NederlandWereldwijd

Reisadvies Sudan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Welke veiligheidsrisico’s zijn er in Sudan? En wat kunt u doen in geval van nood? Lees het reisadvies.
Laatst gewijzigd op: 12-12-2024
Nog steeds geldig op: 15-01-2025

In het kort

  • Door het conflict tussen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en het leger is het in heel Sudan onveilig. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Sudan is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Sudan of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Sudan

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Sudan?

Militair conflict

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en het Sudanese leger zijn sinds april 2023 met elkaar in conflict. De veiligheidssituatie in Sudan is zeer slecht. In het hele land is veel geweld. Vooral in en rond de hoofdstad Khartoem en in gebieden zoals Darfur, Kordofan en Gezira. Regelmatig vallen er slachtoffers. Het vliegveld in Khartoem is gesloten.

Op de Rode Zee is vindt geweld plaats. Dit kan een bedreiging vormen voor de scheepvaart.

Berovingen en ontvoeringen

In heel Sudan komt zware criminaliteit voor, zoals berovingen, plunderingen, roofovervallen, seksueel geweld, ontvoeringen en andere misdrijven. Ook de strijdende partijen in het land maken zich hieraan schuldig.

Diefstal en ‘carjacking’

Zakkenrollers en dieven zijn vooral actief op drukke plekken. Er is ook risico op ‘carjacking’ (iemand moet onder dreiging van geweld zijn voertuig afgeven).

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs en alcohol

U mag in Sudan geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Sudan zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Ook alcohol is verboden in Sudan. Alcohol meenemen vanuit het buitenland is niet toegestaan.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Sudan reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen en zelfs levenslange gevangenisstraf. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Foto’s maken

Wees in Sudan terughoudend met foto’s maken. Voor het maken van foto’s heeft u een vergunning nodig. Let op:

  • Maak geen foto’s van militaire objecten, vliegvelden, gebouwen van de overheid, ambassades, moskeeën en wegblokkades. Dit is verboden.
  • Maak geen foto’s van Sudanese burgers. U kunt ernstig in de problemen komen. Dat geldt ook voor de persoon van wie u een foto maakt.

Overstromingen

Het regenseizoen in Sudan duurt van juli tot september. Er kunnen zware overstromingen voorkomen. Vooral in zuidelijk Kordofan, in Centraal- en Oost-Sudan en rondom de rivier de Nijl.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

In Sudan kunt u niet vertrouwen op hulp van de lokale hulpdiensten, zoals de politie, ambulance en brandweer. Ook de gezondheidszorg is slecht of niet aanwezig. Door het conflict in Sudan is veel verwoest.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Sudan en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Nederlandse ambassade in Sudan

De Nederlandse ambassade in Khartoem is op dit moment gesloten voor publiek. Voor consulaire dienstverlening kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Egypte of Ethiopië, of in Zuid-Sudan (alleen noodpaspoorten).

Hoe bereid ik mijn reis naar Sudan voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Sudan is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is slecht. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Sudan te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

U heeft een visum nodig voor Sudan als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de Sudanese ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Sudan. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Eerder verblijf in Israël

Eerder verblijf in Israël kan een reden zijn om u de toegang tot Sudan te weigeren.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is maximaal 3 maanden geldig in Sudan. Lees meer over rijden in Sudan op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Sudan op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

  • Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Sudan reist.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Sudan?

Check wat u mag meenemen naar Sudan op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Sudan mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?