NederlandWereldwijd

Reisadvies Mexico

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reist u naar Mexico? Lees welke veiligheidsrisico’s er zijn, wat u kunt doen in geval van nood, en hoe u zich voorbereidt op uw reis.
Laatst gewijzigd op: 19-12-2024
Nog steeds geldig op: 21-12-2024

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor de actieve vulkanen Popocatépetl en Colima. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Kleurcode oranje geldt voor het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten, en voor het zuidelijke grensgebied tussen de deelstaat Chiapas en Guatemala. Daarnaast voor de deelstaat Zacatecas en grote delen van de deelstaten Sinaloa, Tamaulipas, Colima, Michoacán, Guerrero, Guanajuato en Colima. En ook voor de weg tussen San Cristobal en Palenque. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. 
  • Voor de rest van Mexico geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Mexico of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.
Kaart bij reisadvies Mexico

Welke veiligheidsrisico's zijn er in Mexico?

Rood: niet reizen

Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende vulkanen geldt kleurcode rood:

  • de Popocatépetl
  • de Colima

Deze vulkanen zijn actief en kunnen onverwachts uitbarsten. Een gebied van 5 kilometer rond de vulkanen is afgesloten. Lees meer onder Natuurgeweld.

Oranje: alleen noodzakelijk reizen

Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.

Voor de volgende gebieden geldt kleurcode oranje:

  • Het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten, inclusief alle grenssteden.
  • De deelstaat Zacatecas.
  • De deelstaat Tamaulipas, behalve de steden Tampico en Altamira. Reis naar deze steden alleen met het vliegtuig.
  • De deelstaat Guerrero, inclusief de stad Acapulco, maar behalve de steden Ixtapa, Zihuatanejo en Taxco. Reis naar deze steden alleen met het vliegtuig.
  • De deelstaat Colima, behalve de stad Manzanillo.
  • De deelstaat Sinaloa, behalve de stad Mazatlán en de toeristische spoorlijn CHEPE tussen de steden Los Mochis en Chihuahua. Reis naar Mazatlán alleen met het vliegtuig.
  • Het zuidelijk deel van deelstaat Guanajuato, inclusief de steden Celaya, Salamanca en Irapuato en omgeving.
  • De deelstaat Michoacán, behalve de stad Morelia. Reis naar Morelia bij voorkeur met het vliegtuig. Reist u met de auto? Neem alleen tolwegen.
  • De weg tussen de steden San Cristobal en Palenque (route 199).
  • Het zuidelijke grensgebied tussen de deelstaat Chiapas en Guatemala (met de routes 307 en 190). Behalve de grensovergang bij Tapachula (daarvoor geldt kleurcode geel). 

In deze gebieden zijn gewelddadige conflicten tussen drugsbendes en criminele organisaties. De Mexicaanse overheid treedt hard op. Jaarlijks vallen tientallen slachtoffers door geweld.
Het geweld is meestal niet gericht tegen buitenlanders. Maar u kunt onbedoeld betrokken raken, bijvoorbeeld bij een schietpartij. 

Ook bedreigingen en ontvoeringen van buitenlanders komen voor. Op route 199 tussen San Cristobal en Palenque, vooral bij het dorp Ocosingo, komt ontvoering van toeristen(busjes) voor. 

Geel: let op, er zijn risico’s

U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.

De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Mexico is geel. Hieronder vallen onder andere onderstaande gebieden.

Mexico-Stad en omgeving:

  • Toeristische plekken waar veel winkels zijn en waar de Metrobus rijdt, zijn relatief veilig (Centro, Juárez, Roma, Condesa, Polanco, Lomas en Coyoacán).
  • Vermijd wijken ten noorden van het historisch centrum ‘Zocalo’ (‘colonias’ zoals Tepito, Lagunilla en Morelos).

Deelstaat Baja California:

  • Houd rekening met diefstal en berovingen. Vooral in gebieden waar veel toeristen zijn.

Deelstaten Quintana Roo (Cancun, Playa del Carmen, Tulum en Riviera Maya), Yucatán en Campeche:

  • Deze gebieden zijn relatief veilig.
  • Houd rekening met overvallen en berovingen, vooral op plaatsen waar toeristen zijn. Ook in (lijn)bussen.

Deelstaat Chiapas:

  • Bendes hebben ‘eigen gebieden’ in deze deelstaat. Reis hier bij voorkeur in een groep of met reisbegeleiding. In de dorpen in Chiapas is de kans op beroving groot. De grensovergang bij Tapachula is relatief veilig. 
  • Houd tussen Palenque en San Cristobal de las Casas in het verkeer rekening met overvallen en diefstal. Reis alleen via route 199 als dat noodzakelijk is. Kies tussen deze steden bij voorkeur een alternatieve reisroute. Ook in de toeristische delen van dit gebied is veel geweld tussen bendes. Vermijd na zonsondergang de omgeving van San Cristobal de las Casas.

Deelstaten Guanajuato, Chihuahua, Durango, Veracruz en Coahuila:

  • Toeristische trekpleisters (San Miguel de Allende) en hoofdplaatsen van de deelstaten zijn relatief veilig.
  • Daarbuiten komt veel geweld voor tussen drugbendes.

Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.

Drugsgeweld

In Mexico komt veel (drugs)criminaliteit voor. Zoals moord, overvallen, berovingen en ontvoeringen. Drugsbendes zijn vooral actief in gebieden met kleurcode oranje (lees meer onder Regionale risico’s). Maar in heel Mexico vallen slachtoffers van drugsgeweld.

Buitenlanders zijn geen doelwit van drugsbendes. Onbedoeld kunt u wel betrokken raken bij geweld. Bijvoorbeeld als u in de buurt bent van een schietpartij. Of bij arrestatie van een bendelid.

Berovingen en diefstal

Houd in Mexico rekening met zakkenrollers, diefstal en berovingen. Vooral in de hoofdstad Mexico-Stad en andere grote steden. Wees alert op toeristische plekken, vliegvelden, busstations en in het openbaar vervoer (vooral in lijnbussen). Reis alleen met eersteklas bussen of shuttles van een reisorganisatie. Let ook op bij pinautomaten en wisselkantoren.

(Nep)agenten

Politieagenten, of mensen die zich voordoen als politieagent, houden zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Dit risico geldt vooral voor bestuurders van huurauto’s.

Ontvoeringen

In de steden van Mexico is er risico op ‘express’-ontvoeringen. U wordt dan een aantal dagen vastgehouden zodat de ontvoerders met uw bankpassen geld kunnen pinnen. Of ze vragen om losgeld. U wordt pas vrijgelaten als u geld betaalt. Of geld opneemt bij een pinautomaat. De lokale politie werkt soms samen met de ontvoerders. Neem voorzorgsmaatregelen:

  • Reis niet alleen.
  • Ga na zonsondergang niet meer de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Vermijd sloppenwijken, afgelegen plaatsen en verlaten stranden.

Drogeren

Let op dat u geen slachtoffer wordt van drogeren. Dit gebeurt meestal in een bar of taxi. Neem geen eten, drinken of tabaksproducten aan van vreemden. U kunt bedwelmd en daarna beroofd worden.

Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit

Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?

Drugs

U mag in Mexico geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Neem ook geen softdrugs mee. Dit is verboden en wordt streng bestraft. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen en een hoge geldboete. De omstandigheden in de Mexicaanse gevangenissen zijn zeer slecht.

Laat u niet verleiden door het grote aanbod van drugs in Mexico. Dit geldt vooral in de deelstaat Quintana Roo, in de steden en op de stranden.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Mexico reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.

Geen foto’s van militaire objecten

Fotografeer of film in Mexico geen militaire objecten en overheidsgebouwen. Dit is verboden en strafbaar.

Seks met minderjarigen

U mag in Mexico geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

In Mexico zijn in de grotere steden regelmatig demonstraties, protesten en wegblokkades. Hierbij kan geweld ontstaan. Vermijd demonstraties, protesten, samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Tropische stormen en orkanen

Van mei tot november komen tropische stormen en orkanen voor in Mexico:

  • aan de Golf van Mexico/Caribische Zee: juni tot november
  • aan de kust van de Stille Oceaan: mei tot november

Reist u naar Mexico? Check vooraf de lokale weersomstandigheden via de volgende websites (informatie in het Engels):

Vulkanen

In Mexico liggen de actieve vulkanen Popocatépetl en Colima. U mag niet binnen een gebied van 5 kilometer rond de vulkanen komen. Dit gebied is afgesloten. Bij een uitbarsting of verhoogde activiteit kunnen aswolken ontstaan. U kunt last krijgen van uw luchtwegen.
Lees actuele informatie over de vulkanen op de website van de Mexicaanse overheid (informatie in het Spaans).

Aardbevingen en tsunami’s

In Mexico kunnen aardbevingen voorkomen. Vooral de westkust, van de deelstaat Baja California tot en met de regio Chiapas, en het midden van het land is aardbevingsgevoelig. Dit geldt ook voor de hoofdstad Mexico-Stad. In Mexico-Stad gaat bij een aardbeving een alarm af.

Lees informatie over aardbevingen en tsunami’s in Mexico op de volgende websites (informatie in het Spaans en Engels):

Wat kunt u doen bij natuurgeweld?

In Mexico is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?

  • Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
  • Houd het (lokale) nieuws in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
  • Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.

Lees meer informatie over natuurgeweld in Mexico op de volgende websites (informatie in het Spaans en Engels):

Wat kan ik doen in een noodsituatie?

Lokale hulpdiensten

Heeft u direct hulp nodig in Mexico? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Brandweer: 068
  • Gemeentelijke politie en politie deelstaten: 066
  • Federale politie: 088

Nood- of crisissituatie

  • Bent u in Mexico en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
  • Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
  • Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
  • Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
  • Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
  • Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.

Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood

Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Bent u in Mexico en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Mexico

Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Mexico-stad.

Hoe bereid ik mijn reis naar Mexico voor?

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Voor een reis naar Mexico is een goede reisverzekering extra belangrijk. Een medische behandeling in een Mexicaanse particuliere kliniek is duurder dan in Nederland.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Let op: Gaat u naar het rode en/of oranje gebied in Mexico? Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Paspoort

  • U heeft een geldig paspoort nodig om naar Mexico te reizen.
  • Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn tijdens de hele periode dat u in het land bent.

Visum

Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Mexico blijft:

  • Blijft u 180 dagen of korter in Mexico? En reist u met een geldig Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
  • Let op: Geef bij aankomst in Mexico bij de migratieambtenaar aan wanneer u terugreist. U krijgt dan een stempel in uw paspoort, waarop de datum van uiterlijk vertrek uit Mexico staat. Houd u aan deze einddatum. Doet u dat niet? Dan kunt u gearresteerd worden en wordt u het land uitgezet.
  • Blijft u langer dan 180 dagen in Mexico? En reist u met een geldig Nederlands paspoort? Dan heeft u een visum nodig.

Vraag een visum aan bij de ambassade van Mexico in Den Haag (informatie in het Engels).

Reizen met kinderen

Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Mexico. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.

Rijbewijs

Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Mexico. Lees meer over rijden in Mexico op de website van de ANWB.

  • Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Mexico op de website van GGD Reisvaccinaties.
  • U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts, malaria en hondsdolheid (rabiës).
  • Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Gebruikt u medicijnen?

Wat mag ik meenemen naar Mexico?

Check wat u mag meenemen naar Mexico op de website van IATA (informatie in het Engels)

Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?

Bekijk wat u vanuit Mexico mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?