Reisadvies Palestijnse Gebieden
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 11-01-2025
In het kort
- Door de oorlog tussen Israël en Hamas is het onveilig in de Palestijnse Gebieden. De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen. De kans op een aanval van Iran, of van groepen die Iran steunen, op Israël is groot. Lees meer onder Actueel.
- Vanaf 5 augustus 2024 is de kleurcode van het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden kan u niet helpen als u in de problemen komt.
- Bekijk de veelgestelde vragen over de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in de Palestijnse Gebieden?
Oorlogsdreiging en regionale spanningen
De spanningen in het Midden-Oosten zijn toegenomen. Er wordt rekening gehouden met een aanval van Iran, of van groepen die Iran steunen, op Israël. In heel Israël is er een verhoogde kans op raket- en drone-aanvallen en terroristische aanslagen. Ook de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, kan verslechteren.
Oorlog tussen Israël en Hamas
Door de oorlog tussen Israël en Hamas is het onveilig in de Palestijnse Gebieden. In Gaza zijn bombardementen en luchtaanvallen. Hierbij vallen veel slachtoffers. Ook op de Westelijke Jordaanoever komen gewelddadige incidenten voor. De situatie is instabiel en kan plotseling verder verslechteren.
Ook op de Westelijke Jordaanoever komt geweld voor. Zoals steek- en schietincidenten bij controleposten (checkpoints), in Israëlische nederzettingen en rond vluchtelingenkampen. De veiligheidssituatie is instabiel.
Gewelddadige incidenten komen vooral voor bij:
- de checkpoints op de wegen naar de steden Jericho, Bethlehem, Hebron, Nablus en Oost-Jeruzalem
- de Israëlische nederzettingen langs de wegen naar deze steden
- vluchtelingenkampen in en dichtbij de grotere steden
- de oude stad van Jeruzalem
- de Highway 60 tussen het kruispunt Gush Etzion en de stad Hebron, en tussen Tappuah Junction en de stad Nablus
Bij checkpoints kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden. Houd er rekening mee dat checkpoints en grensovergangen plotseling kunnen sluiten. U kunt de grens dan niet over.
Bekijk de openingstijden van checkpoints op de website van de Verenigde Naties (informatie in het Engels). Bekijk de openingstijden van grensovergangen op de website van Israëlische luchtvaartautoriteit, onder Land Borders (informatie in het Engels).
Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In de Palestijnse Gebieden zijn regelmatig demonstraties en samenscholingen. Daarbij ontstaat vaak geweld. Op de Westelijke Jordaanoever, waar Palestijnen en Israëliërs wonen, zijn vrijwel dagelijks incidenten. Het Israëlische leger en de Israëlische politie treden hard op.
Vermijd demonstraties, samenscholingen en plaatsen waar veel mensen zijn. Wees extra alert in de volgende gebieden:
- Bij controleposten en nederzettingen waar Palestijnen en Israëliërs wonen.
- Het grensgebied tussen Oost- en West-Jeruzalem.
- In en rond de oude stad van Jeruzalem. Vermijd de oude stad tijdens feestdagen.
In de Palestijnse Gebieden is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Wees vooral alert op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem bij de grens tussen Oost- en West-Jeruzalem, en in de oude stad van Jeruzalem.
Drugs
U mag in de Palestijnse Gebieden geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de Palestijnse Gebieden zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Palestijnse Gebieden reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie.
- Gaza: In Gaza zijn seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht wettelijk niet toegestaan. Er gelden zeer strenge straffen en u kunt een gevangenisstraf krijgen van 10 jaar. Dit geldt ook voor buitenlanders.
- Westelijke Jordaanoever: Op de Westelijke Jordaanoever zijn seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht toegestaan, maar homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit.
- Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Dubbele nationaliteit
Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Israëlische nationaliteit? De Israëlische wet verbiedt alle personen met de Israëlische nationaliteit om in de A-zones van de Palestijnse Gebieden te komen. Dat zijn steden die door de Palestijnse Autoriteiten worden bestuurd. Bijvoorbeeld Ramallah, Bethlehem en Nablus.
Bent u Nederlander en heeft u (naast de Nederlandse) ook de Palestijnse nationaliteit? Of bent u geboren in de Palestijnse Gebieden en staat dat geregistreerd? Dan kunt u alleen via Jordanië van en naar de Palestijnse Gebieden reizen. Van de Israëlische autoriteiten mag u Israël niet binnenkomen via Ben Gurion Airport.
In de Palestijnse Gebieden is weinig criminaliteit. Toch is het goed om alert te zijn op uw bezittingen, vooral op drukke plekken.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Overstromingen
Hevige regen en overstromingen kunnen voorkomen in de Jordaanvallei en rond de Dode Zee. Vooral tussen oktober en maart. Lees informatie over overstromingen op de website van het Global Disaster Alert and Coordination System (informatie in het Engels).
Aardbevingen
De Palestijnse Gebieden liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is een risico op aardbevingen. Lees informatie over aardbevingen via de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in de Palestijnse Gebieden? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 100
- Ambulance: 101
- Brandweer: 102
Nood- of crisissituatie
- Bent u in de Palestijnse Gebieden en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse vertegenwoordiging.
Contactgegevens Nederlandse vertegenwoordiging in geval van nood
Nederlandse vertegenwoordigingen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Palestijnse Gebieden.
Hoe bereid ik mijn reis naar de Palestijnse Gebieden voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar de Palestijnse Gebieden is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Rood: niet reizen
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Palestijnse Gebieden te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit de Palestijnse Gebieden.
Visum
Voor de Palestijnse Gebieden heeft u geen visum nodig. U reist altijd via Israël of Jordanië. Lees het reisadvies van Israël en het reisadvies van Jordanië om te zien of u tijdens uw reis een visum nodig heeft.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar de Palestijnse Gebieden. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in de Palestijnse Gebieden. Lees meer over rijden in de Palestijnse Gebieden op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor de Palestijnse Gebieden op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar de Palestijnse Gebieden.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar de Palestijnse Gebieden?
- Reist u via Israël naar de Palestijnse Gebieden? Check de bagageregels voor Israël via de website van IATA (informatie in het Engels).
- Reist u via Jordanië naar de Palestijnse Gebieden? Check de bagageregels voor Jordanië op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit de Palestijnse Gebieden mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?