NederlandWereldwijd

Reisadvies Filipijnen

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar de Filipijnen? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 25-11-2024
Nog steeds geldig op: 21-12-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het westelijke deel van het eiland Mindanao, de Sulu-eilanden en een aantal gebieden met vulkanen. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van de Filipijnen geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u op de Filipijnen of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Filipijnen

Welke veiligheidsrisico's zijn er op de Filipijnen?

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:

  • Het westelijke deel van het eiland Mindanao: de regio’s Zamboanga-Schiereiland, Noord- Mindanao (provincies Misamis Occidental, Lanao del Norte), Soccsksargen en de Autonomous Region in Muslim Mindanao, ARMM.
    In deze gebieden plegen terroristische groeperingen en rebellen regelmatig aanslagen. Hierbij vallen soms burgerslachtoffers. Ook komen (zelfmoord)aanslagen voor, gericht tegen het leger en de politie.
  • De Sulu-archipel (eilandengroep Basilan, Sulu en Tawi Tawi). Dit zijn de eilanden in de Suluzee tussen Zamboanga en Borneo.
    Hier plegen rebellen en terroristische groeperingen zoals Abu Sayyaf regelmatig bomaanslagen. Er is een hoog risico op ontvoering en executie van buitenlanders.
  • De territoriale wateren van de Suluzee tussen Zamboanga-Schiereiland, de eilandengroep Basilan, Sulu, Tawi Tawi, het eiland Palawan en de oostkust van Maleisië. Kleurcode rood geldt niet voor de Tubbataha-riffen, ten oosten van Palawan.
    Op de Suluzee zijn piraten actief en komen ontvoeringen voor. Reis niet door de Filipijnse territoriale wateren van de Suluzee.
  • Het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal.
    De actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal kunnen plotseling uitbarsten. Hier zijn veiligheidszones ingesteld. In deze zones mag u niet komen. Lees meer onder Natuurgeweld.

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van de Filipijnen is geel. Lees verder in het reisadvies met welke andere risico’s u te maken kunt krijgen.

Op de Filipijnen is er risico op een terroristische aanslag. In het oostelijke gedeelte van het eiland Mindanao kunnen gevechten voorkomen. Vooral op het platteland en in afgelegen gebieden. Hier worden ook terroristische aanslagen gepleegd. Vraag na wat de actuele veiligheidssituatie is, bijvoorbeeld bij uw hotel. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Zakkenrollers en diefstal

Houd op de Filipijnen rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Bedrog

Wees alert op mensen die u iets proberen te verkopen. U kunt het slachtoffer worden van oplichters die sieraden en namaakproducten verkopen.

Berovingen

Soms worden buitenlanders gedrogeerd in bars en taxi’s en daarna beroofd. Neem alleen een geregistreerde taxi met een taximeter. Let ook goed op uw spullen in particuliere busjes.

Gewapende overvallen en ontvoeringen

Op zee zijn piraten actief en komen gewapende overvallen en ontvoeringen voor. Vooral in en rond de Suluzee en de Celebeszee. Wees extra voorzichtig als u tussen de eilanden vaart of naar duikplekken gaat. Het risico op ontvoering is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag op de Filipijnen geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Ook als het kleine hoeveelheden zijn. Dit geldt ook voor softdrugs. Op de Filipijnen zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Voor het meenemen van 1 xtc-pil krijgt u bijvoorbeeld al een levenslange gevangenisstraf.

Zorg ervoor dat u geen drugs in uw bezit hebt. Ook niet ongewild. Houd uw bagage altijd goed in de gaten.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar de Filipijnen reizen? De bevolking is over het algemeen tolerant en vooruitstrevend als het gaat om lhbtiq+-rechten. Wel wordt lichamelijk contact in het openbaar soms gezien als een ‘ernstig schandaal’. U kunt hiervoor een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Identificatieplicht

Op de Filipijnen moet iedereen van 16 jaar en ouder zich altijd kunnen identificeren. Draag altijd uw paspoort bij u met daarin uw geldige visum of inreisstempel van de immigratiedienst. Heeft u geen geldig paspoort bij u? Dan bent u strafbaar.

Prostitutie

Seks in ruil voor geld is op de Filipijnen verboden. Er staan zware straffen op prostitutie.

Seks met minderjarigen

U mag op de Filipijnen geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U kunt hiervoor gevangenisstraf krijgen. Voor kindermisbruik wordt vaak levenslange gevangenisstraf gegeven. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn. De Nederlandse politie werkt nauw samen met de Filipijnse politie om kindermisbruik tegen te gaan.

U kunt ook beschuldigd worden van kindermisbruik of kinderhandel als u in gezelschap bent van kinderen van 12 jaar en jonger. Of kinderen die minimaal 10 jaar jonger zijn dan u, maar geen familie van u zijn.

Belediging

Respecteer de Filipijnse nationale symbolen, zoals de Filipijnse vlag. Beledigingen worden direct bestraft met een gevangenisstraf.

Omstandigheden gevangenissen

De omstandigheden in de Filipijnse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen. Ook voor kleine overtredingen kunt u lange tijd worden opgesloten in voorarrest voordat u het land uitgezet wordt. Dit kan meerdere maanden tot zelfs jaren duren.

Tropische stormen

Tussen juni en november komen op de Filipijnen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor. Door zware regenval en stormvloeden kan hierdoor schade ontstaan. Vooral in de kustgebieden. Lees informatie over de weersomstandigheden op de Filipijnen op de volgende websites (informatie in het Engels):

Aardbevingen en aardverschuivingen

De Filipijnen liggen in een aardbevingsgevoelig gebied. Er is kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami's. Lees informatie over aardbevingen op de volgende websites (informatie in het Engels):

Actieve vulkanen

Er zijn actieve vulkanen op de Filipijnen die plotseling kunnen uitbarsten. Voor een aantal van deze vulkanen is een veiligheidszones ingesteld van 2-6 kilometer rondom de vulkaan. In die zones mag u niet komen. Dit geldt voor de volgende vulkanen:

  • Bulusan(provincie Sorsogon)
  • Kanlaon (op Negros Island)
  • Mayon (provincie Albay)
  • Taal (60 kilometer ten zuiden van Manilla)

Bekijk de situatie bij de actieve vulkanen op de website van het Philippine Institute of Volcanology and Seismology (PHIVOLCS) (informatie in het Engels). Bent u in de buurt van een vulkaan tijdens een uitbarsting? Houd er rekening mee dat vliegverkeer niet mogelijk is.

Door vulkanisch as kan de luchtkwaliteit slecht zijn. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Draag een mondmasker ter bescherming.

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

Krijgt u op de Filipijnen te maken met natuurgeweld?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Op de Filipijnen komen demonstraties voor. Hierbij kan geweld ontstaan. Buitenlanders die deelnemen aan demonstraties, protesten of politieke bijeenkomsten kunnen het land uitgezet worden. Zij verliezen dan ook hun visum of verblijfsvergunning.

Vermijd demonstraties en samenscholingen. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Wegverkeer

Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Bestuurders houden zich niet aan de verkeersregels. Het risico op een ongeval is groot. Bent u het chaotische wegverkeer niet gewend? Rijd dan niet zelf. Of let extra goed op. Vooral in de buurt van motoren en scooters. Rijd niet in het donker of bij slecht weer. De wegen op de Filipijnen zijn meestal slecht onderhouden. Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht altijd op de politie.

Veerboten

Op de Filipijnen gebeuren regelmatig ongelukken met veerboten. Veel veerboten zijn slecht onderhouden en voldoen niet aan de veiligheidsnormen zoals die in Nederland gelden. Vaak zijn er geen reddingsvesten en andere veiligheidsuitrusting aan boord. Veerboten zijn vaak overvol en bij slecht weer is de kans op een ongeluk extra groot.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig op de Filipijnen? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (ambulance en brandweer): 911
  • Politie: 117

Nood- of crisissituatie

  • Bent u op de Filipijnen en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u op de Filipijnen en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade op de Filipijnen

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Manilla.

Hoe bereid ik mijn reis naar de Filipijnen voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar de Filipijnen is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg buiten de grote steden is beperkt. Particuliere ziekenhuizen in de grote steden bieden goede medische zorg. De behandeling kan duur zijn. Houd er rekening mee dat de meeste ziekenhuizen een vooruitbetaling of een betalingsgarantie vragen voordat zij u hulp verlenen.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen, zoals duiken? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar de Filipijnen te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u op de Filipijnen blijft:

  • Blijft u 30 dagen of korter op de Filipijnen? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Blijft u langer dan 30 dagen op de Filipijnen? En reist u met een Nederlands paspoort Dan heeft u een visum nodig. Vraag een visum aan via de Filipijnse ambassade in Den Haag (informatie in het Engels).
  • Wilt u langer blijven? Vraag op tijd een verlenging van uw visum aan bij het Immigratiekantoor (Bureau of Immigration). Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. Lees meer over het verlengen van uw visum op de website van de Filipijnse immigratiedienst (informatie in het Engels).
  • Bent u langer dan 6 maanden op de Filipijnen geweest? Om het land te verlaten heeft u een (ECC) nodig. Lees meer over ECC op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).

Registratie

Alle reizigers zijn verplicht zich binnen 72 uur voor vertrek naar en van de Filipijnen te registreren op het E-Travel-portaal (Electronic Travel Declaration System) (informatie in het Engels). Deze registratie is gratis. Na registratie krijgt u een QR-code. Deze code laat u bij de heen- en de terugreis zien aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar de Filipijnen. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Op de Filipijnen is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Een internationaal rijbewijs is maximaal 90 dagen geldig. Blijft u langer dan 90 dagen? Dan moet u uw rijbewijs om laten zetten naar een Filipijns rijbewijs.
Lees meer over rijden op de Filipijnen op de website van de ANWB. Lees meer over het Filipijnse rijbewijs op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar de Filipijnen?

Check wat u mag meenemen naar de Filipijnen op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit de Filipijnen mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?