NederlandWereldwijd

Reisadvies Chili

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Chili? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 15-11-2024
Nog steeds geldig op: 21-11-2024

In het kort

De kleurcode van het reisadvies voor Chili is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Chili of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Chili

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Chili?

In regio IX (Araucanía, de streek rond de stad Temuco) en de provincie Arauco (onderdeel van regio VIII) zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche-bevolking en de Chileense bevolking. Er zijn de afgelopen jaren aanslagen gepleegd. Deze zijn meestal niet gericht tegen buitenlandse toeristen, maar let goed op als u naar deze regio’s reist. Vanwege de noodtoestand zijn er militairen aanwezig in dit gebied.

Diefstal en overvallen

Overal in Chili komt diefstal voor, vaak met wapens en geweld. Het risico dat u bestolen wordt is het grootst op plekken waar veel toeristen komen. Dit zijn onder andere:

  • De hoofdstad Santiago, vooral in populaire wandelgebieden. Bijvoorbeeld bij Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia, Patio Bellavista, Cerro Manquehue, Parque Forestal, Plaza de Armas, Plaza Baquedano en Lastarría.
  • De kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar.
  • De steden Antofagasta, Iquique, Calama, San Pedro de Atacama en Arica in het noorden.

Loop niet met uw telefoon of andere waardevolle spullen in uw hand, vooral niet in de hoofdstad Santiago. Dieven rijden op brommers, motors of fietsen vlak langs u en grijpen uw telefoon.

Wees in Chili ook alert als u in een (huur)auto rijdt. Steeds vaker zijn er (gewapende) overvallen op de weg. Het slachtoffer wordt klemgereden en daarna overvallen. Dit gebeurt vooral op routes van en naar vliegvelden.

Let ook goed op wanneer uw (huur)auto een lekke band heeft. Soms is dit door criminelen veroorzaakt. Bij het verwisselen van de band kunt u worden afgeleid, waarna uw bezittingen uit de auto worden gestolen.

Laat nooit waardevolle spullen zoals uw paspoort achter in uw (huur)auto. Er wordt veel ingebroken in geparkeerde auto's waarbij alle bagage gestolen wordt. Ook als de bagage niet in het zicht ligt.

Oplichting

Pas op voor taxichauffeurs zonder vergunning. Op het vliegveld zijn criminelen die doen alsof ze officiële taxichauffeurs zijn. Ze brengen u naar een auto op een parkeerplaats en rekenen een hoge prijs. Gebruik alleen officiële taxi’s. Op het vliegveld van Santiago kunt u die boeken voordat u de aankomsthal in loopt.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Chili geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Chili zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in Chileense gevangenissen zijn slecht.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Chili reizen? De wetten in Chili tegenover lhbtiq+ personen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De hoofdstad Santiago staat bekend als een lhbtiq+-vriendelijke stad. Toch kunt u, vooral buiten de grote steden, te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Kampvuurverbod

Het is verboden om een (kamp)vuur te maken in nationale parken, bossen en buiten kampeergebieden. U kunt hiervoor een boete krijgen of het land worden uitgezet.

Bosbranden

In Chili komen bosbranden voor. Lees actuele informatie over bosbranden op de volgende websites (informatie in het Spaans):

In Chili is het risico op aardbevingen groot. In de kustgebieden kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen. Lees meer over aardbevingen in Chili op de website van Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Aardbevingen

In Chili is het risico op aardbevingen groot. In de kustgebieden kunnen na aardbevingen tsunami’s (vloedgolven) voorkomen. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).

Vulkanen

Er zijn meer dan 500 actieve vulkanen in Chili. Lees informatie over vulkanen op de website van de Chileense overheid (informatie in het Spaans).

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Chili is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie. Of lees actuele informatie over natuurgeweld op de website van de Chileense overheid (informatie in het Spaans).

In de volgende regio’s van Chili liggen mijnenvelden:

  • regio’s I, II en XV (het grensgebied met Peru en Bolivia)
  • regio XII (de meest zuidelijke regio)

Mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Maar soms zijn borden en hekken verdwenen. Vraag de lokale autoriteiten of er landmijnen liggen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden.

In Chili zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Chili? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 133
  • Ambulance: 131
  • Brandweer: 132

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Chili en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Chili en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Chili

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Santiago.

Hoe bereid ik mijn reis naar Chili voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Chili is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want een medische behandeling in een privé kliniek is duur.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Chili te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.
  • Bij binnenkomst in Chili krijgt u een stempel in uw paspoort. Ook krijgt u een toeristenkaart. Zonder de stempel en de kaart kunt u problemen krijgen bij vertrek uit het land.
  • Heeft u de Nederlandse en Chileense nationaliteit? Dan moet u bij aankomst in en vertrek hetzelfde paspoort gebruiken. Gaat u voor langere tijd naar Chili? Reis dan met uw Chileense paspoort.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Chili blijft:

  • Blijft u 90 dagen of korter in Chili? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Blijft u langer dan 90 dagen in Chili? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u misschien een visum nodig.

Neem contact op met de Chileense ambassade in Den Haag of het Chileense consulaat in Amsterdam (informatie in het Engels) voor meer informatie over visa.

Reizen met kinderen

  • Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor een reis naar Chili. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
  • Minderjarige kinderen die alleen, met 1 ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, moeten hiervoor toestemming vragen aan de Chileense autoriteiten. U kunt een toestemmingsverklaring laten opstellen en legaliseren bij een notaris in Chili. Neem contact op met het Chileense consulaat in Amsterdam voor meer informatie (informatie in het Spaans).
  • Nederlandse kinderen die in Chili geboren zijn, moeten een Chileens paspoort gebruiken bij vertrek uit het land.

Inreisregels

Lees welke inreisregels er nog meer zijn voor Chili op de website van het Chileense toerismebureau (informatie in het Engels).

Voor Paaseiland (Rapa Nui) moet u voor vertrek online een formulier invullen op de website van de Chileense overheid (informatie in het Engels). Lees meer over reizen naar Paaseiland op de website van de Chileense overheid (informatie in het Engels).

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Chili. Een internationaal rijbewijs wordt aangeraden. Lees meer over rijden in Chili op de website van de ANWB.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Chili op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Chili?

Check wat u mag meenemen naar Chili op de website van IATA (informatie in het Engels).

Neemt u plantaardige of dierlijke producten mee? Bij aankomst in Chili moet u dit aangeven met een formulier van de douane (informatie in het Spaans). Doet u dit niet, dan krijgt u een boete. Bekijk welke producten u mag meenemen op de website van het Servicio Agricola y Ganadero (informatie in het Spaans).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Chili mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?