Reisadvies Panama
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 18-11-2024
In het kort
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied tussen Panama en Colombia. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Panama geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Panama?
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor het grensgebied tussen Panama en Colombia, in de provincie Darién, geldt kleurcode oranje.
In dit oerwoud-gebied zijn criminele organisaties en gewapende drugsbendes uit Colombia actief. Zij houden zich bezig met mensensmokkel, ontvoeringen en drugssmokkel. Regel altijd politiebegeleiding als u in dit gebied reist.
Geel: let er, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Panama is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
Diefstal en overvallen
In Panama komen overvallen en berovingen voor. Criminelen gebruiken hierbij soms geweld. Ernstige criminaliteit komt vooral voor in de volgende gebieden:
- De niet-toeristische delen van Casco Viejo in Panama-Stad.
- De wijken Panama-Viejo, San Miguelito, Calidonia, el Chorillo en Curundu in Panama-Stad.
- De plaatsen ten oosten van Panama-Stad: Tocumen, Juan Diaz, 24 de Diciembre, Santa Ana en Pacora.
- De stad Colón.
- De wijken rondom de oude Panama-ruïnes van Panama Viejo. De ruïnes zelf zijn veilig om te bezoeken.
Reist u per taxi? Neem dan een geregistreerde (witte) taxi. Of gebruik de Uber-app. In de gele taxi’s loopt u meer risico om overvallen te worden. Pas op met het aanhouden van taxi’s op straat, vooral in het donker.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Panama geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In de wijk Casco Viejo (in Panama-Stad) en op het eiland Bocas del Toro worden vaak drugs aangeboden.
In Panama zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn slecht.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Panama reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Avondklok voor jongeren
In Panama geldt een avondklok voor jongeren. Dit betekent dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur tot zonsopgang niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen komen. Op vrijdag en zaterdag geldt dit vanaf 23.00 uur.
De avondklok is er om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan. Deze regels gelden ook voor buitenlandse jongeren. Bij aanhouding moet de jongere een boete betalen.
Vloedgolven, overstromingen en aardverschuivingen
Panama kan het van april tot en met december extreem veel regenen. Dit kan zorgen voor vloedgolven, overstromingen en aardverschuivingen. Lees informatie over regen en overstromingen op de website van het Panamese weerinstituut IMHPA (informatie in het Spaans).
Zeestromingen
Let goed op aan de Stille Oceaan en in de provincie Bocas del Toro. Hier kunnen gevaarlijke zeestromingen voorkomen.
Aardbevingen
In Panama komen aardbevingen voor. Lees informatie over aardbevingen op de website van het USGS Earthquake Hazards Program (informatie in het Engels).
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
Is er natuurgeweld op het moment dat u in Panama bent?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Panama zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wegverkeer
Het wegverkeer in Panama is druk en chaotisch, vooral in Panama-Stad. Het rijgedrag van weggebruikers is soms onvoorspelbaar. Als u dit niet gewend bent, rijd dan niet zelf.
Bootjes
Sommige bootjes die u vanaf het vasteland naar de San Blas-eilanden brengen zijn niet veilig. Let op dat u een bootje kiest dat in goede staat is en dat er zwemvesten zijn. Zorg ervoor dat de boot minstens 2 buitenboordmotoren heeft.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Panama? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 911
- Ambulance: 104
- Brandweer: 103
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Panama en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Panama en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Panama
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Panama-Stad.
Hoe bereid ik mijn reis naar Panama voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Panama is een goede reisverzekering extra belangrijk. Want de gezondheidszorg in de Panamese overheidsziekenhuizen van de Seguro Social (CSS) is beperkt. Met een uitgebreide (medische) reisverzekering kunt u in Panama-Stad voor alle soorten medische zorg terecht in particuliere ziekenhuizen.
- Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Panama te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit het land.
- Bij aankomst in Panama krijgt u een inreisstempel in uw paspoort. Heeft u deze niet? Dan kunt u een boete krijgen.
Visum
Of u een visum nodig heeft, hangt af van hoelang u in Panama blijft:
- Blijft u 90 dagen of korter in Panama? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u geen visum nodig.
- Blijft u langer dan 90 dagen in Panama? En reist u met een Nederlands paspoort? Dan heeft u mogelijk een visum nodig.
Neem contact op met de ambassade van Panama in Den Haag voor meer informatie over visa.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en eventueel een visum nodig voor een reis naar Panama. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Kinderen met een verblijfsvergunning voor Panama die alleen, met 1 ouder of in een reisgezelschap het land verlaten, hebben toestemming nodig van de autoriteiten. Dit geldt ook voor Nederlandse kinderen die in Panama geboren zijn. U kunt een toestemmingsverklaring laten opstellen door een notaris in Panama.
Regels om naar Panama te reizen
Lees de andere regels om naar Panama te reizen op de website Tourismpanama (informatie in het Engels).
Rijbewijs
Uw Nederlandse rijbewijs is geldig in Panama. Lees meer over rijden in Panama op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Panama op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya, zikakoorts en hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Panama.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Panama?
Check wat u mag meenemen naar Panama op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Panama mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?