Reisadvies Ghana
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-11-2024
In het kort
- Eind 2024 zijn er verkiezingen in Ghana. Er kunnen demonstraties en protesten ontstaan. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor de gebieden in het noorden en noordwesten van Ghana die grenzen aan Burkina Faso. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Ghana geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Ghana?
Eind 2024 zijn er verkiezingen in Ghana. Rond deze verkiezingen kunnen er in het hele land demonstraties en protesten ontstaan. Demonstraties verlopen meestal rustig, maar kunnen soms gewelddadig worden.
Reist u naar Ghana in de periode rond de verkiezingen? Vermijd samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor de gebieden in het noorden en noordwesten van Ghana die grenzen aan Burkina Faso geldt kleurcode oranje.
De Ghanese overheid waarschuwt voor een verhoogde terroristische dreiging in het noordelijke en noordwestelijke grensgebied. De waarschuwing geldt voor de strook van ongeveer 30 kilometer tot de grens met Burkina Faso. Dit gebied is onveilig. Verschillende bevolkingsgroepen zijn met elkaar in conflict en gebruiken hierbij geweld. Ook het risico op ontvoeringen is hier groot.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Ghana is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In heel Ghana bestaat de kans op aanslagen door terroristische groepen. Dit zijn groepen die banden hebben met Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), Islamitische Staat van Libië en Islamitische Staat West-Afrika (ISWA). Vooral in de noordelijke grensgebieden.
Deze groepen hebben aanslagen gepleegd op veiligheidstroepen en burgers in Burkina Faso, Mali, Benin en Togo. Ook in Ghana kan een aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Berovingen en seksueel geweld
In Ghana komen berovingen, gewapende overvallen en seksueel geweld voor. U kunt beter niet na zonsondergang reizen. De kans op een overal is dan groter. Reist u toch in de avond? Stop dan niet onderweg.
Ontvoeringen
In Ghana komen af en toe ontvoeringen voor. Ook buitenlanders zijn slachtoffer. Let op in het verkeer en in de omgeving van uw accommodatie. Houd autodeuren onderweg altijd op slot. Reist u met een taxi? Wijs de chauffeur erop dat de deuren op slot moeten.
Love scams en afpersing
Pas op voor ‘love scams’. Op datingsites en datingapps zijn veel oplichters actief. Maak nooit geld over aan iemand die u niet kent. Voor lhbtiq+ personen en mensen die het land niet goed kennen is er een risico op afpersing. Soms is de politie hierbij betrokken.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Ghana geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Ghana zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Ghana reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. En ook met discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn wettelijk verboden. Hiervoor kan de overheid een gevangenisstraf opleggen.
Op 28 februari 2024 heeft het Ghanese parlement een wetsvoorstel goedgekeurd dat het strafbaar maakt om u als lhbtiq+ persoon te identificeren. De wet is nog niet van kracht.
Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Fotograferen
Maak geen foto’s van personen in uniform, vliegvelden en militaire objecten. U kunt een boete krijgen, of een zwaardere straf.
Seks met minderjarigen
U mag in Ghana geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
De omstandigheden in de Ghanese gevangenissen zijn slecht. Het kan lang duren voordat zaken voor de rechter komen.
Overstromingen
Reist u in Ghana tussen maart en oktober? In die periode kunnen er tropische regenbuien en overstromingen voorkomen. Lees informatie over tropische regenbuien op de website van Tropical Storm Risk (informatie in het Engels).
Aardschokken
Er kunnen in Ghana aardschokken voorkomen. Lees informatie over aardschokken op de website van het USGS Earthquakes Hazards Program (informatie in het Engels).
Woestijnwind Harmattan
Tussen november en maart heeft Ghana te maken met de Harmattan. Deze wind waait vanuit de Sahara en verspreidt het meegevoerde zand soms duizenden kilometers verder. Er ontstaat extreme luchtvervuiling. De Harmattan kan ademhalingsproblemen en irritatie aan de ogen veroorzaken.
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
Is er natuurgeweld op het moment dat u in Ghana bent?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Ghana zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Ghana? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer (politie): 191
- Ambulance: 193
- Brandweer: 192
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Ghana en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Ghana en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Ghana
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Accra.
Hoe bereid ik mijn reis naar Ghana voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Ghana is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg is redelijk goed. Maar particuliere ziekenhuizen kunnen hoge bedragen vragen voor een behandeling.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Ghana te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in het land.
Visum
U heeft een visum nodig voor Ghana als u met een Nederlands paspoort reist. Neem contact op met de ambassade van Ghana in Den Haag voor meer informatie over visa.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Ghana. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Ghana is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Ghana op de website van de ANWB.
Reisvaccinaties
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Ghana op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
- Een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als u naar Ghana reist.
- Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
- Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Ghana.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Ghana?
Check wat u mag meenemen naar Ghana op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Ghana mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?