Gearresteerd in het buitenland
Bekijk wat u kunt doen als u gearresteerd wordt in het buitenland. Of als dit gebeurt met een familielid of vriend.
Wat is uw situatie?
Bent u in het buitenland en wordt u gearresteerd? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal in het land waar u gearresteerd bent. Is er in dat land geen Nederlandse ambassade of consulaat-generaal? Informeer dan de ambassade van een ander EU-land.
Contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat
U krijgt een informatiepakket
Na arrestatie stuurt de Nederlandse ambassade of het consulaat u een informatiepakket toe. In dit pakket vindt u de brochure Gearresteerd in het buitenland (pdf) en uitleg over de juridische regels en procedures die in het land van arrestatie gelden.
Geen voorkeursbehandeling
De ambassade of het consulaat kan u niet vrij krijgen of een voorkeursbehandeling voor u regelen. Zij moeten zich houden aan de wetten van het land.
Bij een gevangenisstraf
Krijgt u een gevangenisstraf in het buitenland? Dan kan de ambassade of het consulaat als tussenpartij hulp bieden. Zij hebben een bemiddelende rol. Zij kunnen er bijvoorbeeld op letten dat u dezelfde behandeling krijgt als andere gevangenen. Maar zij kunnen geen voorkeursbehandeling voor u regelen of u uit de buitenlandse gevangenis halen.
Organisaties die kunnen helpen
Afhankelijk van het land waarin u bent gearresteerd, kunt u bij een van de volgende organisaties terecht voor hulp:
- Lawyers Across Borders helpt Nederlandse gevangenen in Europa, Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Singapore.
- Dutch & Detained helpt Nederlandse gevangenen buiten Europa. Bekijk in welke landen Dutch & Detained kan helpen.
Is een familielid of vriend in het buitenland gearresteerd? Dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Bel naar het contactcenter van NederlandWereldwijd via het nummer +31 247 247 247.
Wanneer een Nederlander gearresteerd is, brengen de plaatselijke autoriteiten de Nederlandse ambassade of het consulaat zo snel mogelijk op de hoogte. Maar alleen als de gearresteerde dat wil.
Uw familielid of vriend krijgt de brochure Gearresteerd in het buitenland (pdf). Lees de brochure door voor meer informatie over de beschikbare hulp.
Wilt u informatie over de gearresteerde?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een bemiddelende rol. Informatie over de gearresteerde persoon kan het ministerie niet zomaar delen. Dit mag alleen met toestemming of op verzoek van de gearresteerde. Dit heeft te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de privacywet).
Geld overmaken naar iemand in een buitenlandse gevangenis
Zit een familielid of vriend in een buitenlandse gevangenis? Dan kunt u geld storten op de rekening van de gevangenis in het buitenland. Is dat niet mogelijk, dan kunt het geld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen. Uw familielid of vriend krijgt dit geld daarna van de ambassade of het consulaat. Voor deze service betaalt u eenmalig € 50.
Contact
Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.