Reisadvies Rusland
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 17-11-2024
In het kort
- Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de spanningen in Rusland verder opgelopen. Er vinden veel willekeurige arrestaties plaats. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is rood voor de regio’s die grenzen aan Oekraïne, en voor de Noordelijke Kaukasus. Wat uw situatie ook is: reis niet hierheen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Rusland geldt kleurcode oranje. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Rusland?
Oorlog met Oekraïne
Op 24 februari 2022 begon Rusland een oorlog tegen Oekraïne. De situatie in de provincies die grenzen aan Oekraïne is hierdoor onvoorspelbaar en gevaarlijk. Ook in andere regio’s van Rusland kan de situatie plotseling veranderen. Zo kan de Russische overheid extra bevoegdheden krijgen door het uitroepen van een ‘bijzondere situatie’.
De autoriteiten kunnen hierdoor hard optreden en onverwachte maatregelen nemen, zoals mensen willekeurig aanhouden of een gebied uitzetten. Ook buitenlanders kunnen hoge gevangenisstraffen krijgen als ze kritiek uiten op de Russische overheid. Na een willekeurige arrestatie kunnen hoge gevangenisstraffen volgen.
Terroristische aanslag Moskou
Op 22 maart 2024 vond een terroristische aanslag plaats in Krasnogorsk vlakbij Moskou. De veiligheidsmaatregelen in Moskou en omgeving zijn aangescherpt. Er is een kans op een nieuwe aanslagen. Wees alert op drukke plekken, zoals winkelcentra, culturele centra, stations en vliegvelden.
Inperking vrijheid van meningsuiting
De vrijheid van meningsuiting is in Rusland verder onder druk
komen te staan. Verspreid geen informatie die afwijkt van Russische
overheidsstandpunten. Bijvoorbeeld over de oorlog in Oekraïne, het
Russische leger of militaire operaties. Hiervoor kunt u een lange
gevangenisstraf krijgen.
Rood: niet reizen
Wat uw situatie ook is: reis niet naar gebieden met kleurcode rood. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Voor de volgende gebieden geldt kleurcode rood:
- De regio’s (oblasten) in het westen van Rusland die grenzen aan Oekraïne: Brjansk, Koersk, Belgorod, Voronezj, Rostov en Krasnodar. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de situatie in het grensgebied onvoorspelbaar en gevaarlijk.
- De Noordelijke Kaukasus: de autonome deelrepublieken Tsjetsjenië, Dagestan, Ingoesjetië, Kabardië-Balkarië (ook de regio Elbrus) en Karatsjaj-Tsjerkessië. In deze regio’s komen gewapende conflicten en veel criminaliteit voor.
Oranje: alleen noodzakelijk reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Rusland is oranje. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
De kans op een terroristische aanslag in Rusland is groot. Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne zijn in Moskou en Sint-Petersburg aanslagen geweest. Op 22 maart 2024 vond een aanslag plaats op een concertzaal vlakbij Moskou. In verschillende steden komen regelmatig kleinere aanslagen met molotovcocktails voor, bijvoorbeeld bij militaire registratiekantoren.
Wees alert op drukke plaatsen, zoals
winkelcentra, culturele centra, stations en vliegvelden. Volg
altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Zakkenrollers en diefstal
Wees in Rusland alert op zakkenrollers. Dieven zijn vooral actief op drukke plekken in de grote steden, zoals Moskou en Sint-Petersburg. Ga na zonsondergang niet de straat op. En blijf ook overdag alert.
Oplichting via internet
Wees alert op oplichting via internet. Bouwt u via internet een relatie op met een Russische vrouw? Achter dit contact zitten vaak criminelen die u dwingen om geld af te geven.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u
wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe
voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het
buitenland?
Willekeurige arrestaties
Laat u in Rusland niet uit over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne of over lhbtiq+. Ook niet op sociale media of internetfora, of als u belt of e-mailt. De Russische autoriteiten houden het communicatieverkeer in de gaten en onderdrukken de vrijheid van meningsuiting. Kritiek op het overheidsbeleid wordt gezien als het verspreiden van desinformatie en spionage. Ook voor buitenlanders is dit een risico. U kunt willekeurig gearresteerd worden en een hoge gevangenisstraf krijgen.
Arrestatie van buitenlanders om hen later te ‘gebruiken’ bij een gevangenenruil, is op dit moment vooral een risico voor personen met de Amerikaanse nationaliteit. Het risico kan niet uitgesloten worden voor andere buitenlanders, waaronder reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
Rusland ziet het bedrijf META (de eigenaar van Facebook en Instagram) als extremistisch. U mag een account hebben. Maar berichten plaatsen of delen over het Russische overheidsbeleid is verboden.
Drugs
U mag in Rusland geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Rusland zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Rusland reizen? U kunt te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Rusland ziet de internationale lhbtiq+-beweging als ‘extremistisch’. Wat dit betekent en wat de gevolgen zijn, is nog niet duidelijk. Toon geen lichamelijk contact en spreek u niet uit over lhbtiq+. Dat kan als propaganda worden gezien en is verboden. U kunt hiervoor een hoge gevangenisstraf krijgen. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Racisme en geweld
Houd in Rusland rekening met geweld tegen buitenlanders of personen met een donkere huidskleur.
Gesloten grenzen
De grensovergangen van Rusland naar Finland, Estland en Letland kunnen gesloten zijn. Check voordat u op reis gaat de actuele situatie bij de grensautoriteiten.
Dubbele nationaliteit
Heeft u naast de Nederlandse nationaliteit ook de Russische nationaliteit? De Russische autoriteiten zien u alleen als Russisch staatsburger. Daarom kan de Nederlandse ambassade u niet helpen als dat nodig is. Bij aankomst in Rusland kan de Russische overheid u oproepen om te vechten in het Russische leger.
Heeft u afstand gedaan van de Russische nationaliteit? Neem documenten mee waaruit dit blijkt. Bijvoorbeeld de brief met akkoord van de Russische autoriteiten.
Seks met minderjarigen
U mag in Rusland geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige zegt dit te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.
Militaire zones
Kom in Rusland niet in militaire zones. Dat is strafbaar. Borden en hekken geven aan wat militaire zones zijn.
Niet-toegankelijke gebieden
Een aantal gebieden in Rusland kunt u alleen bezoeken met toestemming van de lokale autoriteiten. Zoals Kamtsjatka. Bent u zonder toestemming in zo’n gebied? Dan kunt u een boete krijgen, gearresteerd worden of het land worden uitgezet. Neem contact op met de ambassade van Rusland in Den Haag voor informatie over de niet-toegankelijke gebieden (informatie in het Engels). Bent u al in Rusland? Bekijk de lijst met niet-toegankelijke gebieden en de inreisregels op de website van de Russische overheid (informatie in het Russisch en alleen te lezen in Rusland).
Foto’s en video’s maken
Maak in Rusland geen foto’s of video’s van militaire zones en
objecten. Ook niet van gebieden die van strategisch belang zijn, zoals
vliegvelden en stations. Dit is verboden. Hiervoor kunt u worden
aangehouden.
In Rusland is een risico op aardbevingen, bosbranden en overstromingen. Krijgt u in Rusland te maken met natuurgeweld?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten,
uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de
actuele situatie.
In Rusland zijn regelmatig demonstraties, vooral in de grotere steden. Daarbij kan geweld ontstaan. De politie treedt hard op tegen demonstranten en voert arrestaties uit. Ook voorbijgangers lopen risico. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Komt u terecht in een demonstratie? Verlaat deze plek direct.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Rusland? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Rusland en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Rusland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Rusland
Bekijk de contactgegevens
van de Nederlandse ambassade in Moskou.
Hoe bereid ik mijn reis naar Rusland voor?
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Rusland is een goede reisverzekering extra belangrijk. In Rusland moet u medische behandelingen meestal vooraf betalen. Buiten de steden is de gezondheidszorg beperkt.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Rusland te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment van vertrek uit Rusland.
Visum
U heeft een visum nodig voor Rusland als u met een Nederlands paspoort reist. Vraag een visum aan dat past bij uw reisdoel. En houd u aan de regels van het visum. Met een visum voor het reisdoel ‘toerisme’ mag u niet werken, dus ook geen zakelijke of journalistieke activiteiten doen. Daarvoor kunt u een boete, gevangenisstraf of een inreisverbod krijgen. Of het land worden uitgezet.
Vraag een visum voor Rusland aan bij het Russische Visa Application Centre in Den Haag (informatie in het Engels). Of neem contact op met de Russische ambassade in Den Haag voor meer informatie over visa.
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en visum nodig voor een reis naar Rusland. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Registratieplicht
Bij aankomst in Rusland ontvangt u een ‘migration card’. U heeft dit formulier nodig bij vertrek uit Rusland.
U moet zich registreren als u tussen de 8 en 90 dagen in Rusland blijft. Dit is verplicht. Bij verblijf in een hotel zorgt uw hotel hiervoor. Bij verblijf bij een particulier moet u de registratie zelf regelen bij de staatsorganisatie. Die heet My Documents en vindt u in elke stad. Neem voor de registratie het volgende mee:
- uw paspoort
- uw ‘migration card’
- het formulier dat uw sponsor of contactpersoon heeft ingevuld, met daarop het adres en de periode van uw verblijf
Rijbewijs
In Rusland is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Rusland (o.a. over verplichte autoverzekering) en over het gebruik van een internationaal rijbewijs op de website van de ANWB.
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Rusland op de website van GGD Reisvaccinaties.
- U leest op de website van de GGD ook meer over ziektes die er voorkomen, zoals hondsdolheid (rabiës).
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Rusland.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Buitenlandse bankpassen en creditcards werken niet in Rusland. Dat is een gevolg van de internationale sancties tegen Rusland. Er gelden beperkingen voor het meenemen van contant geld in euro’s naar Rusland. Dit mag alleen voor persoonlijk gebruiken niet voor bijvoorbeeld zakendoen. U kunt contante euro’s wisselen bij banken en geldwisselkantoren.
Wat mag ik meenemen naar Rusland?
Check wat u mag meenemen naar Rusland op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Bekijk wat u vanuit Rusland mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat mag ik meenemen naar Nederland?