NederlandWereldwijd

Reisadvies Libië

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Libië? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 16-12-2024
Nog steeds geldig op: 15-01-2025

In het kort

  • In Libië strijden gewapende milities tegen elkaar. De veiligheidssituatie is slecht en onvoorspelbaar. Er is geen centrale autoriteit die controle heeft over heel Libië. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Libië is rood. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Libië of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Libië

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Libië?

Gewapende milities

De veiligheidssituatie in Libië is slecht en onvoorspelbaar. Gewapende milities zijn in strijd met elkaar, vooral in het westen van het land. Geweld kan plotseling ontstaan, ook in steden en andere dichtbevolkte gebieden. Er vallen regelmatig doden en gewonden. Ook ontvoeringen komen voor.

Geen centrale autoriteit

Er is geen centrale autoriteit die gezag heeft over heel Libië. Bij ongeregeldheden is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het handhaven van de openbare orde. Luchthavens sluiten regelmatig bij oplaaiend geweld.

In Libië is er dreiging van terroristisch geweld. Vooral in het zuiden. Groepen die banden hebben met terroristische organisaties zoals Da’esh/ISIS en Al-Qai’da (AQI) zijn actief in Libië. Wees alert op drukke plaatsen en bij checkpoints langs wegen tussen de steden.

In Libië is veel criminaliteit . De lokale autoriteiten kunnen de veiligheid van de mensen in het land niet garanderen. Gewapende groepen plegen overvallen en er vinden ontvoeringen en carjackings plaats (het onder bedreiging stelen van voertuigen). Geweld richt zich tegen Libiërs en soms ook tegen buitenlanders.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Libië geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Libië zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? U kunt in Libië te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden en strafbaar. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Willekeurige arrestaties

In Libië kunnen mensen zonder reden worden opgepakt en vervolgd. Ook door groepen die geen onderdeel zijn van de Libische autoriteiten. Dit risico geldt ook voor buitenlanders. Er is geen functionerend rechtssysteem om dit soort arrestaties te melden.

Alcohol

U mag in Libië geen alcohol drinken. Ook het invoeren en verhandelen van alcoholische dranken is verboden en strafbaar.

Foto’s maken

Fotografeer of film in Libië geen openbare gebouwen, militaire objecten en moskeeën. Maak ook geen foto’s of video’s van personen in uniform. Dit is verboden en strafbaar.

Journalisten

Buitenlandse journalisten lopen in Libië het risico op intimidatie, ontvoering en gevangenneming zonder duidelijke reden.

In heel Libië liggen landmijnen en niet-ontplofte munitie. Dat geldt ook voor de hoofdstad Tripoli, de stad Benghazi en andere dichtbevolkte gebieden. Waarschuwingsborden zijn er niet. Er vallen regelmatig (burger)slachtoffers bij incidenten met landmijnen.

Overstromingen

Van november tot maart kan er in Libië veel regen vallen. Na hevige regenval kunnen stormvloeden en overstromingen ontstaan. In september 2023 veroorzaakte storm Daniël veel schade en er vielen duizenden doden.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Er zijn geen betrouwbare telefoonnummers waarop Libische hulpdiensten bereikbaar zijn.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Libië en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Nederlandse ambassade in Libië gesloten

De Nederlandse ambassade in Tripoli is gesloten voor consulaire bijstand. Komt u in de problemen in Libië? Dan kan de ambassade u niet helpen.

Bent u in nood? U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week contact opnemen met het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96. Of stuur een e-mail naar TRI@minbuza.nl.

Hoe bereid ik mijn reis naar Libië voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • De gezondheidszorg in Libië is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u hoogstwaarschijnlijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Libië te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
  • In uw paspoort mogen geen stempels of visa staan van Israël.

Visum

U heeft een visum nodig voor Libië als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de Libische ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Libië. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Libië is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Libië op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Betalingen in Libië gaan met contant geld. Er is een tekort aan contant geld. De Libische centrale bank heeft beperkingen ingevoerd voor het opnemen van geld. Met een pinpas geld opnemen of afrekenen is op veel plekken niet mogelijk. Neem voldoende contant geld mee, zodat u dat in Libië kunt omwisselen.

Wat mag ik meenemen naar Libië?

Check wat u mag meenemen naar Libië op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Libië mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?

Het is verboden om Libische dinars uit het land mee te nemen.