Gaza is het onveilig door de oorlog in Gaza. De Egyptische overheid verbiedt reizen in dit gebied.
  • Het grensgebied tussen Egypte en Libië.
    In dit gebied is het onveilig door de onrustige situatie in Libië. Wapensmokkel en ontvoeringen vinden hier plaats.
  • Het grensgebied tussen Egypte en Sudan.
    In dit gebied zijn veiligheidsrisico’s door de grote vluchtelingenstroom uit Sudan. Bij grensovergangen komen vuurgevechten voor.
  • De regio Bir Tawil.
    In dit gebied is geen overheidsgezag.
  • De Hala’ib-driehoek (tussen Egypte en Sudan).
    Egypte en Sudan zijn in conflict over dit gebied.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • Het westen van Egypte (behalve de stad Siwa).
    In de woestijn ten westen van de Nijl zijn conflicten tussen criminele bendes en het Egyptische leger. U kunt wel reizen naar de stad Siwa, via de beveiligde snelweg 19.
  • Het centrale deel van Sinaï (ten noorden van de weg St Katherina - Nuweiba).
    In dit gebied vinden militaire activiteiten plaats. U mag hier alleen reizen met toestemming van de lokale autoriteiten.
  • Het noordwesten van Sinaï.
    In dit gebied ten zuidoosten van de stad Port Said komt veel geweld voor tussen criminele bendes en het Egyptische leger.
  • Het gebied rond de Hala’ib-driehoek.
    In dit gebied kan het onrustig zijn door het langlopende conflict tussen Egypte en Sudan over de Hala’ib-driehoek. Dit conflict is ontstaan door onenigheid over de grens tussen de twee landen.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

Voor de rest van Egypte geldt kleurcode geel. Dit geldt ook voor reizen door het Suezkanaal, bijvoorbeeld met een cruiseschip. De Egyptische overheid beveiligt het kanaal goed.

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

In heel Egypte bestaat het risico op een terroristische aanslag. Vooral in Noord-Sinaï. Doelwit van aanslagen zijn de Egyptische overheid, het leger, de politie en Koptisch-christelijke kerken. Politie en leger controleren streng bij overheidsgebouwen en kerken.

Wees alert bij overheidsgebouwen en op drukke plaatsen. Blijf weg bij de gebouwen van de Egyptische veiligheidsdiensten. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

Houd in Egypte rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken in grote steden, in badplaatsen en op plekken waar veel toeristen komen. Hotels zijn meestal goed beveiligd.

Overvallen en ontvoeringen

In de woestijn ten westen van de Nijl zijn criminele bendes actief die overvallen plegen. Aan de grens met Libië is het risico op ontvoeringen groot.

Liefdesfraude

Let op als u als vrouw alleen naar Egypte reist. U kunt het slachtoffer worden van ‘bezness’ (liefdesfraude). Een Egyptische man wil dan een relatie aangaan om uw geld te stelen. Of een visum te regelen.

Seksueel geweld tegen vrouwen

In Egypte komt seksueel geweld tegen vrouwen voor. Reis zoveel mogelijk samen met iemand die u kent en vertrouwt. Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Egypte geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en bepaalde medicijnen. In Egypte zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Egypte reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Ook kunt u gearresteerd worden en een gevangenisstraf krijgen. In het verleden zijn buitenlandse homoseksuele mannen het land uitgezet. Politiediensten proberen homoseksuele mannen in de val te lokken met valse accounts op dating apps (vooral via Grindr en Tinder). Houd hier rekening mee. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Kritiek op Egyptische overheid

Doe in het openbaar geen kritische uitspraken over Egypte. Ook niet op sociale media. U kunt hiervoor een gevangenisstraf krijgen.

Foto’s en video’s maken

Fotografeer of film geen:

  • demonstraties
  • gebouwen en terreinen van de overheid
  • militaire objecten, bijvoorbeeld kazernes
  • plekken die strategisch belangrijk zijn, bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het Suezkanaal
  • plekken die het doelwit van een aanslag kunnen zijn, zoals christelijke kerken

Maakt u toch foto’s of video’s? Dan kan de Egyptische overheid u arresteren of het land uitzetten.

Toestemming reizen Hurghada-Luxor

De weg tussen de steden Hurghada en Luxor is alleen overdag open. Om deze weg te gebruiken moeten reisorganisaties vooraf toestemming vragen aan de Egyptische toeristenpolitie.

Islamitische wetten en gebruiken

Egypte heeft islamitische wetten en gebruiken. Wees u bewust van uw gedrag en zorg dat het niet beledigend overkomt. Vooral tijdens de heilige maand ramadan of als u een religieuze plaats bezoekt.

Dienstplicht

Bent u een Nederlandse man met ook de Egyptische nationaliteit? En heeft u uw dienstplicht in Egypte niet vervuld? U kunt tijdens uw bezoek aan Egypte een oproep krijgen van de autoriteiten. Dit betekent dat u alsnog in Egypte in dienst moet. Of dat u de dienstplicht moet afkopen. U mag het land niet verlaten totdat u dit met de Egyptische autoriteiten heeft geregeld.

Aardbevingen

Egypte ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. Lees meer over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Is er een aardbeving op het moment dat u in Egypte bent?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Door de actuele ontwikkelingen in het Midden-Oosten is het onrustig in Egypte. In het hele land kunnen gewelddadige demonstraties plaatsvinden. Vooral bij moskeeën en op grote pleinen, of bij ambassades en consulaten. De Egyptische autoriteiten kunnen hard optreden.

Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Het aantal verkeersdoden in Egypte is hoog. Het wegverkeer in Caïro en andere grote steden is chaotisch. Verkeersregels zijn niet altijd duidelijk. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf. Lees meer informatie over verkeersveiligheid in Egypte op de website van de ANWB.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Egypte? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 112
  • Ambulance: 123
  • Brandweer: 180

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Egypte en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Egypte en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Egypte

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Caïro.

Hoe bereid ik mijn reis naar Egypte voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Egypte is een goede reisverzekering extra belangrijk. De zorg in de particuliere ziekenhuizen in de grote steden is redelijk maar duur. Buiten de grote steden en ook in de toeristische kustplaatsen aan de Rode Zee is de medische zorg beperkt.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Egypte te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Egypte als u met een Nederlands paspoort reist. U kunt op 2 manieren een visum aanvragen:

  • Minimaal 7 dagen voor aankomst in Egypte online via het e-visumportaal (informatie in het Engels). Dit visum is maximaal 3 maanden geldig.
  • Bij aankomst in Egypte. Dit visum is maximaal 30 dagen geldig.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Egypte. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Egypte is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Egypte op de website van de ANWB.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Egypte op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
  • In maart en april kunt u door de Khamsin-wind last krijgen van uw luchtwegen en ogen. Ook is de luchtkwaliteit in Cairo soms slecht. Lees meer over de luchtkwaliteit in Egypte op de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Egypte?

Check wat u mag meenemen naar Egypte op de website van IATA (informatie in het Engels). Voor het meenemen van een drone heeft u een vergunning nodig. Zonder vergunning kunt u een gevangenisstraf krijgen. Neem contact op met de ambassade van Egypte in Den Haag als u een drone wilt invoeren in Egypte.

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Egypte mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?