NederlandWereldwijd

Kan ik een verklaring van Nederlanderschap aanvragen?

Bent u een meerderjarige Nederlander, heeft u een dubbele nationaliteit en woont u langer dan 13 jaar buiten Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de EU? Dan kunt u een verklaring van Nederlanderschap (VBN) nodig hebben om te zorgen dat u uw Nederlandse nationaliteit niet kwijt raakt. Als u zorgt dat uw Nederlandse paspoort of ID-kaart niet verloopt, hoeft u geen VBN aan te vragen.

Waarschuwing: Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag  geeft alleen een VBN af om te voorkomen dat u uw Nederlandse nationaliteit verliest. U moet de verklaring aangevraagd hebben voordat er 13 jaar verstreken zijn na datum afgifte van uw laatste Nederlandse paspoort, ID-kaart of eerder afgegeven VBN.

Verklaring aanvragen via het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mogelijk?

Heeft u een verklaring nodig voor een andere reden dan te voorkomen dat u uw Nederlandse nationaliteit verliest? Lees waar u uw aanvraag kunt doen.

Doel van de aanvraag

Heeft u zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit? Dan eisen de Turkse autoriteiten in de volgende gevallen een document van de Nederlandse autoriteiten met uw persoonlijke gegevens en de datum waarop u de Nederlandse nationaliteit gekregen heeft:

  1. Turkse dienstplicht
  2. afstand doen van uw Turkse nationaliteit
  3. registratie van uw dubbele nationaliteit bij de Turkse burgerlijke stand (Nufus)

Staat u nog ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Vraag bij uw gemeente een nationaliteitsverklaring aan. Verzoek de gemeente om de datum en de manier waarop u Nederlander geworden bent op de verklaring te vermelden.

Bent u ingeschreven in het Register Niet-Ingezetenen (RNI)? Vraag dan bij een RNI gemeente een nationaliteitsverklaring aan. Verzoek de gemeente om de datum en de manier waarop u Nederlander geworden bent op de verklaring te vermelden.

Sommige landen, bijvoorbeeld Turkije en Zuid-Afrika, vragen om een verklaring van Nederlanderschap (VBN) als u in dat land wilt gaan trouwen. Vaak willen die landen weten wanneer en hoe u Nederlander geworden bent.

  • Staat u nog ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Vraag bij uw gemeente een nationaliteitsverklaring aan. Verzoek de gemeente om de datum en de manier waarop u Nederlander geworden bent op de verklaring te vermelden.
  • Bent u ingeschreven in het Register Niet-Ingezetenen (RNI)? Vraag dan bij een RNI gemeente een nationaliteitsverklaring aan. Verzoek de gemeente om de datum en de manier waarop u Nederlander geworden bent op de verklaring te vermelden.

In sommige landen vragen de lokale autoriteiten om een verklaring van Nederlanderschap (VBN) als u een verblijfsvergunning voor dat land aanvraagt.

Waarschuwing: Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor dit doel geen VBN af. U kunt met een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse ID-kaart aantonen dat u Nederlander bent. Houd er rekening mee dat in sommige landen uw paspoort of ID-kaart nog minimaal 6 maanden geldig  moet zijn.

Weet u niet zeker of u de Nederlandse nationaliteit bezit? Vraag dan een Nederlands paspoort of ID-kaart aan. Bij uw aanvraag moet u een aantal documenten inleveren. Daarna wordt onderzocht of u de Nederlandse nationaliteit heeft of niet.

U kunt uw Nederlanderschap ook laten vaststellen door een rechter in Nederland.

Sommige instanties vragen om een document met daarop de datum en de manier waarop u Nederlander geworden bent. Bijvoorbeeld door naturalisatie of een optieverklaring. U kunt online bij het Nationaliteitenregister in Nederland  (IND) een afschrift van uw naturalisatiebesluit of van uw optiebevestiging opvragen.

Neem contact op met de IND om online een afschrift op te vragen.

Sommige landen, bijvoorbeeld Suriname, vragen om een verklaring van Nederlanderschap (VBN) als u daar een wapenvergunning aanvraagt.

  • Bent u nog ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Vraag dan bij uw gemeente een verklaring aan waarop uw nationaliteit staat.
  • Bent u ingeschreven in het Register Niet-Ingezetenen (RNI)? Vraag dan bij een RNI gemeente een verklaring aan waarop uw nationaliteit staat.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.