NederlandWereldwijd

Reisadvies Venezuela

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Venezuela? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 07-01-2025
Nog steeds geldig op: 15-01-2025

In het kort

  • Er zijn protesten aangekondigd in de aanloop naar 10 januari 2025. Ook vinden er willekeurige arrestaties plaats. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de meeste grensgebieden, en grote delen van het noordwesten, noordoosten en zuiden van Venezuela. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor de hoofdstad Caracas, Isla Margarita, de eilandengroep Los Roques en grote delen van het midden en zuidoosten van Venezuela. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Venezuela of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Venezuela

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Venezuela?

Sinds de presidentsverkiezingen in juli 2024 is het in heel Venezuela onrustig. In aanloop naar de inhuldiging van de president op 10 januari 2025 kan het aantal demonstraties en gewelddadige incidenten toenemen. 

In Venezuela vinden willekeurige arrestaties plaats. Ook Nederlanders lopen dit risico. De kans op een eerlijk proces is klein. Houd er rekening mee dat de mogelijkheden voor de Nederlandse overheid om Nederlanders in deze situatie te helpen zeer beperkt zijn. Vooral als u naast de Nederlandse ook de Venezolaanse nationaliteit heeft.

Er zijn geen vluchten meer tussen Venezuela en Panama. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden om het land te verlaten.

Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en maak hier geen video-opnames van. De autoriteiten kunnen uw telefoon of tablet controleren op politiek gevoelige foto’s, video’s of ander materiaal. Dit kan reden zijn om u te arresteren. 

Tijdens demonstraties worden vaak wegen geblokkeerd. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd er rekening mee dat demonstraties het openbaar vervoer en bank- en overheidsdiensten kunnen verstoren.

Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
 

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • De deelstaten Amazonas, Sucre en Delta Amacuro.
  • Het grensgebied tussen Venezuela en Colombia.
  • Het grensgebied tussen Venezuela en Brazilië.
  • Het westelijk deel van de deelstaat Zulia (behalve de stad Maracaibo).
  • Het noordelijk deel van de deelstaat Bolívar (het gebied ‘Arco Minero’ is een ‘zone van beperkte toegang’).
  • Het noordelijke deel van het Paraguana-schiereiland in de deelstaat Falcón (voor het gebied ten zuiden van Punto Fijo en Adicora geldt kleurcode oranje).

In deze gebieden zijn gewapende bendes en mensensmokkelaars actief. Vuurgevechten vinden regelmatig plaats. In de grensgebieden met Colombia en Brazilië en in het noordelijke deel van Paraguana-schiereiland wordt ook veel drugs gesmokkeld. Ontvoeringen, overvallen en afrekeningen komen hier voor.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Venezuela is oranje. Dit geldt voor onder andere:

  • de hoofdstad Caracas
  • de deelstaten Anzoategui, Barinas, Carabobo, Cojedes, Guarico, Lara, Merida, Miranda, Monagas, Portuguesa, Trujillo, Vargas en Yaracuy
  • de zuidelijke helft van de deelstaat Bolivar (inclusief het Nationaal Park Roraima en het nationaal park Canaima), behalve de grensstrook met Brazilië
  • het oostelijke deel van de deelstaat Zulia (inclusief de stad Maracaibo)
  • Isla Margarita en de eilandengroep Los Roques

In deze gebieden komt veel misdaad en geweld voor. Lees meer onder Criminaliteit.

Overvallen en berovingen

In Venezuela is veel gewelddadige criminaliteit. Houd rekening met gewapende overvallen, berovingen en diefstal. Bijvoorbeeld:

  • overvallen vanaf rijdende motoren
  • overvallen door personen die zich voordoen als politieagenten
  • gewapende overvallen op automobilisten, waarbij het slachtoffer gedwongen wordt de auto of andere bezittingen af te staan
  • berovingen in het openbaar vervoer
  • berovingen en ontvoeringen door criminelen die zich voordoen als taxichauffeur
  • overvallen op zeiljachten die voor de kust voor anker liggen

Caracas

In alle delen van Caracas is er risico op beroving en geweld:

  • Vermijd de buitenwijken (barrios). Het is daar erg gevaarlijk.
  • Een aantal wijken in Caracas is relatief veilig: gemeente Chacao (de zones Country Club, La Castellana, Altamira, Los Palos Grandes) en de wijk Las Mercedes. Maar wees ook in deze wijken alert.
  • De snelweg tussen het internationale vliegveld Maquetia en Caracas is overdag veilig.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Bezoek in de steden geen onbekende wijken of afgelegen plekken. Of vraag vooraf na of het er veilig is. Bijvoorbeeld bij uw accommodatie. Informeer ook op welke tijden het veilig is.
  • Wees altijd alert en blijf bewust van uw omgeving.
  • Neem alleen mee wat u nodig heeft. Bewaar uw paspoort, geld en waardevolle bezittingen op een veilige plek.
  • Reist u per taxi? Regel uw vervoer van tevoren bij een erkende taxi-service of via uw hotel. Ook kunt u gebruik maken van taxi apps zoals Yummy en Ridery, maar blijf altijd alert. Houd geen taxi’s aan op straat. Stap niet in bij een taxichauffeur die een rit aanbiedt zonder dat u daar om vraagt.
  • Rijdt u zelf? Zorg dat u voldoende benzine heeft getankt als u buiten de stad reist. Houd ramen gesloten en deuren op slot. Rijd niet na zonsondergang.

Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Venezuela geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Venezuela zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Corruptie

Sommige politieagenten in Venezuela zijn corrupt. Zij houden u aan en willen u zonder reden een boete laten betalen. Blijf rustig en beleefd, en vraag de naam, rang en identificatie van de agent.

Identificatieplicht

U bent in Venezuela verplicht u op elk moment te kunnen identificeren met een geldig paspoort. Soms vraagt de politie u om een kopie van uw paspoort af te geven. Maak kopieën van uw paspoort en bewaar deze ook digitaal.

Foto’s maken

Het is verboden om foto’s te maken van strategisch belangrijke locaties of gebouwen, zoals het presidentieel paleis, militaire terreinen, overheidsgebouwen en vliegvelden.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Venezuela reizen? Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn in Venezuela niet wettelijk verboden. Maar u kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. Transgender personen zijn soms slachtoffer van politiegeweld. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Tropische stormen

Van mei tot oktober kunnen er tropische stormen voorkomen in Venezuela. Vooral aan de kust, op Isla Margarita en op de eilandengroep Los Roques. Houd bij een storm rekening met zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

Reist u tijdens deze periode? Check regelmatig het weerbericht voor Venezuela op de website van het National Hurricane Center (informatie in het Engels) of bekijk de windkaart op de website Windy.com (informatie in het Engels).

Overstromingen en aardverschuivingen

Na hevige regenval kunnen er overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen ontstaan. Hierdoor kunnen wegen onbegaanbaar raken. Houd bij hevige regenval ook rekening met ‘flash floods’. Bij een flash flood verandert een rivier of een beekje plotseling in een stortvloed van water. Een flash flood kan ook ontstaan wanneer het stroomopwaarts heeft geregend.

Aardbevingen

In Venezuela is een risico op aardbevingen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Venezuela is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

In Venezuela zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Tijdens demonstraties worden regelmatig wegen geblokkeerd. Probeer niet langs of door een wegblokkade te gaan. Houd er rekening mee dat door demonstraties het openbaar vervoer en bank- en overheidsdiensten verstoord kunnen raken.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Venezuela? Neem contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer 911.

Let op: hulpverleners spreken geen of nauwelijks Engels.

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Venezuela en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Venezuela en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Venezuela

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse in ambassade in Caracas.

Hoe bereid ik mijn reis naar Venezuela voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Venezuela is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
  • Ook als u verzekerd bent, vragen ziekenhuizen in Venezuela vaak onmiddellijke betaling van de behandelingskosten. Houd er rekening mee dat behandeling in een privékliniek erg duur kan zijn. Neem direct contact op met uw verzekeraar.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Venezuela te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
  • Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Venezolaanse nationaliteit? Dan bent u verplicht om Venezuela in en uit te reizen met uw Venezolaanse paspoort.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Venezuela blijft.

  • Blijft u als toerist 90 dagen of korter in Venezuela? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig. U moet bij aankomst wel een uitreisticket laten zien, en een bewijs dat u een accommodatie in Venezuela heeft geboekt.
  • Blijft u als toerist langer dan 90 dagen in Venezuela? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig. Neem contact op met de ambassade van Venezuela in Den Haag voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Venezuela. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Dan heeft u een notariële akte met toestemming van de andere ouder nodig. Check welke documenten u nog meer nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

In Venezuela is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Venezuela op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Venezuela op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals malaria, dengue (knokkelkoorts), chikungunya, malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

  • Reist u naar Venezuela vanuit een land of gebied waar gele koorts heerst, zoals Brazilië? En bent u daar langer dan 12 uur geweest? Dan is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts verplicht.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Neem voldoende contant geld mee (in Amerikaanse dollars). U kunt geen geld pinnen in Venezuela. Mogelijk wordt uw bankpas of creditcard ook niet geaccepteerd in winkels, restaurants en hotels.

Wat mag ik meenemen naar Venezuela?

Check wat u mag meenemen naar Venezuela op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Venezuela mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?