Reisadvies Algerije
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-01-2025
In het kort
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de grensgebieden met Marokko, Mauritanië, Mali, Niger en Libië. Dit geldt ook voor de bergen rond Tebessa, en de grensstrook met Tunesië ten zuiden van Tebessa. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Algerije geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Algerije?
Rood: niet reizen
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
- Het grensgebied tussen Algerije en Marokko. Houd hier 50 km afstand tot de grens. De grens met Marokko is gesloten. De spanningen tussen Algerije en Marokko lopen regelmatig op.
- De grensgebieden met Mauritanië, Mali en Niger. Houd hier 200 km afstand tot de grens.
- Het grensgebied tussen Algerije en Libië. Houd hier 50 km afstand tot de grens.
- De berggebieden rond Tebessa, en de grensstrook met Tunesië ten zuiden van Tebessa. Houd hier 2 km afstand tot de grens.
In deze gebieden is er een verhoogd risico op ontvoeringen en geweld. Er zijn mensensmokkelaars en drugs- en wapensmokkelaars actief. Regelmatig zijn er gevechten tussen smokkelaars en het Algerijnse leger. Ook is er kans op een terroristische aanslag.
Geel: let op, er zijn risico’s
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Algerije is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Stel de autoriteiten op de hoogte van uw reis
Reist u naar het gebied ten zuiden van de lijn Bechar, Taghit, Timimoun, Ouargla, El Golea, El Oued en Tamanrasset? Stel de Algerijnse autoriteiten op de hoogte van uw reisplannen. Check bij uw reisorganisatie of hotel of zij u hierbij kunnen helpen. De autoriteiten kunnen u informatie geven over de actuele veiligheid en/of besluiten u te begeleiden.
U kunt met het vliegtuig naar Tindouf reizen. Ook dan moet u de Algerijnse autoriteiten inlichten over uw reisplannen.
In Algerije is er risico op terroristische aanslagen. Vooral in afgelegen berggebieden en de grensgebieden, zeker in het zuiden van het land. Aanslagen zijn vaak gericht tegen de Algerijnse staat. Maar ook buitenlanders kunnen een doelwit zijn. Wees alert op drukke plaatsen en reis met een erkende gids of reisorganisatie. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Zakkenrollers en diefstal
Houd in Algerije rekening met zakkenrollers, diefstal en berovingen. Zakkenrollers zijn vooral actief in het centrum van grote steden, bij toeristische plaatsen en bij evenementen. Wees alert als u na zonsondergang de straat op gaat. Zeker als u de omgeving niet goed kent.
Geweld rond voetbalwedstrijden
Rond voetbalwedstrijden komt geweld voor tussen jeugdbendes. Vooral in de hoofdstad Algiers en andere grote steden.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Algerije geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Algerije zijn straffen zwaarder dan in Nederland. U kunt een hoge boete of een gevangenisstraf krijgen.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Algerije reizen? Homoseksualiteit is in Algerije strafbaar. U kunt een gevangenisstraf krijgen. Ook kunt u te maken krijgen met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Foto’s maken of filmen
Fotografeer of film geen militaire objecten, overheidsgebouwen en demonstraties. Dit is verboden en strafbaar.
Islamitische wetten en gebruiken
Algerije volgt de islamitische wetten en gebruiken. Houd hier rekening mee:
- Draag kleding die uw knieën en schouders bedekt.
- Wees tijdens de ramadan voorzichtig met roken, eten en drinken in de openbare ruimte.
- Respecteer de lokale tradities en gebruiken vooral tijdens de ramadan of als u een religieus gebied bezoekt.
Overstromingen
Hevige regen en overstromingen (flash floods) kunnen voorkomen in Algerije. Bij eerdere flash floods zijn mensen verdronken door plotseling opkomend regenwater en het instorten van woningen.
Zandstormen
In de lente en winter kunnen zandstormen het luchtverkeer in Algerije verhinderen. Houd er rekening mee dat uw vlucht geannuleerd kan worden.
Bosbranden
In Algerije komen bosbranden voor. Vooral in de zomer, als het lang droog is. Lees de actuele weersvoorspelling voor Algerije op de website DZ Météo (informatie in het Frans).
Aardbevingen
Het noorden van Algerije ligt op een actieve breuklijn. Daar komen aardbevingen voor. Lees actuele informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Sahara
Excursies en trektochten in de woestijn kunnen gevaarlijk zijn. Het weer kan ineens omslaan. En routes zijn vaak niet duidelijk aangeven. Reis in en naar deze gebieden met een erkende gids of een reisorganisatie.
Krijgt u in Algerije met natuurgeweld te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Algerije kunnen demonstraties voorkomen, vooral in Algiers en andere grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media, of vraag bij uw hotel om informatie.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Algerije? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 1548
- Ambulance en brandweer: 14
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Algerije en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Algerije en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Algerije
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Algiers.
Hoe bereid ik mijn reis naar Algerije voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Publieke ziekenhuizen in Algerije zijn gratis voor iedereen. De kwaliteit van de ziekenhuizen is minder goed dan in Nederland. Medicijnen moet u zelf afrekenen.
- In bepaalde periodes van het jaar is de luchtkwaliteit in de grote steden van Algerije slecht. Lees informatie over de luchtkwaliteit in Algerije op de website van de World Air Quality Index (informatie in het Engels).
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Algerije te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
U heeft een visum nodig voor Algerije als u met een
Nederlands paspoort reist.
Neem contact
op met de ambassade van Algerije in Den Haag voor vragen over visa.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Algerije. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Algerije. Lees
meer over rijden in Algerije op de website van de ANWB.
Let
op: gaat u zelf rijden in Algerije? Houd rekening met het
onvoorspelbare rijgedrag en de hoge snelheid van andere bestuurders.
In Algerije komen veel verkeersongelukken voor. Regelmatig vallen er doden.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Algerije op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Algerije.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Houd in Algerije rekening met het volgende:
- U moet in restaurants en winkels bijna altijd contant betalen in Algerijnse dinar (DZD).
- In grote hotels/hotelketens kunt u soms betalen met een credit card.
- U kunt bijna nergens pinnen met een Nederlandse bankpas. Neem daarom voldoende contant geld mee, in euro’s of dollars. Dit geld kunt u in Algerije bij een bank omwisselen naar de DZD.
- Bedragen vanaf € 5.000,-- of dezelfde waarde in een andere valuta, moet u bij aankomst in Algerije declareren.
Wat mag ik meenemen naar Algerije?
Neem geen verrekijker, drone of navigatie-apparatuur
mee naar Algerije. De douane neemt deze in beslag.
Check
wat u wel mag meenemen naar Algerije op de website van IATA
(informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Algerije mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?