Reisadvies Tanzania
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nog steeds geldig op: 21-11-2024
In het kort
- Op 27 november 2024 zijn er lokale verkiezingen in Tanzania. In 2025 zijn er landelijke verkiezingen. Vermijd tijdens verkiezingen samenscholingen en mensenmassa’s. Lees meer onder Actueel.
- De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied tussen Tanzania en Mozambique, in de regio Mtwara. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
- Voor de rest van Tanzania geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.
Welke veiligheidsrisico's zijn er in Tanzania?
Op 27 november 2024 zijn er in Tanzania lokale verkiezingen. In 2025 zijn er landelijke verkiezingen. In de aanloop naar verkiezingen kunnen op verschillende plaatsen in het land demonstraties plaatsvinden. Reist u tijdens een verkiezingsperiode naar Tanzania? Vermijd samenscholingen en mensenmassa’s. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Reis alleen naar gebieden met kleurcode oranje als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor de uitvaart van een familielid. Of als u er dringend heen moet voor uw werk. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. De Nederlandse ambassade kan u minder goed helpen als u in de problemen komt.
Voor het zuidelijke grensgebied tussen Tanzania en Mozambique, in de regio Mtwara, geldt kleurcode oranje.
Aan de Mozambikaanse kant van de grens voeren extremistische groepen regelmatig aanvallen uit op autoriteiten en burgers. Hierbij zijn dodelijke slachtoffers gevallen. Er zijn ook incidenten geweest aan de Tanzaniaanse kant van de grens.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar gebieden met kleurcode geel. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico's.
De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Tanzania is geel. Lees verder in het reisadvies met welke risico’s u te maken kunt krijgen.
In Tanzania is er, net als in andere landen in de regio, kans op een terroristische aanslag. Dit geldt ook voor Zanzibar.
In verschillende buurlanden van Tanzania is er een verhoogde dreiging van terrorisme. Vooral vanuit Mozambique is er risico dat terroristen het land binnenkomen. Vliegvelden, toeristische plaatsen, het openbaar vervoer en kerken of moskeeën kunnen doelwit zijn van aanslagen.
Wat kunt u doen?
- Wees alert op drukke openbare plaatsen, zoals het vliegveld, toeristische centra, hotels, markten, religieuze ontmoetingsplaatsen en het openbaar vervoer.
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om meer informatie.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
Zakkenrollers en overvallen
Wees in heel Tanzania alert op zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken. Gewelddadige berovingen en overvallen komen voor. Toeristen worden soms overvallen en gedwongen geld op te nemen bij een pinautomaat.
Wees ook alert op ‘bag snatchers’. Vanaf een rijdende motor of vanuit een rijdende auto worden sieraden, tassen of camera’s gestolen.
Ontvoeringen
In Tanzania komen ontvoeringen voor. Criminelen lokken buitenlandse toeristen in een taxi of gewone auto. Bijvoorbeeld met het voorstel om kosten te delen. U wordt daarna gedwongen op verschillende plaatsen geld op te nemen. Dit gebeurt bij (of op weg naar) vliegvelden en bus- of treinstations. Maar ook bij aanlegplaatsen voor veerboten, taxistandplaatsen en toeristische plekken zoals Coco Beach en Kariakoo in Dar es Salaam.
Neem voorzorgsmaatregelen:
- Pas op voor (Uber)chauffeurs die u met vage excuses laten plaatsnemen in een andere taxi (bijvoorbeeld van een vriend).
- Reis niet mee met onbekende personen die u een lift aanbieden waar u niet om gevraagd heeft.
- Houd autodeuren altijd op slot. Gebruikt u een taxi? Wijs de chauffeur hier extra op.
- Neem geen waardevolle spullen mee tijdens vervoer in een ‘bajaj’ (tuktuk/klein driewielig vervoersmiddel). Gebruik ’s avonds en ’s nachts geen bajaj.
Piraten
Piraten voor de kust van Tanzania kapen commerciële en particuliere schepen. Vraag om advies voordat u het water op gaat.
Voorkom dat u slachtoffer wordt van criminaliteit
Door een goede voorbereiding verkleint u de kans dat u wordt beroofd of opgelicht. Lees meer op de pagina Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van criminaliteit in het buitenland?
Drugs
U mag in Tanzania geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Tanzania zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. Vooral op Zanzibar komt illegale drugshandel voor.
Lhbtiq+
Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Tanzania reizen? U kunt te maken krijgen met strenge straffen, discriminatie en agressie. Seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht zijn strafbaar, tot levenslange gevangenisstraf. Dit geldt ook voor buitenlanders. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico’s te verkleinen.
Werken zonder werkvergunning
Werken zonder werkvergunning is in Tanzania strafbaar. Dit geldt ook voor zelfstandige ondernemers, vrijwilligers en stagiairs. U kunt een geldboete of gevangenisstraf krijgen, of Tanzania worden uitgezet.
Reizen als vrouw alleen
Wees alert als u als vrouw alleen door Tanzania reist. Seksueel geweld tegen vrouwelijke buitenlandse toeristen komt voor. Bent u lastiggevallen? Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.
Verbod op plastic tassen
Plastic tassen zijn verboden in Tanzania. Neem geen plastic tassen mee in uw bagage. U loopt na een eerste waarschuwing risico op een hoge boete of gevangenisstraf.
Foto’s maken
Het is verboden om foto’s te maken van militaire gebouwen, vliegvelden, bruggen en overheidsgebouwen. Vraag vooraf toestemming als u foto’s van mensen wilt maken. Uw fototoestel of mobiele telefoon kan ingenomen worden door de lokale autoriteiten.
Kleding op Zanzibar
Op Zanzibar is 95% van de bevolking islamitisch. Let op uw kleding. De overheid kan hoge boetes geven als u uw schouders en knieën niet bedekt.
Aardbevingen
In Tanzania kunnen aardbevingen voorkomen. Soms zijn aardbevingen voortekenen van een uitbarsting van de vulkaan Lengai. Lees informatie over aardbevingen op de volgende websites (informatie in het Engels):
Overstromingen en tropische stormen
Het regenseizoen in Tanzania loopt van maart tot en met mei, en van half november tot en met december. In deze periodes is er kans op overstromingen en tropische stormen. Lees actuele informatie over het weer in Tanzania op de website van de Tanzania Meteorological Authority (informatie in het Engels).
Wat kunt u doen bij natuurgeweld?
In Tanzania is een risico op natuurgeweld. Krijgt u hiermee te maken?
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, bijvoorbeeld de brandweer of politie.
- Houd de (lokale) media in de gaten. De situatie kan snel veranderen.
- Neem contact op met de lokale autoriteiten, uw hotel of reisorganisatie als u een vraag heeft over de actuele situatie.
In Tanzania komen demonstraties voor. Daarbij kan geweld ontstaan. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties. Volg het nieuws via de (lokale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.
Wegverkeer
De verkeersveiligheid in Tanzania is slecht. Er zijn elk jaar veel dodelijke verkeersongelukken. Langeafstandsbussen zijn vaak hierbij betrokken.
Wegen zijn meestal niet verlicht. Ook hebben veel weggebruikers geen verlichting. Vooral in het regenseizoen zijn onverharde wegen buiten de grote steden slecht of niet begaanbaar.
Lees meer informatie over verkeer in Tanzania op de website van de ANWB.
Vliegverkeer
In Tanzania vliegen toeristen vaak met kleine vliegtuigen om grote afstanden te overbruggen. Wilt u met een klein vliegtuig reizen? Controleer vooraf welke luchtvaartmaatschappijen betrouwbaar en veilig zijn.
Veerboten
Wilt u met een veerboot reizen? Zoek vooraf uit welke veerbootmaatschappij betrouwbaar is. Betrouwbare maatschappijen herkent u doordat ze passagiers elektronisch registreren.
Koop vooraf uw kaartje en niet op het laatste moment. Bij de vertrekpier van de veerboten zijn veel opdringerige en onbetrouwbare kaartverkopers. Zij proberen toeristen te verleiden om een kaartje te kopen bij een specifiek loket. U loopt kans dat u daarna niet kunt reizen. Of dat u een kaartje koopt voor een kleine, onveilige boot.
Wat kan ik doen in een noodsituatie?
Lokale hulpdiensten
Heeft u direct hulp nodig in Tanzania? Neem contact op met de lokale hulpdiensten:
- Algemeen alarmnummer: 112
- Ambulance: 115
- Brandweer: 114
Nood- of crisissituatie
- Bent u in Tanzania en bent u in nood? Bijvoorbeeld: u bent opgenomen in het ziekenhuis, of u bent bestolen. Lees wat u kunt doen in geval van nood.
- Komt u in een crisissituatie terecht (zoals politieke onrust, een terroristische aanslag of natuurgeweld)? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.
- Laat uw familie/vrienden weten hoe het met u gaat.
- Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
- Maakt u een georganiseerde reis? Houd contact met uw reisorganisatie.
- Heeft u hulp nodig? Neem contact op met uw reisverzekeraar of met de Nederlandse ambassade.
Contactgegevens Nederlandse ambassade in geval van nood
Nederlandse ambassades en consulaten-generaal zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.
Bent u in Tanzania en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel het lokale nummer van de Nederlandse ambassade. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Tanzania
Bekijk de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam.
Hoe bereid ik mijn reis naar Tanzania voor?
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra kosten dekt. Bijvoorbeeld van ziekenhuisopname, of als u naar Nederland moet worden vervoerd (repatriëring). Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Voor een reis naar Tanzania is een goede reisverzekering extra belangrijk. In de grote steden is de gezondheidszorg redelijk. Daarbuiten is de gezondheidszorg beperkt. Als u in het ziekenhuis belandt, moet u mogelijk naar een ander land worden overgebracht voor medische zorg.
- Gaat u een extreme sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Let op: Bij een oranje of rood reisadvies passen veel Nederlandse verzekeraars de voorwaarden van hun reisverzekeringen aan. Bepaalde risico’s of kosten bij schade zijn dan niet meer gedekt. Vraag dit na bij uw verzekeraar.
Verplichte reisverzekering Zanzibar
Reist u naar Zanzibar?
- U bent vanaf 1 oktober 2024 verplicht een lokale reisverzekering af te sluiten bij de Zanzibar Insurance Corporation (ZIC). Deze verzekering kunt u alleen bij ZIC afsluiten, andere reisverzekeringen worden niet geaccepteerd.
- De reisverzekering moet geldig zijn voor de hele periode van uw verblijf (maximaal 92 dagen).
- Sluit de verzekering af via de website van Visit Zanzibar (informatie in het Engels). Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar: inbound@zic.co.tz.
- Na het afsluiten van de verzekering ontvangt u een QR-code. Deze moet u laten zien voor vertrek naar Tanzania. De lokale overheid kan u toegang tot Tanzania weigeren als u de reisverzekering niet heeft afgesloten.
Paspoort
- U heeft een geldig paspoort nodig om naar Tanzania te reizen.
- Uw Nederlandse paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na afgifte van het visum en op het moment van aankomst in het land.
Visum
U heeft een visum nodig voor Tanzania als u met een Nederlands paspoort reist. Met een toeristenvisum kunt u maximaal 90 dagen in Tanzania blijven.
U kunt het visum op verschillende manieren aanvragen:
- Vraag een visum aan bij de ambassade van Tanzania in Den Haag.
- Vraag een visum aan op het online portaal van de Tanzaniaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).
- Vraag een toeristen- of zakenvisum aan bij aankomst op de belangrijkste vliegvelden en andere grensovergangen via de Tanzaniaanse immigratiedienst (informatie in het Engels).
Reizen met kinderen
Kinderen hebben ook een geldig paspoort en een visum nodig voor een reis naar Tanzania. Reist u alleen met 1 of meer kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft om te reizen met een minderjarig kind en neem die mee. Zo voorkomt u problemen en lange wachttijden bij grenscontroles.
Rijbewijs
In Tanzania is uw Nederlandse rijbewijs alleen geldig als u ook een geldig internationaal rijbewijs heeft. Lees meer over rijden in Tanzania op de website van de ANWB.
Reisvaccinaties
- Check welke vaccinaties u nodig heeft voor Tanzania op de website van GGD Reisvaccinaties.
- In de bergen kunt u last krijgen van hoogteziekte. Lees informatie over hoogteziekte op de website van de GGD.
- Maak (online) een vaccinatie-afspraak bij een GGD of andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt. Check alle aanbieders van reisvaccinaties op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).
Gele koorts
- Reist u vanuit een land waar gele koorts voorkomt? Of bent u daar overgestapt? Dan is een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts verplicht als u naar Tanzania reist.
- Heeft u geen bewijs van vaccinatie tegen gele koorts? Dan komt u mogelijk het land niet in.
- Neem altijd uw gele vaccinatieboekje mee.
Gebruikt u medicijnen?
- Neem voldoende medicijnen mee, ook voor extra dagen.
- Check of u een medicijnverklaring nodig heeft om uw medicijnen mee te mogen nemen naar Tanzania.
- Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking.
Wat mag ik meenemen naar Tanzania?
Lees meer informatie over wat u mag meenemen naar Tanzania op de website van IATA (informatie in het Engels).
Wat mag ik mee terugnemen naar Nederland?
Pas op met het meenemen van souvenirs uit
Tanzania. De douane op de internationale vliegvelden
controleert voor vertrek of reizigers illegale souvenirs bij
zich hebben. Zoals ivoor, koraal, schelpen, tanden, souvenirs
van tropisch hardhout en huiden van dieren. Heeft u een
illegaal souvenir bij u? Dan kunt u een hoge geldboete of
gevangenisstraf krijgen.
Bekijk wat u vanuit Tanzania
mee terug mag nemen naar Nederland op de pagina Wat
mag ik meenemen naar Nederland?