Reisadvies Peru
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-11-2024
In het kort
- Voor een aantal buitenwijken van Lima is de noodtoestand uitgeroepen. Lees meer onder Actueel.
- In heel Peru kunnen stakingen, demonstraties en wegblokkades voorkomen. Houd hier rekening mee. Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa’s. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor het gebied in de VRAEM (de Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro). Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen Peru en Colombia, en het gebied langs de Huallaga-river in de Huánuco-regio. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van Peru geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Peru?
Noodtoestand in Lima
In 12 districten van Lima, vooral de buitenwijken in het noorden van de stad, is de noodtoestand uitgeroepen. Dit geldt ook voor de aangrenzende provincie Callao. Dit heeft te maken met de toenemende gewelddadige criminaliteit.
Tijdens de noodtoestand heeft de politie meer mogelijkheden om de orde te handhaven. Militairen ondersteunen de nationale politie van Peru hierbij.
Politieke onrust
Het afgelopen jaar was er regelmatig politieke onrust in Peru. Nieuwe protestacties, stakingen of wegblokkades kunnen plotseling ontstaan. Vliegvelden en bus- of treinverbindingen kunnen dan tijdelijk zijn afgesloten. Bereid u voor:
- Blijf uit de buurt van demonstraties. Houd het lokale nieuws in de gaten en volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Houd er rekening mee dat u vast kunt komen te staan bij wegblokkades. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan.
- Lees informatie over wegblokkades op de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
- Lees actuele informatie over vliegvelden en mogelijke sluitingen op de website van het vliegveld van Lima (informatie in het Engels en Spaans).
Wees alert en zorg dat u op de hoogte bent van alle veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten.
Rood: Niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor het VRAEM-gebied (Vallei van de rivieren Apurimac, de Ene en de Mantaro) geldt kleurcode rood. Dit gebied ligt aan beide kanten van een deel van de Apurimac-rivier. Hier zijn veel illegale cocaplantages. Drugsbendes en terroristische groeperingen zijn er actief. Er vinden aanslagen plaats en confrontaties met militaire troepen.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:
- Het grensgebied tussen Peru en Colombia (ongeveer 25 kilometer vanaf de grens), vooral langs de Putumayo-rivier. Hier zijn drugsbendes actief en andere gewelddadige groepen. Zoals gewapende guerrillatroepen uit Colombia.
- De Huallaga-rivier in de Huánuco-regio (Cordillera Azul). Hier wordt coca verbouwd en zijn drugsbendes en andere misdaadorganisaties actief.
Geel: let er, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Peru is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen
Drugshandel
Wees alert in het grensgebied met Brazilië en reis hier alleen met een lokale gids. In dit gebied zijn illegale cocaplantages en drugshandel. Ook is er illegale goudwinning in dit gebied. Dit kan leiden tot gewelddadige confrontaties met de lokale politie.
Straatcriminaliteit
Houd in Peru rekening met straatcriminaliteit, diefstal en (gewapende) overvallen. Vooral in de hoofdstad Lima en andere steden.
Diefstal in de bus
Reist u met de bus? Houd uw rugzak of handtas goed in de gaten. Houd uw paspoort en waardevolle spullen bij de hand. En niet in de bagagedrager boven uw hoofd, of onder uw stoel.
Illegale taxi’s
In Peru rijden illegale taxi’s die u mogelijk oplichten:
- Neem vanaf het vliegveld van Lima een officiële taxi. Kies voor een taxibedrijf dat in de aankomsthal diensten aanbiedt. Neem nooit een taxi buiten het vliegveld.
- Houd geen taxi’s aan op straat. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
- Maak alleen gebruik van officiële taxi’s die u kunt bestellen via een taxicentrale, hotel of een app. Let op: apps werken alleen in de grote steden.
- Bewaar uw bezittingen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de stoel.
Kruidenbrouwsels
Neem nooit thee of een ander kruidenbrouwsel aan van onbekenden. Dit kan een poging zijn om u te overvallen en te beroven. Vooral bij spirituele reizen zijn er meldingen geweest van ernstige misdrijven.
Overvallers bieden reizigers een mix aan van kruiden in thee met een sterk hallucinerende werking, zoals Ayahuasca. Ayahuasca kan ernstige gezondheidseffecten hebben. U kunt bijvoorbeeld een psychose krijgen. Daarna kunt u worden beroofd of seksueel misbruikt.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Vrouwelijke reizigers
Reist u als vrouw naar Peru? Let op het volgende:
- Reis buiten de steden niet alleen. Reis in een groep of samen met een man die u goed kent. Zoek een accommodatie in een buurt die goed bekend staat.
- Maak in uw eentje geen trektochten, ook niet samen met een gids. Wilt u een trektocht maken? Doe dit dan in een groep en met gecertificeerde gids.
- Let op dat er geen verdovend middel in uw drankje wordt gedaan als u een bar of café bezoekt. Neem nooit sigaretten of een drankje aan van onbekenden. Hierin kan een verdovend middel zitten.
- Sluit u aan bij andere reizigers als dat kan.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Peru reizen? Lhbtiq+ personen zijn niet strafbaar in Peru. Maar u kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. Als u in het openbaar gearmd of hand in hand loopt, wordt dat vaak als provocerend gezien. Of u krijgt problemen met de autoriteiten. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen
U mag in Peru geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
Regenseizoen
Het regenseizoen in het Andesgebergte en het Amazonegebied loopt van december tot april. Overstromingen en aardverschuivingen komen voor. Doorgaande wegen en treinverbindingen worden dan afgesloten. Bijvoorbeeld naar Machu Picchu, Cusco, Arequipa en Puno. Reist u tijdens deze periode? Volg het nieuws en informeer u over de situatie.
El Niño
El Niño vindt plaats van december tot april. Tijdens dit natuurverschijnsel warmt het zeewater langs de evenaar sterk op. Het regent dan veel en hard in Peru. Het risico op overstromingen en aardverschuivingen is groot. Lees informatie over El Niño op de website van de Peruaanse overheid (informatie in het Spaans).
Aardbevingen
Peru ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Aardbevingen komen voor. Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Binnenlandse vluchten
Bij binnenlandse vluchten over de Nazca-lijnen zijn ernstige vliegtuigongelukken gebeurd. Boekt u een binnenlandse vlucht? Maak alleen gebruik van erkende vliegtuigmaatschappijen. Vlieg alleen in een vliegtuig met 2 of meer motoren, en met een piloot en copiloot.
Busverkeer
Reist u met de bus? Houd rekening met busongelukken. Reis bij voorkeur overdag. Reis alleen met een betrouwbare busmaatschappij, bijvoorbeeld met bussen van Cruz del Sur, Ormeño of Oltursa.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Peru? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 911
- Politie: 105
- Ambulance: 117
- Brandweer: 116
Verspreid over Peru zijn 36 kantoren van het toerismebureau iPerú. Dit bureau kan u ook helpen bij incidenten. iPerú is 24 uur per dag bereikbaar via WhatsApp op +519 44 49 23 14 of via e-mail op iperu@promperu.gob.pe. Lees informatie over iPerú op de website Peru Travel (informatie in het Engels).
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Peru en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Peru en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Peru
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Lima en de honorair consuls van Nederland in Peru (informatie in het Engels).
Hoe bereid ik mijn reis naar Peru voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Peru is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg op het platteland is slecht. In Lima en andere steden zijn goede particuliere ziekenhuizen.
- Bij een ziekenhuisopname eisen ziekenhuizen in Peru vaak dat de rekening meteen betaald wordt. Vaak wordt gevraagd om een garantstelling via een creditcard, ondanks dat u een (reis)verzekering heeft. Buitenlanders moeten vaak al bij de ingang een bedrag betalen om toegang te krijgen tot het ziekenhuis. De Nederlandse ambassade kan op verzoek van uw verzekeraar bemiddelen.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Peru te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Peru blijft:
- Blijft u als toerist 90 dagen of korter in Peru? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Blijft u als toerist langer dan 90 dagen in Peru? Of reist u met een ander reisdoel naar Peru? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem contact op met het consulaat-generaal van Peru in Amsterdam voor meer informatie over visa.
Reist u met het vliegtuig naar Peru? U krijgt bij aankomst geen inreisstempel in uw paspoort. Uw aankomst wordt digitaal geregistreerd. Check de registratie van uw aankomst en vertrek op de website van de Peruaanse migratiedienst (informatie in het Spaans).
Reist u over land naar Peru? Zorg dat u bij aankomst een inreisstempel krijgt bij het lokale immigratiekantoor. De Nederlandse ambassade kan niet bemiddelen bij immigratiezaken.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Peru. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Peru. Lees meer over rijden in Peru op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Peru op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts) en hondsdolheid (rabiës).
- In Peru komt op veel plekken dengue voor, vooral in de noordelijke kustgebieden. Lees informatie over dengue in Peru op de website van het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid (informatie in het Spaans).
- In de bergen kunt u last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Peru.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Peru?
Check wat u mag meenemen naar Peru op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Peru mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?