NederlandWereldwijd

Ik ben (bijna) klaar met studeren. Wat nu?

Bent u (bijna) klaar met studeren of stopt u voortijdig met uw studie? Dan moet u een aantal zaken regelen. Wat u moet regelen, hangt af van uw situatie. Heeft u uw diploma behaald? Dan kan dat invloed hebben op de hoogte van uw studieschuld.

Dit kunt u regelen

Als u klaar bent met studeren, schrijft u zich uit bij uw opleiding. Zo voorkomt u dat u collegegeld of lesgeld blijft betalen. Vraag bij uw onderwijsinstelling na hoe u zich kunt uitschrijven. Uw uitschrijfdatum bepaalt tot wanneer u recht heeft op studiefinanciering.

Verder studeren in Nederland

Gaat u verder studeren in Nederland? Soms kunt u studiefinanciering krijgen in de periode tussen uw oude en nieuwe opleiding. Geef uw nieuwe opleiding door aan DUO. Doe dit vóór de uitschrijfdatum bij uw oude opleiding.

Staat u niet meer ingeschreven bij een onderwijsinstelling? Dan heeft u geen recht meer op studiefinanciering. Zet uw studiefinanciering stop in Mijn DUO. Woont u buiten Nederland en kunt u niet inloggen op Mijn DUO? Dan kunt u uw studiefinanciering ook stopzetten via een formulier.

Lees meer over studiefinanciering stopzetten (DUO)
Formulier wijzigingen student hoger onderwijs buitenland (PDF, 174 kB)
Formulier wijzigingen student mbo buitenland (PDF, 161 kB)

Heeft u een studentenreisproduct? Deze kunt u stopzetten bij een ophaalautomaat in Nederland. U vindt een ophaalautomaat bijvoorbeeld op een station of in een winkel. Bent u in het buitenland en wilt u uw studentenreisproduct stopzetten? Neem dan contact op met de Klantenservice OV-chipkaart. Zet u uw studentenreisproduct te laat stop en blijft u ermee reizen? Dan krijgt u een boete.

Lees meer over het studentenreisproduct stopzetten (DUO)

E-mailadres actualiseren

Gebruikt u een e-mailadres van uw onderwijsinstelling voor het contact met DUO? Na uw uitschrijving bij de opleiding kunt u dit e-mailadres niet meer gebruiken. Verander daarom uw e-mailadres in Mijn DUO. Zo mist u geen berichten. Woont u buiten Nederland en kunt u niet inloggen op Mijn DUO? Kies er dan voor om berichten over uw studiefinanciering op papier te ontvangen.

Adreswijziging doorgeven

Verhuist u vanuit Nederland naar het buitenland? Of verandert uw adres in het buitenland? Geef uw nieuwe adres dan door in Mijn DUO. Als u naar het buitenland verhuist, moet u zich ook uitschrijven bij uw Nederlandse gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat uw nieuwe adresgegevens in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI, onderdeel van de Basisregistratie Personen (BRP)) komen te staan.

Verhuist u binnen Nederland of (terug) naar Nederland? Dan moet u zich inschrijven bij de gemeente. De gemeente geeft het adres automatisch door aan DUO.

Lees wat u moet regelen als u verhuist naar het buitenland

Stopt u in de loop van het studiejaar? Soms kunt u te veel betaald collegegeld terugkrijgen. Neem contact op met uw hbo of universiteit voor meer informatie over het terugvragen van collegegeld.

Betaalt u lesgeld voor een Nederlandse opleiding? Dan betaalt u lesgeld voor het hele schooljaar. Soms kunt u een gedeelte van het betaalde lesgeld terugkrijgen. U moet dit zelf aanvragen. Dit kan tot en met de laatste dag van het schooljaar.

Lees meer over lesgeld terugvragen (DUO)

Heeft u een diploma behaald buiten Nederland? Ook een niet-Nederlands diploma kan ervoor zorgen dat (een deel van) uw studieschuld een gift wordt. Maar dit gebeurt niet automatisch. Stuur daarvoor uw diploma en eventuele andere documenten naar DUO. U krijgt daarna bericht over de gevolgen voor uw studieschuld.

Lees hoe u uw diploma naar DUO verstuurt (DUO)

Gaat u met een niet-Nederlands diploma verder studeren of werken in Nederland? Dan moet u rekening houden met een aantal zaken. Misschien heeft u bepaalde documenten nodig naast uw diploma. Of moet u toestemming vragen om uw werk te mogen doen in Nederland.

Lees wat u moet doen om uw buitenlandse diploma in Nederland te gebruiken

Gaat u met een Nederlands diploma verder studeren of werken buiten Nederland? Dan moet u rekening houden met een aantal zaken. Misschien heeft u bepaalde documenten nodig naast uw diploma. Of moet u toestemming vragen om uw werk te mogen doen in het buitenland.

Lees wat moet doen om uw Nederlandse diploma buiten Nederland te gebruiken

Heeft u tijdens het leenstelsel (2015-2023) een hbo- of universitaire opleiding gedaan? Dan heeft u in die periode geen basisbeurs gehad. U kunt misschien een financiële tegemoetkoming krijgen. Bekijk de voorwaarden op de website van DUO. Hier ziet u ook of u de tegemoetkoming zelf moet aanvragen of automatisch bericht ontvangt.

De tegemoetkoming wordt verrekend met uw studieschuld. Heeft u geen schuld? Of is de tegemoetkoming hoger dan uw schuld? Dan krijgt u binnen 6 weken nadat u bericht hebt gekregen, de (resterende) tegemoetkoming uitbetaald.

Heeft u een studieschuld nadat u stopt met uw studie? U hoeft uw studieschuld niet direct af te lossen na uw studie. Als uw studiefinanciering stopt, dan begint op 1 januari daarna de aanloopfase. Deze periode duurt 2 jaar. In deze periode hoeft u nog niet terug te betalen, maar het mag wel. Na de aanloopfase start de aflosfase. U moet dan maandelijks verplicht uw studieschuld terugbetalen.

Doet u mbo 3 of 4, hbo of universiteit en stopt u in het eerste jaar met uw studie? Als u vóór 1 februari uw studiefinanciering stopzet, hoeft u uw beurs en uw reisproduct of ov-vergoeding niet terug te betalen. Een lening moet u wel terugbetalen. Gaat u na een afgeronde mbo-opleiding in studiejaar 2023-2024 of later naar het hbo? Dan geldt de regeling tot het einde van het eerste studiejaar in het hbo. Stopt de studiefinanciering aan het einde van het eerste studiejaar, dan hoeft u de prestatiebeurs van het eerste jaar niet terug te betalen. Lees meer over de eerstejaarsregeling op de website van DUO.

Meer lezen over het aflossen van uw studieschuld?

Inloggen in Mijn DUO

Wilt u iets regelen via Mijn DUO? Dan heeft een DigiD of een Europees erkend inlogmiddel nodig om te kunnen inloggen.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons