NederlandWereldwijd

Reisadvies Gambia

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Gambia? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 05-09-2024
Nog steeds geldig op: 21-11-2024

In het kort

  • In verschillende Afrikaanse landen is er een uitbraak van het mpox-virus (apenpokken). Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Gambia is geel. U kunt erheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Gambia of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Gambia

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Gamiba?

Apenpokkenvirus (Mpox)

In verschillende Afrikaanse landen is er een uitbraak van het mpox-virus (apenpokken). Lees wat u kunt doen om besmetting te voorkomen op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Lees meer over mpox op de website van het RIVM.

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Gambia?

Zakkenrollers, diefstal en oplichting

Houd in Gambia rekening met zakkenrollers, diefstal en oplichters. Vooral in steden en toeristische gebieden. Toeristen zijn vaak het doelwit. Wees waakzaam als u verlaten stranden, markten of drukke evenementen bezoekt. Ook diefstal uit hotelkamers komt voor.

‘Hulp’ van jonge mannen

Wordt u benaderd door een jonge man? Bijvoorbeeld om hulp aan te bieden of uw gids te zijn? Let op dat u niet wordt opgelicht. Vooral op stranden zijn deze jonge mannen actief.

Let ook op als u een excursie naar Senegal krijgt aangeboden. Immigratieprocedures worden vaak niet goed gevolgd. U kunt hierdoor in de problemen komen. Wees beleefd maar duidelijk en weiger ongewenste hulp.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Gambia geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Gambia zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.

Fotografie

Het is in Gambia verboden om foto’s of opnames te maken van overheidsgebouwen en militaire installaties. U kunt problemen krijgen met de autoriteiten als u dat toch doet.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Gambia reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. En ook met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Seks met minderjarigen

U mag in Gambia geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

De omstandigheden in de Gambiaanse gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.

Doodstraf

Sinds 2018 geldt er in Gambia een uitstel op de uitvoering van de doodstraf. Toch staat de doodstraf officieel nog altijd op een aantal misdaden. Bijvoorbeeld voor moord, verraad, mensenhandel en brandstichting.

Overstromingen

Tussen juni en oktober komen in Gambia hevige regenbuien en overstromingen voor. Reist u in deze periode? De wegen kunnen onbegaanbaar zijn. Houd hier rekening mee als u door het binnenland of over onverharde wegen reist.

In Gambia zijn soms demonstraties, bijvoorbeeld in periodes van verkiezingen. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Wegverkeer

Het verkeer in Gambia is onveilig. Dat komt door de slechte staat van de wegen en voertuigen. Ook houdt niet iedereen zich aan de verkeersregels. Rijd niet zelf in Gambia als u niet gewend bent om hier te rijden.

Bootvervoer

Reist u over de Gambia-rivier? Er zijn veel kleine privé-bootjes (pirogues, houten uitgeholde kano’s). Deze boten zijn niet altijd betrouwbaar en veilig. Controleer of er reddingsvesten aan boord zijn.

Bij de veerboot tussen Banjul en Barra kan het erg druk zijn. De veiligheidsmaatregelen voldoen niet aan de Europese normen. Gebruik deze veerboot zeker niet als het donker is.

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Gambia? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer (politie): 117
  • Ambulance: 118
  • Brandweer: 119

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Gambia en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Geen Nederlandse ambassade in Gambia

Er is geen Nederlandse ambassade in Gambia. Neem in geval van nood contact op met de Nederlandse ambassade in Dakar, Senegal.

In een noodgeval kunt u ook terecht bij de honorair consul van Nederland in Brusubi, Banjul.

Hoe bereid ik mijn reis naar Gambia voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Gambia is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Gambia te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Gambia blijft:

Neem contact op met de ambassade van Gambia in Brussel voor meer informatie over visa.

Veiligheidstoeslag

Houd er rekening mee dat u bij aankomst én vertrek op de luchthaven Banjul International Airport een veiligheidstoeslag (security tax) moet betalen van EUR 20, USD 20 of 1.000 Dalasis (GMD) per persoon. Deze toeslag moet u contant betalen.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Gambia. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is in Gambia geldig tot 3 maanden na aankomst. Daarna moet u een internationaal rijbewijs of Gambiaans rijbewijs aanvragen via de afdeling licentieverlening van de politie van Gambia (informatie in het Engels). Lees meer over rijden in Gambia op de website van de ANWB.

Reisvaccinaties

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Gambia op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gele koorts

  • Reist u vanuit een land waar gele koorts heerst? Dan moet u een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts laten zien als u naar Gambia reist.
  • Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
  • Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Gambia?

Check wat u mag meenemen naar Gambia op de website van IATA (informatie in het Engels).

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Gambia mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?