NederlandWereldwijd

Reisadvies Rwanda

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Rwanda? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 28-01-2025
Nog steeds geldig op: 28-01-2025

In het kort

  • In het noordwesten van Rwanda is het onrustig bij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC), vooral in de stad Gisenyi. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor de stad Gisenyi is vanaf 26 januari 2025 oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Rwanda geldt kleurcode geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Rwanda of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Rwanda

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Rwanda?

Veiligheidsrisico’s in het grensgebied met de DRC

In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn M23-rebellen een aanval begonnen. Er wordt gevochten in de stad Goma. Hierdoor nemen spanningen en risico’s ook toe in de stad Gisenyi, aan de Rwandese kant van de grens.

Bent u in Gisenyi? Overweeg of uw verblijf daar noodzakelijk is. Zo niet, vertrek dan.

De situatie in het hele grensgebied in Rwanda is onvoorspelbaar en kan plotseling verslechteren. Reizen naar dit gebied brengt risico’s met zich mee.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Kleurcode oranje geldt voor de stad Gisenyi bij de grens met de Democratische Republiek Congo (DRC). Door gevechten rond Goma kan onrust ontstaan aan de Rwandese kant van de grens. Mogelijk ontstaat een grote instroom van mensen die het geweld in de DRC proberen te ontvluchten.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Rwanda is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Gewelddadige incidenten aan de grens met de DRC

In de Democratische Republiek Congo (DRC), bij de grens met Rwanda, zijn rebellengroepen actief. Er vinden gewelddadige incidenten plaats. De relatie tussen de DRC en Rwanda is gespannen. De veiligheidssituatie kan plotseling verslechteren.

Gewelddadige incidenten aan de grens met Burundi

In het grensgebied tussen Rwanda en Burundi, in het Nyungwe-regenwoud, kunnen gewelddadige incidenten voorkomen. Sinds 11 januari 2024 is de grens van Rwanda met Burundi gesloten voor personen en goederen. Het is niet duidelijk hoelang deze situatie zal duren.

Wat kunt u doen?

  • Vraag naar de actuele veiligheidssituatie voordat u naar deze gebieden reist.
  • Wees alert in deze gebieden.
  • Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Houd in Rwanda rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

De betere hotels zijn goed beveiligd en hebben bewakers. In bed-and-breakfast-locaties en goedkopere hotels is dit vaak niet zo. Houd hier rekening mee.

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Rwanda geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Rwanda zijn straffen zwaarder dan in Nederland.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Rwanda reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s of films maken

Maak geen foto’s of films van overheidsgebouwen, personen in uniform, militaire objecten en vliegvelden. Neem ook geen drones mee naar Rwanda zonder speciale vergunning. U kunt een hoge boete of gevangenisstraf krijgen. Vraag eerst toestemming aan mensen die u wilt fotograferen.

Militaire zones

Blijf weg uit militaire zones. U kunt daar neergeschoten worden. Militaire zones zijn vaak niet duidelijk aangegeven en slecht verlicht. Laat u vooraf adviseren als u naar het binnenland reist.

Verbod op plastic tassen

Het is verboden om plastic tassen mee te nemen of te gebruiken in Rwanda. De Rwandese overheid neemt plastic tassen op het vliegveld in beslag.

Overstromingen en aardverschuivingen

Hevige regenval kan in Rwanda overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Wegen en straten kunnen onbegaanbaar zijn. Houd hier rekening mee.

Volg het laatste nieuws van de Rwandese Nationale Politie via X: @Rwandapolice (informatie in het Engels).

Actieve vulkanen

In Rwanda is er kans dat actieve vulkanen plotseling uitbarsten. De vulkanen liggen in het noordwesten van het land in het Virungapark, op de grens van Rwanda met de Democratische Republiek Congo (DRC). De Nyiragongo is een actieve vulkaan aan de Congolese grens (aan de kant van de DRC) en is voor het laatst uitgebarsten in mei 2021.

Reist u naar deze gebieden? Doe dit met een officiële gids die het gebied goed kent. Volg het lokale nieuws en advies op de volgende websites:

In Rwanda kunnen demonstraties voorkomen, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Rwanda? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Politie: 112
  • Ambulance: 912
  • Brandweer: 111

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Rwanda en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Rwanda en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Rwanda

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Kigali.

Hoe bereid ik mijn reis naar Rwanda voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Rwanda is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg buiten de hoofdstad Kigali is niet overal voldoende. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Rwanda te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Rwanda als u met een Nederlands paspoort reist.

U kunt het visum op verschillende manieren aanvragen:

  • Koop een visum bij aankomst op het vliegveld in Kigali. U kunt contant in euro’s betalen of met een creditcard.
  • Vraag online een visum aan via de Rwandese website Irembo (informatie in het Engels).

Wilt u Kenia, Uganda en Rwanda bezoeken? En is Rwanda het eerste land dat u bezoekt? Vraag dan een Oost-Afrika toeristenvisum aan bij de ambassade van Rwanda in Den Haag.

Lees informatie over de regels voor korter of langer verblijf in Rwanda op de website van het Rwanda Directorate General of Immigration and Emigration (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Rwanda. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Rwanda is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Rwanda op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

Mpox-virus (apenpokken)

In Rwanda zijn meldingen van het mpox-virus (apenpokken). Lees wat u kunt doen om besmetting te voorkomen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Lees meer over mpox op de website van het RIVM.

Gele koorts

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Rwanda reist. Bij aankomst in Rwanda moet u dit bewijs laten zien.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Rwanda?

Check wat u mag meenemen naar Rwanda op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Rwanda mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?