Reisadvies India
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 09-01-2025
In het kort
- De kleurcode van het reisadvies van India is rood voor de regio’s Ladakh, Jammu, Aksai Chin en Kasjmir, voor de deelstaat Manipur en voor de grensgebieden tussen India en Pakistan. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen India en Myanmar, Bangladesh en China, en voor de deelstaten Mizoram, Nagaland en Chhattisgarh, en voor gebieden in de deelstaten Jharkhand, Odisha, West-Bengalen, Andhra Pradesh en Maharashtra. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
- Voor de rest van India geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in India?
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Kleurcode rood geldt voor:
- Het deel van Kasjmir dat door Pakistan wordt bestuurd
In dit gebied tussen India en Pakistan beschieten militairen van het Indiase en Pakistaanse leger elkaar regelmatig. - De regio
Aksai Chin die door China wordt bestuurd
In dit gebied tussen India en China beschieten militairen van het Indiase en Chinese leger elkaar regelmatig. - De regio Jammu en Kasjmir,
inclusief de steden Jammu en Srinagar
In deze regio is er dreiging gericht op de Indiase regering. Er is zware beveiliging. Veiligheidstroepen in de Kasjmirvallei voeren hier gewelddadige operaties uit. Hierbij vallen regelmatig doden en zwaargewonden. Autoriteiten stellen regelmatig een avondklok en andere beperkingen in, of heffen deze juist op. - De regio Ladakh, inclusief de
Siachen-gletsjer (behalve de stad Leh en het gebied ten zuiden
daarvan)
Schakel een lokale gids in als u buiten de stad Leh reist. Reis niet over of verder dan de Khardung La-weg in het noorden van de stad Leh. - De deelstaat Manipur
In deze deelstaat is veel onrust. Dit heeft te maken met de gevechten tussen bevolkingsgroepen die in 2023 plaatsvonden, waarbij honderden doden en gewonden vielen. - Het grensgebied tussen India en
Pakistan (behalve de grensovergang Attari/Wagah)
Op de grens tussen India en Pakistan ontbreekt soms markering, zoals bij de Tharwoestijn en andere delen van de deelstaten Rajasthan en Gujarat. Dichtbij deze grens komen is levensgevaarlijk. Er zijn militanten en terroristen actief. Blijf minimaal 20 kilometer van de grens vandaan. Steekt u de grens per ongeluk over? Dan wordt u gearresteerd en gevangengezet. De kans is groot dat u jaren moet wachten voordat een rechtbank uw zaak behandelt.
De grensovergang Attari/Wagah kunt u vanuit Amritsar veilig via de weg bereiken.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Kleurcode oranje geldt voor:
- Het grensgebied tussen India en Myanmar
In dit grensgebied zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelbendes. Reis hier alleen naartoe als u een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken. - Het grensgebied tussen India en Bangladesh
In dit grensgebied in de deelstaten Tripura, Assam en Meghalaya zijn regelmatig gevechten tussen het leger, rebellengroepen en smokkelbendes. Reis hier alleen naartoe als u een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken. - Het
grensgebied tussen India en China
Reis alleen naar dit grensgebied in de deelstaten Himachal Pradesh, Uttarakhand, Arunachal Pradesh en Sikkim als een vergunning heeft van het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken. - De deelstaten Mizoram
en Nagaland
In deze deelstaten in het noordoosten van India zijn veel vluchtelingen uit Myanmar. De kans op spanningen en conflicten is groot. - De deelstaat Chhattisgarh
In deze deelstaat in het centrum van India strijden rebellengroepen tegen het leger en de politie. Vooral ten zuiden van de stad Kanker en in de grensgebieden in de deelstaten Jharkhand en Odisha. In Chhattisgarh zijn regelmatig aanslagen op openbare plekken. Zoals markten, gemeentehuizen, politiebureaus, westerse bedrijven en hotels, toeristische plekken en religieuze of politieke bijeenkomsten. De aanslagen zijn vooral gericht op buitenlanders. - Gebieden buiten de steden in een aantal
deelstaten
Rebellengroepen zijn actief buiten steden in de volgende deelstaten:- het noorden en noordoosten van Bihar
- het oosten van Jharkhand
- het uiterste westen en zuidwesten van Odisha
- het uiterste westen van West-Bengalen
- het uiterste noorden van Andhra Pradesh
- het uiterste oosten van Maharashtra
De rebellen uit de jungles en het platteland plegen aanslagen op politie, veiligheidstroepen en ambtenaren. Burgers en buitenlanders zijn geen doelwit, maar kunnen wel slachtoffer zijn. Hier bestaat ook het risico op ontvoering en afpersing. De gebieden waar de rebellengroepen actief zijn veranderen soms.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van India is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In India is geen acute dreiging van terrorisme. Maar net zoals in veel andere landen, kan ook hier een terroristische aanslag plaatsvinden.
Wees alert op drukke plaatsen, vooral in aanloop naar en op nationale feestdagen. Zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheidsdag (15 augustus), Diwali (meestal in oktober of november) en Eid (datum wisselt). Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Zakkenrollers en diefstal
Houd in India rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke toeristische plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. Gebruik na zonsondergang geen openbaar vervoer, taxi’s of riksja’s. En ga niet na zonsondergang de straat op in een gebied dat u niet kent.
Drogeren
In Indiase bars en taxi’s bestaat het risico dat u wordt gedrogeerd en daarna beroofd. Neem geen drank of eten aan van een vreemde en wees alert.
Geweld tegen vrouwen
Reist u als vrouw door India? Wees extra voorzichtig, ook als u in een groep reist. Seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen komt in India vaak voor. Bedek uw schouders, armen en benen. Vermijd afgelegen plaatsen op elk moment van de dag. En loop na zonsondergang niet alleen over straat. Reis niet alleen met het openbaar vervoer of een taxi.
Oplichting
Oplichting via internet, e-mail en datingsites komt veel voor in en vanuit India. Ga niet in op voorstellen of betalingen in en vanuit India.
De kans op oplichting bij taxi’s is groot. Gebruik alleen prepaid taxi’s, zoals Uber of Ola. Deze taxi’s kunt u bestellen via een app op uw smartphone die gekoppeld is aan uw creditcard.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Alcohol
Alcohol bezitten of drinken is verboden in de volgende deelstaten of gebieden:
- Bihar
- Gujarat
- Mizoram
- Lakshadweep
- Manipur
- Nagaland
Drinkt u hier alcohol of heeft u alcohol op zak? Dan kunt u gearresteerd worden en een gevangenisstraf krijgen van 5 tot 10 jaar. Bent u ergens anders in India? Drink geen alcohol op openbare plaatsen, zoals parken. Dit is strafbaar.
Drugs
U mag in India geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In India zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. U kunt een hoge boete of een gevangenisstraf krijgen.
Foto’s en video’s maken
Maak in India geen foto’s en video’s in metro’s of van vliegvelden, politieposten, legerposten en energiecentrales. Dit is verboden. Zelfs als u hiervan onbedoeld een foto of video maakt, kunt u gearresteerd worden.
Intimiteit
Toon geen intimiteit in het openbaar. Ook niet als het voor u onschuldig lijkt. In India kan dit tot heftige reacties leiden.
Pas op voor ‘technische verkrachting’, oftewel ‘technical rape’. Hiervan is sprake als een vrouw een man aanklaagt voor het verbreken van huwelijksbeloftes. Of als de vrouw een ander beeld heeft van de aard en de toekomst van de relatie dan de man. De juridische afhandeling na een beschuldiging van technische verkrachting kan jaren duren. Ondertussen mag u als verdachte het land niet verlaten.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar India reizen? Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn wettelijk toegestaan in India. Maar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet. U kunt te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Seks met minderjarigen
U mag in India geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
De omstandigheden in de Indiase gevangenissen zijn slecht. Het kan heel lang duren voordat zaken voor de rechter komen.
Dierenhandel
U mag in India geen beschermde wilde dieren kopen, verkopen, doden en vangen zonder vergunning. U kunt hiervoor gevangenisstraf en een hoge boete krijgen.
Aardbevingen
In India kunnen aardbevingen voorkomen. Vooral in het noorden en noordoosten bij de Himalaya. Aardbevingen kunnen aardverschuivingen veroorzaken.
Moesson
In India zorgt de moesson voor veel regen. Hierdoor kunnen aardverschuivingen en modderstromen ontstaan die straten en wegen beschadigen of onbegaanbaar maken. Op deze plekken en momenten is de kans op hevige regenval het grootst:
- tussen eind mei en oktober in het oosten en zuidoosten
- tussen eind juni en oktober in de hoofdstad New Delhi
- tussen eind juli en oktober in het noorden en noordwesten
Orkanen en cyclonen
Tussen september en december komen in India cyclonen, orkanen en tyfoons voor. Vooral aan de oostkust. Zware regenval en stormvloeden kunnen overstromingen en schade veroorzaken. In de deelstaat Jharkhand komen overstromingen voor als gevolg van cyclonen in de Golf van Bengalen of doordat de rivier de Ganges overloopt.
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
In India is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Check de weerswaarschuwingen op de website van het India Meteorological Department (informatie in het Engels).
In India zijn regelmatig demonstraties. Daarbij kan geweld ontstaan. De kans dat lokale autoriteiten bepaalde wegen afsluiten is dan groot. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. En houd rekening met langere reistijden bij wegblokkades. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Het verkeer in India is druk en chaotisch. Er komen jaarlijks veel ernstige en dodelijke ongelukken voor. Het gedrag van weggebruikers is onvoorspelbaar, vooral dat van motor- en scooterrijders.
Rijd alleen in India als u vertrouwd bent met de verkeersregels en het gedrag van weggebruikers. En wees alert op koeien die vrij rondlopen op de weg. Lees meer over rijden in India op de website van de ANWB.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in India? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112
- Toeristenpolitie (alleen bereikbaar in New Delhi): 8750871111
- Indian’s Woman Helpline Number (bij geweld tegen vrouwen): 1091
- Ambulance: 102
- Brandweer: 101
Nood- of crisissituatie
- Bent u in India en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in India en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in India
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade en consulaten-generaal in India.
Hoe bereid ik mijn reis naar India voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar India is een goede reisverzekering extra belangrijk. De gezondheidszorg in grote delen van het land is onvoldoende. Bij ernstige ziekte moet u mogelijk naar een privékliniek worden overgebracht. Deze klinieken zijn duur en vragen vaak een hoge aanbetaling voordat uw behandeling start.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Of klimmen in de Indiase bergen? Sluit een extra verzekering af. Houd er rekening mee dat commerciële reddingsdiensten u niet kunnen helpen als u boven 3.000 meter bent. In sommige gebieden mag alleen de Indiase luchtmacht een reddingsoperatie uitvoeren. Daardoor kan het langer duren voordat ze u bereiken.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar India te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in India.
- Uw paspoort moet een MRZ (Machine Readable Zone) hebben om het te kunnen uitlezen.
Visum
U heeft een elektronisch visum nodig voor India als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan via de website van de Indiase overheid (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar India. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Vergunning voor beschermde of afgeschermde gebieden
Wilt u in India een beschermd of afgeschermd gebied bezoeken? Dan heeft u een vergunning nodig. Deze vergunning heet een Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP). Vraag een Protected of Restricted Area Permit aan bij het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels). De aanvraag duurt minimaal 6 weken.
Vergunning voor bergtochten
Voor sommige bergbeklimmingen en trektochten in de bergen van India heeft u een vergunning nodig. Neem vooraf contact op met de Indian Mountaineering Foundation (informatie in het Engels) of een reisbureau om te vragen voor welke gebieden dit nodig is. Reis met een gids die het gebied goed kent.
Rijbewijs
In India is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in India op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor India op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, hondsdolheid (rabiës).
- In de bergen kunt u last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar India.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
- In India zijn medicijnen van goede kwaliteit niet overal verkrijgbaar. Vooral in kleine apotheken worden vaak namaakproducten verkocht in plaats van echte medicijnen. De apotheken van de grote privéklinieken hebben wel betrouwbare geneesmiddelen.
Wat mag ik meenemen naar India?
Het is verboden om de volgende voorwerpen mee te nemen naar India:
- drones
- e-sigaretten
- gps-trackers (voor de navigatie tijdens wandeltochten of om zoekgeraakte spullen terug te vinden, bijvoorbeeld van Garmin)
- satelliettelefoons
Neemt u deze voorwerpen toch mee? Dan worden deze spullen in beslag genomen en wordt u gearresteerd.
U mag ook geen Indiase roepies meenemen naar India. Contant geld in een andere valuta meenemen mag wel. U kunt dit in India omwisselen voor roepies.
Om de volgende apparaten te gebruiken in India heeft u toestemming nodig:
- camera’s (behalve smartphones)
- filmapparaten (behalve smartphones en action cams van bijvoorbeeld GoPro)
- opnameapparaten
- radiotransmitters
- verrekijkers
Vraag bij de ambassade van India in Den Haag of u deze apparaten mag gebruiken (informatie in het Engels).
Check wat u mag meenemen naar India op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit India mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?