NederlandWereldwijd

Geboorte aangeven en kind erkennen in Noorwegen

Wordt uw kind in Noorwegen geboren? Dan moet u de geboorte aangeven in Noorwegen. Als u in Nederland woont, dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. Een kind erkennen kan in Noorwegen of in Nederland.

Geboorte aangeven

U moet de geboorte van uw kind altijd in het geboorteland aangeven. Hoe u de geboorteaangifte doet, verschilt per land. Woont u in Nederland en wordt uw kind buiten Nederland geboren? Dan moet u de geboorte ook aangeven in Nederland.

Als uw kind in Noorwegen wordt geboren, dan moet de geboorte daar worden aangegeven. In Noorwegen doet de verloskundige of de arts de geboorteaangifte. Hiermee wordt het kind in het bevolkingsregister in Noorwegen geregistreerd. Let erop dat degene die uw kind in het bevolkingsregister registreert de juiste (achter)namen opgeeft. U hoeft geen geboorteaangifte te doen bij de ambassade.

Na de geboorte moet u de naam van uw kind opgeven via de website van de Noorse belastingdienst (informatie in het Engels). U heeft hiervoor tot 6 maanden na de geboorte de tijd.

  • Wordt de registratie automatisch goedgekeurd? Dan is uw kind direct geregistreerd met de gekozen namen. 
  • Wordt de registratie niet automatisch goedgekeurd? Dan kost het registreren van uw kind meer tijd. Bijvoorbeeld als u een (in Noorwegen) ongebruikelijke naam kiest.

Daarna krijgt u een digitale melding in uw inbox of een papieren melding op uw thuisadres. Controleer de gegevens goed. U kunt ook de gegevens online controleren bij de Noorse belastingdienst (informatie in het Engels).

U ontvangt de geboorteakte niet automatisch. U kunt een papieren geboorteakte online aanvragen bij de Noorse belastingdienst

Let op: Geeft u niet binnen 6 maanden na de geboorte de naam van uw kind door? Dan krijgt uw kind automatisch de achternaam van de moeder en geen voornaam. Om na 6 maanden na de geboorte een voornaam op te geven moet de ouder met voogdij een melding van naamswijziging indienen.

Woont u buiten Nederland? Dan kunt u de geboorteakte uit Noorwegen laten omzetten naar een Nederlandse akte. U doet dit bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Dit is niet verplicht, maar het kan handig zijn als u in de toekomst een uittreksel van deze akte nodig heeft. Het omzetten van de akte zorgt er niet voor dat uw kind wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI).

Woont u in Nederland? Dan moet u de geboorte ook in Nederland aangeven. U doet dat door de buitenlandse geboorteakte in uw woongemeente te registreren. Doe dat zo snel mogelijk na thuiskomst. Uw gemeente verwerkt de persoonlijke gegevens van u en uw kind dan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Let op: Een geboorteakte uit Noorwegen moet u eerst laten legaliseren voor gebruik in Nederland. Lees hoe u een geboorteakte kunt legaliseren.

Andere bijzonderheden

Een kind kan in Noorwegen de achternaam van de vader of de achternaam van de moeder krijgen. Ook kan het kind beide achternamen krijgen, verbonden door een streepje, bijvoorbeeld Jansen-Meijer. Ook is het mogelijk om een kind de achternaam van één van de ouders als ‘mellomnavn’ (tussennaam) te geven. Op een Nederlandse paspoort staat deze naam als laatste achter de voornaam. Daarnaast is het in Noorwegen ook mogelijk om zelf een nieuwe achternaam voor uw kind te verzinnen.

Lees meer over de naamgeving van uw kind op de website van de Noorse belastingdienst (informatie in het Engels).

Let op: Vanaf 1 januari 2024 kan uw kind zowel uw achternaam als die van uw partner krijgen. Ook als uw kind in het buitenland wordt geboren. Wilt u uw kind een gecombineerde achternaam geven, maar kan dit niet in het land waar u woont? Ga dan naar een gemeente in Nederland om de naamskeuze vast te leggen. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen. Lees meer op de pagina Welke achternaam kan ik voor mijn kind kiezen? op Rijksoverheid.nl.

Kind erkennen

U kunt uw kind erkennen als u niet de juridische ouder van het kind bent. Hiermee verklaart u dat u de ouder van het kind bent.

Bent u niet getrouwd? Dan zijn er 3 manieren om een kind te erkennen:

1. Online erkennen vóór de geboorte: Dit kan vanaf 22 weken zwangerschap, als u en uw partner in Noorwegen staan ingeschreven.

2. Online erkennen na de geboorte: Dit kan als u en uw partner in Noorwegen staan ingeschreven.

3. Persoonlijk erkennen: Dit kan ongeacht of u en uw partner in Noorwegen staan ingeschreven.

Online erkennen vóór of na de geboorte

Een kind online erkennen in Noorwegen gaat als volgt:

  • De moeder moet online de naam van de vader doorgeven op Farskapsportal (inloggen via BankID, informatie in het Engels)
  •  De moeder vult haar (verwachte) bevallingsdatum in en het Noorse ID-nummer van de vader (Fødselsnummer)
  • De moeder bevestigt dat die persoon de vader is
  • De vader ontvangt daarna een melding met een link naar het Farskapsportal
  • De vader logt in en controleert de informatie
  • De vader bevestigt dat hij de gevolgen van het erkennen van het kind aanvaardt

Persoonlijk erkennen

Een kind persoonlijk erkennen kan bij:

  • de Noorse belastingdienst
  • een NAV-kantoor of voor een rechter in een Noorse rechtszaal
  • een verloskundige of dokter tijdens een zwangerschapscontrole
  • het ziekenhuis bij de geboorte
  • een buitenlandse ambtenaar, als de vader in het buitenland is

Door het erkennen van uw kind in Noorwegen krijgt u ook automatisch het ouderlijk gezag over uw kind.

Woont u buiten Nederland en heeft u de Nederlandse nationaliteit? Of woont u in Nederland? Dan kunt u uw in Noorwegen geboren kind altijd in Nederland erkennen. U doet dit bij de gemeente of een notaris. U kunt ook iemand machtigen om dit in Nederland voor u te doen. Dit doet u met een schriftelijke volmacht. Een notaris moet deze volmacht opmaken. U kunt uw kind niet erkennen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal. 

Door erkenning krijgt u niet automatisch het ouderlijk gezag over uw kind. Op Rijksoverheid.nl leest u meer informatie over het erkennen van een kind in Nederland.

Let op: Wilt u iets regelen voor uw kind? Dan heeft u misschien de geboorteakte nodig of een bewijs van erkenning.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder.
Neem contact op met ons.