Reisadvies Myanmar
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 26-12-2024
In het kort
- Sinds de militaire staatsgreep is de veiligheidssituatie in Myanmar slecht. In delen van het land vinden regelmatig gevechten, aanslagen, bombardementen en luchtaanvallen plaats. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor grote delen van het noorden, westen en oosten van Myanmar (inclusief de Gouden Driehoek). Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Myanmar geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Myanmar?
Militaire staatsgreep
De veiligheidssituatie in Myanmar is slecht. Sinds de staatsgreep begin 2021 is het leger aan de macht. De bevolking van Myanmar accepteert deze politieke macht niet. Verschillende groepen vechten tegen het leger en plegen aanslagen. Het leger treedt hard op met (raket)aanvallen en bombardementen. Dagelijks vallen hierbij doden en gewonden.
Wees alert in heel Myanmar:
- Wees waakzaam voor aanslagen. Ook in steden zoals Yangon en Mandalay.
- Blijf weg bij militairen en bij gebouwen en voertuigen van het leger. Zij kunnen het doelwit zijn van aanslagen.
- In het hele land geldt tot 1 februari 2025 de noodtoestand. Ook is er een avondklok. Tijden wisselen per gebied.
- In een aantal gebieden heeft de militaire macht strengere regels ingevoerd. Het leger heeft hier meer bevoegdheden en kan hard optreden als u zich niet aan deze regels houdt. Voor deelname aan demonstraties kan een hoge gevangenisstraf worden gegeven.
- Houd rekening met dagelijkse stroomstoringen in het hele land. Dit heeft grote impact op het dagelijks leven.
Rood niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
- De regio Mandalay, met uitzondering van de stad Mandalay, het internationale vliegveld van Mandalay en de weg tussen het vliegveld en de stad. En met uitzondering van Bagan en het vliegveld van Nyaung-U. Er zijn gevechten in verschillende delen van de regio Mandalay.
- De staten Chin, Sagaing, Kachin, Magway, Kayah, Kayin, Mon en Rakhine, het noorden van Shan en het oosten van Bago. In deze gebieden is het onrustig en gelden strengere regels. Er zijn gevechten tussen het leger en gewapende (oppositie)groepen. Ook liggen er landmijnen.
- De Gouden Driehoek (het drielandenpunt tussen Myanmar, Thailand en Laos). Hier zijn drugsbendes actief en ‘scamming kartels’. Dit zijn bendes die mensen online oplichten. Ook ontvoeren zij mensen.
- De stad Dawei (in de staat Tanintharyi). Hier vinden regelmatig gevechten plaats tussen militairen en gewapende groepen.
- De grens met Thailand, met uitzondering van de steden Tachileik en Htee Khee. Aan de grens zijn gewapende groepen en criminele organisaties actief.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Myanmar is oranje. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen
In Myanmar kan een terroristische aanslag plaatsvinden. Wees alert op drukke plaatsen en in de buurt van gebouwen van de overheid en het leger. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Houd in Myanmar rekening met zakkenrollers en diefstal. Vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Myanmar geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs en kleine hoeveelheden. U riskeert een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Myanmar reizen? U kunt daar te maken krijgen met strenge straffen. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn verboden. U kunt een lange gevangenisstraf krijgen of een boete. Houd in Myanmar ook rekening met discriminatie en agressie. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Willekeurige arrestatie
Buitenlanders in Myanmar worden soms opgepakt en vervolgd om onduidelijke of politieke redenen. De Nederlandse ambassade kan u in dit geval geen hulp bieden. Dit geldt vooral als u ook de nationaliteit van Myanmar heeft. Myanmar erkent geen dubbele nationaliteit.
Geen vrijheid van meningsuiting
Uit geen kritiek op de autoriteiten als u in Myanmar bent. Dat is verboden. Buitenlandse bezoekers worden in de gaten gehouden, ook op sociale media.
Boeddhisme
Myanmar is een streng boeddhistisch land. Respecteer de lokale religie en pas uw kleding aan. Geeft u openlijk kritiek op het boeddhisme, of toont u onfatsoenlijk gedrag? U riskeert een gevangenisstraf. Voor de uitvoer van Boeddhabeelden gelden strenge regels. Tatoeages van een Boeddha-afbeelding moet u bedekken. U riskeert een arrestatie en kan het land worden uitgezet.
Foto’s en video’s maken
- Maak geen foto’s of video’s van militaire doelen, mensen in uniform en infrastructuur zoals bruggen. U riskeert een gevangenisstraf.
- Gebruik geen drones zonder toestemming van de lokale overheid. Dat is verboden. Gebruik nooit een drone boven militaire gebouwen, religieuze plaatsen en toeristische locaties. U riskeert arrestatie en vervolging.
Aardbevingen en tsunami’s
In Myanmar is er kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami’s. Lees meer informatie over aardbevingen en tsunami’s de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Orkanen en overstromingen
Van april tot november komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons en orkanen) voor. Deze stormen kunnen veel schade aanrichten. Na hevige regenval zijn er vaak overstromingen. Houd er rekening mee dat wegen en bruggen beschadigd kunnen raken.
Lees de actuele informatie over de weersomstandigheden in Myanmar op de website van Severe Weather Information Centre (informatie in het Engels). Bekijk het laatste nieuws over het weer ook op de website van Global Disaster Alert and Coordination System (informatie in het Engels).
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
Is er natuurgeweld op het moment dat u in Myanmar bent?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Myanmar? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Politie: 199
- Ambulance: 192
- Brandweer: 191
Nood- of crisissituatie?
- Bent u in Myanmar en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in een ziekenhuisopname, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp +31 6 82 38 77 96.
Bent u Myanmar en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade via +95 12 31 75 75. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Myanmar
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Yangon.
Hoe bereid ik mijn reis naar Myanmar voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring).
- Voor een reis naar Myanmar is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg is beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort om naar Myanmar te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van aankomst in Myanmar.
Visum
- U heeft een visum nodig voor Myanmar als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag online een visum aan via de website van de Immigratiedienst van Myanmar (informatie in het Engels). U kunt geen visum krijgen bij aankomst in Myanmar.
- Voor een zakenvisum moet een bedrijf dat in Myanmar staat geregistreerd (let op: dit mag geen NGO of INGO zijn) u een uitnodigingsbrief geven. De uitnodigingsbrief en het bewijs van registratie van het bedrijf moet u meesturen bij de visumaanvraag.
- Neem voor meer informatie over een visum contact op met de ambassade van Myanmar in Brussel, België (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Myanmar. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Myanmar is uw Nederlandse rijbewijs niet geldig. U moet een lokaal rijbewijs aanvragen. Lees meer over rijden in Myanmar op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Myanmar op de website van GGD Reisvaccinaties.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Myanmar.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Neem voldoende contant geld mee. Betalingen in Myanmar gaan vaak met contant geld. Het is niet mogelijk met een buitenlandse pinpas geld te pinnen. Betalingen met creditcards zijn ook niet altijd mogelijk.
Wat mag ik meenemen naar Myanmar?
Check wat u mag meenemen naar Myanmar op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Myanmar mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?