NederlandWereldwijd

Reisadvies Liechtenstein

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Liechtenstein? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 25-11-2024
Nog steeds geldig op: 15-01-2025

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Liechtenstein is groen. U kunt erheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Liechtenstein of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Liechtenstein

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Liechtenstein?

Drugs

Neem geen drugs mee op reis. U mag in Liechtenstein geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. U kunt een zware straf krijgen als u dit wel doet.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+persoon? En wilt u naar Liechtenstein reizen? De wetten en gebruiken in dit land tegenover lhbtiq+personen zijn vergelijkbaar met die van Nederland. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+persoon? om de risico’s te verkleinen.

In Liechtenstein is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Lawines

In de winter is er een grote kans op lawines in de bergen van Liechtenstein. Houd hier rekening mee, vooral als u gaat skiën of snowboarden buiten de officiële skipistes (off-piste). Lees informatie over lawinegevaar op de website van de Zwitserse overheid (informatie in het Engels).

Aardverschuivingen, modderstromen en bosbranden

Hevige sneeuwval, regen en smeltende sneeuw kunnen aardverschuivingen en modderstromen veroorzaken. Wegen en straten worden dan onbegaanbaar. Daarnaast kunnen in Liechtenstein bosbranden ontstaan door langdurige droogte. Lees informatie over bosbranden op de website van de Zwitserse overheid (informatie in het Engels).

Is er natuurgeweld op het moment dat u in Liechtenstein bent?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Liechtenstein? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 112

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Liechtenstein en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Liechtenstein

Er is geen Nederlandse ambassade in Liechtenstein. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Bern, Zwitserland.

Hoe bereid ik mijn reis naar Liechtenstein voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Gaat u off-piste skiën of wandelen buiten de wandelpaden, en komt u in de problemen? De kosten van een evacuatie zijn volledig voor uw rekening. Evacuaties in de bergen gaan met een helikopter en de kosten kunnen oplopen. Houd hier rekening mee.
  • De Europese ziektekostenverzekeringskaart (European Health Insurance Card, EHIC) is geldig in Liechtenstein. Als u deze kaart heeft, hoeft u medische kosten niet vooraf te betalen.

Paspoort of ID-kaart

  • U heeft een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig om naar Liechtenstein te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

U heeft geen visum nodig voor Liechtenstein als u met een Nederlands paspoort of Nederlandse ID-kaart reist.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort of geldige ID-kaart nodig voor een reis naar Liechtenstein. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Liechtenstein. Lees meer over rijden in Liechtenstein op de website van de ANWB.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Liechtenstein?

Check wat u mag meenemen naar Liechtenstein op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Liechtenstein mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?