NederlandWereldwijd

Reisadvies Laos

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Laos? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 22-11-2024
Nog steeds geldig op: 11-01-2025

In het kort

  • In november 2024 zijn in Vang Vieng toeristen overleden na het drinken van alcohol die vermoedelijk met methanol vervuild was. Lees meer onder Criminaliteit.
  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de provincie Xaysomboune en het grensgebied tussen Laos en Myanmar. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Laos geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Laos of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Laos

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Laos?

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • de provincie Xaysomboune
  • het grensgebied tussen Laos en Myanmar (Bokeo Province)

In 2021 hebben in de provincie Xaysomboune gevechten plaatsgevonden tussen rebellen en het leger. Als u door Xaysomboune reist, blijf dan op de hoofdwegen. Vermijd reizen in het donker.

De grens van Laos met Myanmar wordt gebruikt door drugssmokkelaars en mensenhandelaars. Wees op uw hoede in Bokeo Province, vooral in de grensgebieden met Myanmar en Thailand en rondom de Golden Triangle Special Economic Zone. Hier zijn gewapende bendes actief.

Geel: let er, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Laos is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Zakkenrollers en overvallen

Houd in Laos rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken en toeristische gebieden. Ook gewapende overvallen komen soms voor. Wees alert als onbekenden u benaderen.

Drogeren

Soms worden buitenlanders in bars of taxi’s gedrogeerd en daarna beroofd of seksueel misbruikt. Neem geen eten of drinken aan van een onbekende.

Alcohol en drugs in bars in Vang Vieng

Sommige bars en restaurants in de plaats Vang Vieng bieden drugs aan. Of eten en drinken met verdovende middelen erin verwerkt. Dit staat op het menu vermeld als: ‘happy’ of ‘special’. In november 2024 zijn in Vang Vieng toeristen overleden na het drinken van alcohol die vermoedelijk met methanol was vervuild. Houd uw eten of drinken altijd in de gaten. Ook op andere plekken in Laos.

Ook bieden personen die ‘samenwerken’ met de lokale politie soms drugs aan op straat en in bars, om toeristen in de val te lokken. Houd er rekening mee dat u in Laos zware straffen kunt krijgen als u drugs gebruikt.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Laos geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. U kunt een hoge geldboete krijgen, een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Voor het meenemen van 1 xtc-pil voor eigen gebruik krijgt u al een levenslange gevangenisstraf.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Laos reizen? De lokale bevolking in Laos accepteert lhbtiq+ personen steeds meer. Toch kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Identificatieplicht

Draag in Laos altijd uw paspoort bij u. De lokale autoriteiten kunnen hierom vragen. U kunt een hoge boete krijgen als u geen paspoort bij u heeft. Zet een foto van uw paspoort in uw telefoon.

Tempels bezoeken

Toon in en rondom de heilige grond van een tempel geen genegenheid. De autoriteiten kunnen u arresteren en het land uitzetten.

Foto’s maken

Maak geen foto’s van militairen, politie of demonstraties. U riskeert een arrestatie of gevangenisstraf als u dit wel doet.

Relaties tussen buitenlanders en Laotianen

De Laotiaanse overheid verbiedt seksuele relaties tussen buitenlanders en Laotianen als zij niet getrouwd zijn. U kunt een boete of een gevangenisstraf krijgen. Als u wilt trouwen met een Laotiaan moet u officieel toestemming aanvragen bij de Laotiaanse autoriteiten.

Seks met minderjarigen

U mag in Laos geen seks hebben met een minderjarige. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de gevangenissen van Laos zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Aardverschuivingen

Vooral tussen mei en oktober valt er in Laos veel regen (moesson). Houd rekening met beschadigde en onbegaanbare wegen door aardverschuivingen en modderstromen. Pas ook op als u watersportactiviteiten gaat doen. Bij de plaats Vang Vieng gebeuren regelmatig ongelukken, soms met dodelijke slachtoffers.

Wilt u tussen mei en oktober naar Laos reizen? Informeer u over de plaatselijke situatie en volg het lokale nieuws. Check de volgende websites voor meer informatie over regen en overstromingen (informatie in het Engels):

Aardbevingen

Laos ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen en aardverschuivingen. Volg de berichten in de lokale media en informeer vooraf naar de situatie in het gebied waar u naartoe wilt reizen. Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

In de provincies Xiang Khoang en Luang Prabang liggen nog landmijnen uit de Vietnamoorlog. Er liggen ook landmijnen in de grensgebieden tussen Laos en Vietnam (de Ho Chi Minh route) in de volgende provincies:

  • Attapu
  • Xekong
  • Saravan
  • Savannakhet
  • het zuidelijke gedeelte van de provincie Khammouan

Wijk niet af van de (hoofd)snelwegen als u door deze provincies reist.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Laos? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemene alarmnummers: 1191, 241162, 241163, 241164
  • Politie: 212703
  • Ambulance: 1623
  • Toeristenpolitie: 251128 (alleen in Vientiane)
  • Brandweer: 1190

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Laos en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Bekijk wat u kunt doen in geval van nood.
  • Bent u in Laos en bent u in een crisissituatie (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Bekijk wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Laos

Er is geen Nederlandse ambassade in Laos. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Bangkok, Thailand.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Vientiane (informatie in het Engels).

Hoe bereid ik mijn reis naar Laos voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Laos is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. In de hoofdstad Vientiane kunt u basishulp krijgen, maar buiten de hoofdstad en op het platteland is bijna geen betrouwbare medische zorg. Bij een ernstige ziekte of ongeval moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Laos te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
  • Uw paspoort moet minimaal 2 lege bladzijden hebben.

Visum

U heeft een visum nodig voor Laos als u met een Nederlands paspoort reist. Voor vertrek naar Laos kunt u een online toeristenvisum aanvragen via Lao eVisa (informatie in het Engels). 

Op sommige vliegvelden en bij sommige grensovergangen kunt u bij aankomst een toeristenvisum aanvragen. Lees bij welke grensovergangen u bij aankomst een visum kunt aanvragen (informatie in het Engels).

Reist u met een ander doel dan toerisme naar Laos? Neem contact op met de ambassade van Laos in Brussel (informatie in het Frans).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Laos. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Laos is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Laos op de website van de ANWB.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Laos op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Laos?

Check wat u mag meenemen naar Laos op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Laos mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?