Reisadvies Kenia
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 15-01-2025
In het kort
- In Kenia zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor het oosten van Kenia dat grenst aan Somalië en Ethiopië. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor de noordelijke regio’s Marsabit en Moyale, het Tana-deltagebied en een aantal wijken in de steden Nairobi en Mombasa. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van Kenia geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Kenia?
Mpox-virus (apenpokken)
In Kenia zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Lees wat u kunt doen om besmetting te voorkomen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Lees meer over mpox op de website van het RIVM.
Rood: Niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende grensgebieden tussen Kenia en Somalië geldt kleurcode rood:
- de regio’s Mandera, Wajir en Garissa (behalve het vliegveld van Wajir)
- het vasteland van de regio Lamu
- het eiland Kiwayu
In deze gebieden komen veel terroristische aanslagen, overvallen en ontvoeringen voor. Er is ook een grote instroom van vluchtelingen.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
- de regio Marsabit
- de regio Moyale
- het Tana-deltagebied en de kuststrook bij Malindi
- Mombasa: de wijken Changamwe, Majengo en Kisauni, de sloppenwijken en het eiland Likoni.
- Nairobi: de wijken Eastleigh, Pangani en de sloppenwijken.
In deze gebieden is er veel criminaliteit en geweld. Verder vinden in de plattelandsgebieden van Marsabit en Moyale hevige gevechten plaats tussen verschillende groepen.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Kenia is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Kenia is een hoge dreiging van terrorisme. Er zijn verschillende terroristische organisaties actief. Ook buitenlanders kunnen doelwit zijn. Houd in de grote steden, zoals Nairobi en Mombasa, en langs de kust rekening met het risico op aanslagen. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In de regio’s Laikipia, Samburu, Turkana en West-Pokot komen gewelddadige conflicten voor tussen herders en landbouwers. Dit geldt ook voor de aangrenzende gebieden Baringo en de natuurparken in de regio Laikipia.
Wilt u deze gebieden bezoeken? Vraag na wat de laatste ontwikkelingen zijn en hoe de veiligheidssituatie is. Reis bij voorkeur met het vliegtuig. Moet u over de weg? Reis dan met meerdere mensen of met een lokale gids.
Overvallen
Houd rekening met gewelddadige overvallen, vooral in de grote steden. Wees extra alert bij busstations. Pas ook op met ‘matatu’s’ (kleine busjes) en ‘boda boda’s’ (motortaxi’s). Boek een taxi via uw hotel. Reist u met de auto of motor? Kijk dan uit voor ‘carjacking’. Soms verkleden overvallers zich als politieagent. Huur geen vakantiehuisje in een afgelegen gebied.
Vraag na of het veilig is om te reizen bij uw reisorganisatie, het politiebureau of het Keniaanse toeristenbureau Kenya Tourist Federation. Reis in afgelegen gebieden bij voorkeur in groepen of onder politiebegeleiding. Gaat u wandelen in het gebied bij de Ngong Hills? Doe dat alleen met een veiligheidsagent van Kenya Wildlife Services.
Bootkapingen
Voor de kust van Kenia komen bootkapingen voor. Vooral bij commerciële schepen en particuliere zeiljachten. Lees informatie over risico’s op kaping op de website van het Maritime Security Centre Horn of Africa (informatie in het Engels).
Drugs
U mag in Kenia geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Kenia zijn straffen zwaarder dan in Nederland.
Roken
Roken is op sommige openbare plaatsen in Kenia verboden. Rookt u buiten de aangewezen rookruimtes? Dan kunt u een boete of gevangenisstraf krijgen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Kenia reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Plastic tasjes
Plastic tasjes zijn verboden in Kenia. U krijgt eerst een waarschuwing. Bij een tweede overtreding kunt u een hoge boete of gevangenisstraf krijgen.
Werken zonder werkvergunning
Werken zonder werkvergunning is in Kenia strafbaar. Dit geldt ook voor zelfstandige ondernemers, vrijwilligers en stagiairs. De controle hierop is aangescherpt. U kunt een geldboete of gevangenisstraf krijgen, of Kenia worden uitgezet.
Wees alert op tussenpersonen die werkvergunningen aanbieden. Deze kunnen vervalst zijn, waardoor u later in de problemen komt. U kunt een werkvergunning aanvragen via de website van de Keniaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).
Seks met minderjarigen
U mag in Kenia geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
Bosbranden en overstromingen
In Kenia is een risico op bosbranden. Ook komen overstromingen voor na hevige regen. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Kenia zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Veel wegen in Kenia zijn slecht. Houd ook rekening met gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. Veel mensen rijden onder invloed van alcohol, vooral in het weekend. Er gebeuren veel ongelukken.
Vermijd rijden in het donker op wegen buiten de steden. Reis alleen met safarivoertuigen van reisbureaus die goed bekendstaan.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Kenia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 999
- Politie: +254 203 34 14 11
- Brandweer (KKfire): +254 728 99 99 11/2
- Ambulance (Red Cross): +254 738 39 53 95 of +254 700 39 53 95
- Kenya Tourism Federation: +254 20 80 10 00
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Kenia en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Kenia en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Kenia
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Nairobi.
Hoe bereid ik mijn reis naar Kenia voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Kenia is een goede reisverzekering extra belangrijk. In Nairobi zijn goede, maar dure particuliere ziekenhuizen. Houd hier rekening mee.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Kenia te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land. In uw paspoort moet 1 lege pagina staan.
Electronic Travel Authorization (eTA)
U heeft een eTA nodig voor Kenia als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag vooraf online een eTA aan via de website Kenya eTA (informatie in het Engels). Een eTA kunt u niet bij aankomst op het vliegveld regelen.
Regels bij aankomst
Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen bij de ambassade van Kenia in Den Haag (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en (vanaf 16 jaar) een eTA nodig voor een reis naar Kenia. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Kenia is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Kenia op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Kenia op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Kenia.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Kenia?
Check wat u mag meenemen naar Kenia op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Kenia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?