Geboorte aangeven in Egypte
Wordt uw kind in Egypte geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in Egypte. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven.
Geboorte aangeven
U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.
Als uw kind in Egypte wordt geboren, dan moet u daar de geboorte aangeven. Na de geboorte van uw kind ontvangt u een document van het ziekenhuis waar de bevalling plaatsvond. Met dit document moet u de geboorte van uw kind binnen 14 dagen aangeven. U doet geboorteaangifte bij de Egyptische autoriteiten in de geboorteplaats van uw kind. Het is niet mogelijk om geboorteaangifte te doen bij de Nederlandse ambassade.
Bij de registratie van het kind wordt om een huwelijksakte gevraagd. Het kan voorkomen dat de vrouw het kind niet kan (of niet mag) registreren. Bijvoorbeeld bij een zogenaamd ‘Orfi’-huwelijk of als de ouders niet getrouwd zijn.
Woont u buiten Nederland? Dan kunt u de geboorteakte uit Egypte laten omzetten naar een Nederlandse akte. U doet dit bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Dit is niet verplicht. Maar het kan handig zijn als u in de toekomst een uittreksel van deze akte nodig heeft. Het omzetten van de akte zorgt er niet voor dat uw kind wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).
Woont u in Nederland? Dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. U doet dat door de buitenlandse geboorteakte in uw gemeente te registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente verwerkt de persoonlijke gegevens van u en uw kind dan in de Basisregistratie Personen (BRP).
Andere bijzonderheden
Er zijn 2 soorten geboorteakten:
- Een handgeschreven geboorteakte (groene geboorteakte met de vaccinaties). Deze akte ontvangt u eenmalig bij de geboorte. De naam van het kind staat vermeld als namenreeks. Zowel de voornaam als de achternaam worden in het veld achternaam vermeld. Het veld voornaam blijft leeg.
- Een digitaal afgegeven geboorteakte van de burgerlijke stand van Egypte. Het is mogelijk om deze akte op te vragen als dat nodig is. De akte maakt geen onderscheid in voornaam en achternaam. Zowel de voornaam als de achternaam worden in het veld achternaam vermeld. Het veld voornaam blijft leeg.
Met een gelegaliseerde Egyptische geboorteakte kunt u direct een Nederlands paspoort aanvragen.
De namen zoals vermeld op de Egyptische geboorteakte worden overgenomen in het Nederlandse paspoort. Vraagt u voor het eerst een Nederlands paspoort aan? Houd rekening met het volgende:
- Levert u een Egyptische elektronische geboorteakte in waarin alleen de voornaam van het kind wordt vermeld? Dan wordt deze voornaam vermeld in het Nederlandse paspoort bij de achternaam.
- Levert u een Egyptische handgeschreven geboorteakte in waarin de naam van het kind als namenreeks wordt vermeld? Dan wordt de naam van uw kind in het Nederlandse paspoort als namenreeks vermeld bij de achternaam.
- U kunt de naam ook eerst aanpassen en daarna een paspoort aanvragen. Dan staat de naam gelijk goed vermeld.
Wilt u een reisdocument aanvragen waarin wél een voor- en een achternaam staan vermeld? Dan moet u de geslachtsnaam van uw kind eerst laten vaststellen door Dienst Justis. U vraagt dan een naamsvaststelling aan. Dit is gratis.
Wat heeft u hiervoor nodig?
- Het ingevulde aanvraagformulier naamswijziging en naamsvaststelling. Vermeld bovenaan het formulier dat het om een naamsvaststelling (NV) gaat.
- Een origineel, volledig gewaarmerkt afschrift van de buitenlandse geboorteakte.
- Is de geboorteakte niet opgemaakt in het Nederlands, Engels, Frans of Duits? Dan moet u de akte laten vertalen en legaliseren.
Meer informatie
Contact
Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.